جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامخدای متعال میفرماید:(بگو: ای بندگان من که به زيان خويش اسراف کردهايد، از رحمت خدا مأيوس مشويد زيرا خدا همهی گناهان را میآمرزد؛ او آمرزنده و مهربان است﴾([386]) ، و نیز میفرماید:﴿ ای قوم ما، اين دعوتکنندهی به خدا را پاسخ گوييد و به او ايمان بياوريد تا خدا از گناهانتان بيامرزد و شما را از عذابی دردآور در امان دارد).([387]) آیهی اول وعدهی غفران همهی گناهان را میدهد و دومی، برخی گناهان را. چطور میتوان این دو آیه را با یکدیگر جمع کرد؟
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
والحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
گناهانی که بین شما و بندگان است بخشیده نمیشود مگر با اعادهی حقوق به صاحبان آنها و بری کردن ذمّه از ایشان. این یک قانون کلّی است که: (خدا از گناهانتان بیامرزد) ؛ یعنی خداوند گناهانی را که بین خودتان و او است میبخشد، اما برای بخشش گناه مربوط به بندگان، چارهای جز به دست آوردن برائت ذمّه و اعادهی حقوق به صاحبان آنها نیست. در دعای روز دوشنبه که منسوب به امام زین العابدین(علیه السلام) است آمده:.... وَأَسْأَلُكَ فِي مَظالِمِ عِبادِكَ عِنْدِي، فَأَيُّما عَبْد مِنْ عَبِيدِكَ، أَوْ أَمَة مِنْ إمآئِكَ، كَانَتْ لَهُ قِبَلِي مَظْلَمَةٌ ظَلَمْتُها إيَّاهُ فِي نَفْسِهِ، أَوْ فِي عِرْضِهِ، أَوْ فِي مالِهِ، أَوْ فِي أَهْلِهِ وَوَلَدِهِ، أَوْ غَيْبَةٌ اغْتَبْتَهُ بِها، أَوْ تَحامُلٌ عَلَيْهِ بِمَيْل أَوْ هَوَىً، أَوْ أَنَفَة، أَوْ حَمِيَّة، أَوْ رِيآء، أَوْ عَصَبِيَّة غائِباً كانَ أَوْ شاهِداً، وَحَيّاً كانَ أَوْ مَيِّتاً، فَقَصُرَتْ يَدِي، وَضاقَ وُسْعِي عَنْ رَدِّها إلَيْهِ، وَالتَّحَلُّلِ مِنْهُ. فَأَسْأَلُكَ يا مَنْ يَمْلِكُ الْحاجاتِ، وَهِيَ مُسْتَجِيبَةٌ لِمَشِيَّتِهِ، وَمُسْرِعَةٌ إلى إرادَتِهِ، أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد ، وَأَنْ تُرْضِيَهُ عَنِّي بِما شِئْتَ، وَتَهَبَ لِي مِنْ عِنْدِكَ رَحْمَةً، إنَّهُ لا تَنْقُصُكَ الْمَغْفِرَةُ، وَلا تَضُرُّكَ المَوْهِبَةُ يا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ.([389]) ... و ادای حقوق بندگانت را که بر عهده دارم از تو درخواست مینمایم، پس هر بندهای از بندگانت و هر کنیزی از کنیزانت که او را نزد من حقی پایمال شده باشد که در آن به جان یا آبرو یا مال یا خانوادهاش یا فرزندش ستم روا داشتهام یا غیبتی از او کردهام یا به میل خود یا خواهش دل یا تکبّر یا غضب یا خودنمایی یا تعصّب بر او باری نهادهام، این بنده یا کنیزت غایب باشد یا حاضر، زنده باشد یا مرده، و دستم کوتاه شده و وسعم نمیرسد از پرداخت آن حق یا طلب حلالیّت از او، از تو میخواهم ای کسی که رفع نیازها در اختیار او است، و آن حاجات در مقابل مشیّت او اجابتپذیر و به جانب ارادهاش شتابانند که بر محمد و خاندان محمد درود فرستی و آن بنده را که بر او ستمی کردهام هر گونه که خواهی از من راضی گردانی و از جانب خود مرا رحمت عطا فرمایی، چرا که آمرزیدن از تو نکاهد و بخشیدن به تو زیان نرساند، ای مهربانترین مهربانان!
یعنی خدای سبحان گناهانی که بین شما و بندگان است را با دعا و توسّل به درگاه او میآمرزد، به این صورت که او حقوق را به صاحبان آنها برمیگرداند (اگر وسعم نرسد و دستم کوتاه شده باشد) و این یک قانون ویژه و خاص است: (و با او همهی گناهان آمرزیده میشود).
در اینجا راه آسانی برای بخشایش همهی گناهان وجود دارد. خداوند متعال میفرماید: ﴿ کيست که به خدا قرض نیکو دهد تا خدا بر آن چند برابر بيفزايد؟ خدا تنگدستی دهد و توانگری بخشد و شما به سوی او بازمیگرديد).([393]) از اهل بیت(علیهم السلام) روایت شده است که این آیه (درباره صلهی امام) است و همچنین از آنها(علیهم السلام) روایت شده است که: (درباره صلهی رحم است و منظور از رحم، به طور خاص رَحِم آل محمد میباشد). خدای سبحان از صلهی امام به عنوان قرض دادن به خودش یاد کرده و این خداوند است که این بدهی را میپردازد.
صلهی امام صورتهای مختلفی دارد، از جمله: صلهی با مال، صلهی با کار کردن به همراه او، و صلهی جهاد در پیشگاه او با زبان و شمشیر (گفتار و عمل) برای اثبات حق امام(علیه السلام).
تأکید میکنم که کار کردن با امام برتر از دادن مال به او است زیرا کار کردن، جسم آدمی را به مشقّت میاندازد و اگر در پیشگاه امام با زبان و شمشیر جهاد کند، چه بسا به از بین رفتن جسمش منجر شود. بنابراین چه رحمت عظیمی است که حجّت بین مردم (ظاهر) باشد؛ چرا که باب عظیمی گشوده میشود؛ بابی که انسان با صلهی امام(علیه السلام)، به خداوند قرض میدهد و روز قیامت در پیشگاه خدا میایستد و خداوند این قرض را تمام و کمال به او بازمیگرداند و اگر این بنده به تعداد شنهای بیابان با خود گناه آورده باشد، برای او بخشیده میشود؛ از برای او نزد خداوندِ دیّان یوم الدّین، قرضی است و خدا در مقابل اندک و ناچیز، بسیار عطا مینماید (یعطی الکثیر بالقلیل) و عطای او بیشمار است. خداوند تمام بدهیهای این بنده و تمام حقوقی که از بندگان بر گردن او بوده است را تسویه میکند و بیحساب به بهشت واردش مینماید.
******
[384]- الزمر : 53.
[385]- الاحقاف : 13.
[386] - زمر: 53.
[387]- احقاف: 31.
[388]- الصحيفة السجادية / دعاؤه (علیه السلام) يوم الاثنين .
[389]- صحیفهی سجادیه.
[390]- البقرة : 245.
[391]- انظر : الكافي : ج1 ص537، باب صلة الامام (علیه السلام) .
[392]- بحار الأنوار : ج24 ص279 ح6.
[393]- بقره: 245.