جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامبسم الله الرحمن الرحیم و سلام و صلوات بر محمد و آل محمد!
اقای من یمانی سلام علیکم و رحمت خدا و برکاتش بر شما باد
امیدوارم به سوالم پاسخ دهید که من درخواست کننده هستم و شما آل محمد معدن جود و کرم؛ که اگر درخواست کننده راست گوید، سوال شونده هلاک خواهد شد.
حق تعالی میفرماید:﴿و کافران گروه گروه به جهنم رانده شوند و چون به جهنم رسند درهايش گشوده گردد و نگهبانان آتش گويند: آيا فرستادگانی از خود شما بر شما مبعوث نشدند تا آيات پروردگارتان را برايتان بخوانند و شما را از ديدار در چنين روزی بترسانند؟ میگويند: بلی ولی بر کافران کلمهی عذاب محقق شده بود﴾([626]) ، و نیز میفرماید: ﴿ و آنان را که از پروردگارشان ترسيده بودند گروه گروه به بهشت برده میشوند و چون به بهشت برسند درهايش گشوده گردد و نگاهبانان بهشت گويندشان: سلام برشما! گوارایتان باد! جاودانه به اندرون آیید﴾.([627])
پرسشی که در اینجا پیش میآید دربارهی تفاوت میان این سخن حق تعالی ﴿فُتِحَتْ أَبْوَابُهَا﴾ به هنگام بیان وضعیت داخل شدن کافرین در جهنم در آیهی ۷۱ با گفتار ﴿وَ فُتِحَتْ أَبْوَابُهَا﴾ به هنگام بیان وضعیت داخل شدن تقواپیشگان به بهشت در آیهی ۷۳ میباشد؛ چرا در آیهی دوم حرف «واو» آمده است ولی در آیهی نخست خیر؟
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
والحمدلله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
آتش عذاب است و در عذاب هیچ برتری و فزونی جستنی در کار نیست و تنها کوچکی و حقارت میباشد. حق تعالی میفرماید: ﴿گويد: به ميان امّتهايی از جن و انس که پيش از شما بودهاند، در آتش داخل شويد. هر امّتی که به آتش داخل شود امّت همکيش خود را لعنت کند تا چون همگی در آنجا گرد آيند، گروههايی که پيرو بودهاند دربارهی گروههايی که پيشوا بودهاند گويند: پروردگارا! اينان ما را گمراه کردند، دو چندان در آتش عذابشان کن. گويد: عذاب همه دو چندان است، ولی شما نمیدانيد﴾.([629]) پس اهل آتش که به خاطر اعمال بدشان مستحق آن شدهاند به محض اینکه بیایند و حضور یابند، تمام درهای جهنم برای آنها گشوده میگردد و بر هیچ گروهی از آنها هیچ فضل و برتری وجود ندارد که مثلاً کلیدهای آتش را تحویل گیرد، و حتی اگر یکی از آنها کلیدها را دریافت دارد، بزرگواری و کرامتی برای او نیست؛ چراکه او در آتش وارد میشود.
اما بهشت پاداش است و در عرصههای روز قیامت گروهی از فرزندان آدم مطابق آنچه که در سوره آمده است پاداش میگیرند. این دسته یا گروه اولین کسانی خواهند بود که وارد بهشت می شوند و آنها هستند که دربهای بهشت را میگشایند و با آنها بهشت گشوده میگردد. بنابراین اهل بهشت به این جهت مورد حساب و کتاب قرار میگیرند تا فضیلت و برتری اهل فضیلت از میان آنها مشخص گردد. بنابراین «واو» عقب انداختن و مهلت دادن را میرساند تا اینکه این دسته (گروه) کلیدهای بهشت را دریافت دارند و اینها، اصحاب قائم (علیه السلام) میباشند.
اما دلیلی برای به عقب انداختن و مهلت دادن به اهل آتش نمیباشد و آنها بیحساب به آتش داخل میشوند؛ چراکه اسامی آنها در سجل حیات ثبت نشده است؛ بلکه آنها مردگانی هستند که خداوند با آنان سخن نمیگوید و آنها را محاسبه نمینماید و همین بس که آتش با آنها سخن میگوید: ﴿کسانیکه عهد خدا و سوگندهای خود را به بهايی اندک میفروشند در آخرت نصيبی ندارند و خداوند در روز قيامت نه با آنان سخن میگويد و نه به آنان مینگرد و نه آنان را پاکيزه میسازد، و برايشان عذابی است دردآور﴾([632]) ﴿گويد: در آتش گم شويد و با من سخن مگوييد).
[624]- الزمر : 71.
[625]- الزمر : 73.
[626]- زمر: 71.
[627]- زمر: 73.
[628]- الأعراف : 38.
[629]- اعراف: 38.
[630]- آل عمران : 77.
[631]- المؤمنون : 108.
[632]- مؤمنون: 108.