جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممعنای این قسمت از دعای افتتاح که از امام مهدی (علیه السلام) وارد شده است چیست؟ « ترس او را پس از نگرانی به ایمنی بدل کن تا تو را بندگی کند و برای تو شریکی قرار ندهد ».([644])
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
والحمدلله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
یعنی برای آن حضرت فتح مبین رخ دهد و منیّت به پایان برسد و جز خداوند یگانهی قهار باقی نماند.
در خصوص پیامبر خدا حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم)، فتح آن حضرت روشن شد. در خصوص امیرالمؤمنین(علیه السلام)، فتح آن حضرت با فتح حجاب همراه با پیامبر خدا حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) است در همان لحظهای که فتح برای رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) اتفاق میافتد، و به این ترتیب برای امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) نیز در لحظهای جز خدای واحد قهار باقی نمیماند، و علی (علیه السلام) باقی نمیماند، و در آنی دیگر به من و شخصیت بازمیگردد.
اما تفاوت در این است که آنچه برای امیرالمؤمنین (علیه السلام) فتح میشود، دو حجاب است: حجاب اول، فتح حقیقی برای پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) و دومی برای حضرت علی (علیه السلام) است؛ و به همین ترتیب برای امام مهدی (علیه السلام). در پایان غیبت صغری برای آن حضرت حجاب برداشته شد و آن حضرت دیگر ترسان نمیگردد و به دلیل وقوع فتح برای ایشان، شرک به معنای «وجودِ من» برای آن حضرت رخ نمیدهد.
اما در زمان ظهور، آن کسیکه به فتح نیازمند است مهدی اول میباشد؛ او ترسانی است که پس از ترسش، به امنیّت تبدیل میگردد، و آنچه که برای وی خواسته شده است این است که « تو را بندگی کند و برای تو شریکی قرار ندهد » ؛ یعنی در لحظاتی از صفحهی وجود «من» ارتقا یابد؛ یعنی فتح و گشایش برایش حاصل شود.
روح القدس اعظم با پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) بود و هنگامیکه حجاب بر آن حضرت گشوده شد، از پیامبر به امیرالمؤمنین (علیه السلام) انتقال یافت؛ چراکه دیگر پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) با تسدید (توفیق) برآمده از فتح، از تسدید روح القدس اعظم بینیاز گشت.
امام مهدی (علیه السلام) نیز در زمان ظهور از روح القدس اعظم بینیاز میباشد؛ چراکه حجاب از آن حضرت در زمان غیبت صغری برداشته شده است؛ بنابراین روح القدس اعظم به مهدی اول انتقال مییابد و همانطور که عبارت «أنفسنا و أنفسکم» (ما و شما) بر رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) و حضرت علی (علیه السلام) صدق میکند، در این زمان نیز بر امام مهدی (علیه السلام) و مهدی اول(علیه السلام) صدق مینماید. این مقارنه از نظر ردایی که پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) و امیرالمؤمنین (علیه السلام) پوشیدند که همان روح القدس اعظم میباشد، وگرنه بین آنها رابطهی تساوی برقرار نیست، مگر از این نظر؛ و پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) برتر از حضرت علی (علیه السلام) میباشد.
به همین ترتیب امام مهدی (علیه السلام) نیز برتر از مهدی اول است و برابری آنها در این خصوص، از جهت پوشیدن ردا میباشد؛ یعنی روح القدس اعظم که مهدی اول آن را به تن کرد؛ چراکه او به تسدید (توفیق و یاری) نیازمند است و فتح برای او حاصل نگشته است؛ درحالی که فتح برای امام مهدی (علیه السلام) رخ داده و تسدید آن حضرت از طریق فتح میباشد؛ زیرا او در لحظاتی است که در آن جز خدای واحد قهار باقی نمیماند.
اما برای مهدی اول فتح حاصل نگشته و به همین دلیل او با روح القدس اعظم تسدید مییابد و برایش اینگونه دعا میشود «(تا تو را بندگی کند و برای تو شریکی قرار ندهد)»؛ یعنی تا آنجا که منیّت موجود در خود را نبیند و چیزی نبیند و چیزی نشناسد مگر خداوند را؛ که عبادت، همان معرفت و شناخت میباشد.
«یعبدک» یا تو را بشناسد و «لایشرک بک» یعنی غیر از تو کسی را نشناسد حتی خودش را؛ یعنی فتح مبین برای او حاصل گردد.
همچنین اصحاب قائم غیر از مهدی اول، هریک به فراخور وضعیت خود، بوسیله روح القدس تسدید مییابند ولی روح قدس پایینتر از روح القدس اعظم است. از همینرو، آنها نیز معصوماند: «(عهدت در دستت است)»([647])، «و خداوند دستش را بر سر بندگان قرار میدهد. با آن عقلهایشان را جمع میکند و رؤیاها و آرزوهایشان را با آن کامل میگرداند».([648])
******
[643]- دعاء الافتتاح / مفاتيح الجنان.
[644]- دعای افتتاح: مفاتیح الجنان.
[645]- عن دلائل الإمامة للطبري (الشيعي) : ص467، والغيبة للنعماني : ص319، عن الباقر (علیه السلام) قال : (إذا قام القائم بعث في أقاليم الأرض، في كل إقليم رجلاً، يقول: عهدك في كفك فإذا ورد عليك أمر لا تفهمه ولا تعرف القضاء فيه فانظر إلى كفك واعمل بما فيها).
[646]- عن أبي جعفر (علیه السلام)، قال: (إذا قام قائمنا وضع الله يده على رؤوس العباد فجمع بها عقولهم وكملت به أحلامهم) الكافي : ج1 ص25 ح21.
[647]- دلایل الامامة طبری (شیعی): ص 467 و غیبت نعمانی: ص 319. از امام باقر ع که فرمود: «هنگامیکه قائم به پا خیزد، برای هر منطقهای از زمین کسی را ارسال میکند و میگوید: عهد تو در دستت است؛ پس اگر موضوعی بر تو ارائه شد که آن را نفهمیدی و قضاوت در مورد آن را ندانستی به کف دستت نگاه کن و به آن عمل نما».
[648]- از ابوجعفر ع که فرمود: «هنگامیکه قائم ما به پا خیزد دستش را بر سر بندگان قرار میدهد، عقلهایشان را جمع میکند و رؤیاها و آرزوهایشان را با آن کامل میگرداند».