جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامحق تعالی میفرماید: ﴿ و میگويند: سپاس خدايی را که هر وعده که به ما داد، راست گردانید؛ آن زمين را به ميراث به ما داد و اکنون در هر جای بهشت که بخواهيم مکان میگيريم. عمل کنندگان را چه نیکو مزدی است)([214]) آیا منظور از زمین در این آیه، همان زمین بهشت است؟
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
والحمدلله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
زمین، همین زمین است و کسانی که آن را به میراث میبرند جانشینان خدا در زمینش میباشند که عبارتند از اوصیا، انبیا و فرستادگان (علیهم السلام) و پیروان آنها و کسانی که با ایشان به مقامات عالیشان در تمام آسمانهای ششگانهی ملکوتی و آسمان هفتم کلی ارتقا مییابند.
خداوند مالک زمین است و از همین رو، آنها گفتند زمین را به میراث به ما داد؛ یعنی ما را در آن جانشین گردانید و جانشینان و خلفای خویش در زمینش قرار داد.
اما منظور از بهشت ذکر شده در این آیه، بهشتهای ملکوتی و بهشت نوری در آسمان هفتم میباشد. بنابراین آنها(علیهم السلام) را در هر بهشت ملکوتی و در هر بهشت نوری، جایگاه صدق است و از همین رو گفتهاند: در هر جای بهشت که بخواهیم مکان میگیریم. بنابراین آیه به دو نعمت اشاره دارد که عبارتاند از:
· به میراث بردن زمین و اینکه آنها جانشینان خداوند در زمینش هستند.
· و نعمت دوم اینکه آنها را در تمام بهشتها مقامی است که در هر کجا بخواهند منزل میگیرند.
این دو نعمت، به هم پیوسته و مرتبط هستند؛ چرا که کسی خلیفه و جانشین خدا در زمینش نمیشود مگر پس از آنکه عقلش کامل گردد، و عقل او کامل نمیگردد([216]) مگر آنکه به آسمان هفتم کلی (آسمان عقل) ارتقا یابد.
میراث بردن، از گذشته نشأت میگیرد در حالی که بهشت ساکنان پیشینی نداشته که آن را ترک گفته باشند تا انسانی بهشت را از آنها به میراث برد، ولی زمینی که ما بر آن هستیم؛ پیشتر ساکنانی از بنی آدم داشته و به این ترتیب پیش از هر وصی و خلیفهی خدا در زمینش، خلیفه و جانشین خدا در زمینش بوده که آن را از او به ارث برده است.
در اینجا لازم است درک کنیم که سکونت دلخواه در هر جای بهشت، پیش از ارث بردن زمین میباشد، همان طور که همراه با آن نیز هست؛ چرا که آنها خلفای خدا در زمینش نخواهند بود و زمین را ارث نخواند برد؛ مگر پس از آنکه در هر کجای بهشت که بخواهند مکان گیرند؛ یعنی آنها را وجودی در هر آسمانی باشد، حتی در آسمان هفتم کلی (آسمان عقل). پس هیچ پیامبری مبعوث نمیگردد مگر پس از آنکه عقلش کامل گردد؛ یعنی او را مقامی در آسمان هفتم یا بهشت نوری باشد.
******
[213]- الزمر : 74.
[214] - زمر: 74.
[215]- قال رسول الله (ص) : ( ما قسم الله للعباد شيئاً أفضل من العقل ، فنوم العاقل أفضل من سهر الجاهل ، وإقامة العاقل أفضل من شخوص الجاهل ولا بعث الله نبياً ولا رسولاً حتى يستكمل العقل ، ويكون عقله أفضل من جميع عقول أمته ) الكافي : ج1 ص12.
[216] - رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) میفرمایند: «خداوند چیزی برتر از عقل بین بندگان تقسیم نفرمود؛ پس خواب عاقل، برتر از شبزندهداری جاهل و اقامت عاقل برتر از حرکت جاهل است و خداوند هیچ نبی و هیچ فرستادهای را مبعوث نکرد مگر پس از کامل شدن عقلش و اینکه عقل او برتر از تمامی عقلهای امّتش گردد». کافی: ج 1 ص 12.