جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامحق تعالی میفرماید: ﴿ و حق خويشاوندان و مسکينان و در راه ماندگان را ادا کن و هيچ اسرافکاری مکن * که اسرافکاران برادران شياطين هستند و شيطان نسبت به پروردگارش ناسپاس بوده است ﴾([613]) . معنای این آیه چیست؟ تبذیر و اسرافکاری چگونه میباشد؟ و چه بسا تبذیر جزو گناهان کوچک باشد ولی به آن اینچنین اهمیت داده شده است که انسان را برادر شیطان میگرداند و حال آنکه از گناهان کبیره به ﴿كَانُواْ إِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ﴾ تعبیر نشده است؟!
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
والحمدلله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
در آیهای که پیش از آن آمده است خداوند متعال میفرماید: ﴿ و حق خويشاوندان و مسکينان و در راه ماندگان را ادا کن و هيچ اسرافکاری مکن ﴾ : ذی القربی، آل محمد (علیهم السلام) هستند.([616]) حق تعالی میفرماید: ﴿ بگو: بر اين رسالت مزدی از شما طلب نمیکنم مگر دوست داشتن خويشاوندان ﴾([617]) ، و اینها مسکینان خدایند و هیچ انسانی به مانند آنها در پیشگاه خدا اظهار حقارت و مسکنت نمیکند؛ بنابراین اینها، مسکینان خداوند هستند.
﴿ابْنَ السَّبِيلِ﴾ (در راه مانده) نیز آل محمد(علیهم السلام) میباشد. منظور از ﴿ابْنَ السَّبِيلِ﴾ راه و سبیل خدا یعنی طریق الهی میباشد؛ بنابراین آنها یعنی آل محمد ماندگان در راه خدایند و حق آنها بر هر انسانی، هرچه در تملکش باشد از مال و توان بدنی میباشد، و نیز هرچه که خداوند به او بخشیده، حق آنها(علیهم السلام) است؛ یعنی اینکه پس از ایمان آوردن به آنها همراه با آنان تلاش و کوشش کند؛ چراکه او با مال و بدن و.... و.... خود تلاش میکند و اینها همه حق آل محمد (علیهم السلام) است که خداوند به او واگذار کرده و آن را امانتی نزد او قرار داده است: ﴿ ما اين امانت را بر آسمانها، زمين و کوهها عرضه داشتيم، از تحمّل آن سرباز زدند و از آن ترسيدند. انسان آن را بر دوش گرفت؛ به راستی او ستمکاری نادان بود ﴾([619]) ؛ چراکه اگر محمد و آل محمد (علیهم السلام) نبودند، خداوند خلق را نمیآفرید؛ لذا آنان راهنمایان به سوی خدا میباشند.
﴿ و هیچ اسراف نکن ﴾ : یعنی حق آنها را که پیشتر بیان کردم ضایع مگردان و به یاری دشمنان آنها یا کسیکه سر ناسازگاری با آنها دارد بپردازی که در این صورت، همانند کسی خواهی بود که نعمت خداوند را در زبالهدانی و نجاست افکنده است چراکه دشمنان آنها و مخالفانشان، همان زبالهدانی و نجاست میباشند که به این ترتیب، همانند دشمن لعین آنها (شیطان) و برادر او خواهی شد بدین دلیل که حقوق آنها که خداوند اجازه تصرف در آنها را به تو داده ضایع کردی و به این ترتیب به امانتی که خداوند به تو سپرده خیانت کردی.
﴿ همانا اسرافکاران برادران شياطين هستند و شيطان نسبت به پروردگارش ناسپاس بوده است ﴾([622]) . این معنای آیه است؛ یعنی کسانیکه در حقوق آل محمد(علیهم السلام) اسراف و تبذیر میکنند،([623])و از جمله مصداقهای تبذیر حق آنها، افشای اسرار آنها و گوهرهای سخنان آنها (علیهم السلام) برای آن دسته از دشمنان و مخالفین آنها است که امیدی بر هدایت آنها نمیباشد.
******
[612]- الإسراء : 26 – 27.
[613]- إسراء: 26 و 27.
[614]- روى الشيخ الصدوق في أماليه عند مجئ سبايا الامام الحسين (علیه السلام) الى الشام وسبهم من قبل شيخ من أهل الشام، قال: (.. قال له علي بن الحسين عليهما السلام : (أما قرأت كتاب الله عز وجل ؟ قال: نعم. قال: أما قرأت هذه الآية ( قل لا أسئلكم عليه أجرا إلا المودة في القربى) ؟ قال : بلى. قال: فنحن أولئك. ثم قال: أما قرأت (وآت ذا القربى حقه) ؟ قال: بلى. قال : فنحن هم ..) الامالي : ص230.
[615]- الشورى : 23.
[616]- شیخ صدوق در امالی هنگام وارد شدن فرزندان امام حسین ع به شام و سبّ و دشنام داده شدن به آنها توسط شامیان روایت میکند: .... علی بن الحسین ع به او فرمود: «آیا کتاب خداوند عزّوجل را نخواندهای؟!» گفت: چرا، خواندهام. فرمود: «آیا این آیه را نخواندهای؟! ﴿قُل لَّا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبَى﴾ (بگو: بر اين رسالت مزدی از شما طلب نمیکنم مگر دوست داشتن خويشاوندان)» گفت: خواندهام. فرمود: «ما همانها هستیم». سپس فرمود: آیا نخواندهای (وَآتِ ذَا الْقُرْبَى حَقَّهُ) (و حق خويشاوندان را ادا کن)؟» گفت: آری. فرمود: «ما همانهاییم....». امالی: ص 230.
[617]- شوری: 23.
[618]- الأحزاب : 72.
[619]- احزاب: 72.
[620]- الإسراء : 27.
[621]- عن إسحاق بن عمار، عن أبي عبد الله (علیه السلام) في قول الله: (ولا تبذر تبذيراً)، قال: (لا تبذروا ولاية علي (علیه السلام)) المحاسن للبرقي : ج1 ص257، بحار الأنوار: ج 25 ص 284.
وعن جميل عن إسحاق بن عمار في قوله: (ولا تبذر تبذيراً) قال: (لا تبذر في ولاية علي (علیه السلام)) تفسير العياشي: ج2 ص288 ح57.
[622]- إسراء: 27.
[623]- از اسحاق بن عمار از ابوعبدالله که دربارهی این سخن خداوند ﴿وَلاَ تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا﴾ (و هيچ اسرافکاری مکن) فرمود: «ولایت علی ع را ضایع مکن». محاسن برقی: ج 1 ص 257؛ بحار الانوار: ج 25 ص 284.
از جمیل بن اسحاق دربارهی ﴿وَلاَ تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا﴾ (و هيچ اسرافکاری مکن) روایت شده است: «در ولایت علی ع اسرافکاری نکن». تفسیر عیاشی: ج 2 ص 288 ح 57.