جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممعنای «ن» در آیهی ﴿ نون. سوگند به قلم و آنچه مینويسند ﴾([663]) ، و معنای «ب» در آیهی ﴿بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ﴾([664]) چیست؟
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
والحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
هر حرف، شکل و معنایی دارد. شکل نون و «ب»، «ظرف» میباشد. نون ظرفی است که فیض در آن نازل میشود؛ چرا که نقطه بالای آن است، و «ب» ظرفی است که از آن نور افاضه میشود؛ زیرا نقطه زیر آن است. «ب» و نقطهی آن حضرت علی (علیه السلام) است و نون و نقطهی آن حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم).([666])
اما معنی: نون، نور خداوند است و نور در آن نازل میشود و نون آن را در بر میگیرد. «باء» بهاء الله (عظمت و جلال خداوند) است؛([669]) یعنی نور از آن تشعشع مییابد. پس نور از خدا به سوی محمد افاضه میشود، و از محمد به علی، و از علی به مردم میرسد.([670])
******
[661]- القلم : 1.
[662]- الفاتحة : 1.
[663] - قلم: 1.
[664] - فاتحه: 1.
[665]- قال الإمام الصادق (علیه السلام): (نْ، اسم لرسول الله (ص)، والقلم اسم لأمير المؤمنين (علیه السلام)) مستدرك سفينة البحار للشيخ علي النمازي : ج8 ص582 – 583.
[666] - امام صادق ع میفرماید: «نون، اسمی برای رسول خدا ص و قلم اسمی برای امیر المؤمنین ع است». مستدرک سفینة البحار شیخ علی نمازی: ج 8 ص 582 و 583.
[667]- عن عبد الله بن سنان، قال: (سألت أبا عبد الله (علیه السلام) عن تفسير بسم الله الرحمن الرحيم، قال : الباء بهاء الله والسين سناء الله والميم مجد الله) الكافي : ج1 ص114.
[668]- وتجد تفصيلاً لهذين الحرفين في كلام السيد حولهما في: أسرار الإمام المهدي - المتشابهات : ج1/ سؤال رقم (6) حول معنى أنّ القرآن كله في نقطة الباء.
[669] - از عبد الله بن سنان: از ابا عبد الله ع از تفسیر بسم الله الرحمن الرحیم پرسیدم، فرمود: «باء، بهاء خدا، سین، سنای خدا و میم، مجد خداوند است». کافی: ج 1 ص 114.
[670] - تفصیل بیشتر دربارهی این دو حرف را میتوانید در کتاب اسرار امام مهدی (ع) ـ متشابهات: ج 1 پرسش 6 دربارهی معنی اینکه تمام قرآن در نقطهی باء است میتوانید بیابید.