جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامجهت بهرهمندی هر چه بیشتر، در این جلد از کتاب پاسخهای روشنگر بخشی به نام پاسخ به پرسشهای دستنویسی که به سید احمد الحسن ارسال شده است را اضافه نمودهایم. ١٤٢٧ هـ.ق.
حميد أبو أنور - النجف الأشرف
خداوند متعال میفرماید: «الرَّحْمَن * عَلَّمَ الْقُرْآنَ * خَلَقَ الْإِنسَانَ * عَلَّمَهُ الْبَيَانَ»([570]) (خدای رحمان * قرآن را تعليم داد * انسان را بيافريد * به او گفتن آموخت).
چگونه «الرَّحْمَن» قرآن را یاد داد در حالی که برای رسول خدا حضرت محمد(ص) حجاب برداشته شد و حجاب همان قرآن است؟! آیا «الرَّحْمَن» کسی است که انسان را خلق نموده است؟ انسان کلمهی عام است یا خاص؟ و اگر کلمهی خاص است منظور از این «خلق شدن» چیست؟ و کدام «بیان» را «الرَّحْمَن» به قـرآن آمـوخت؟
حمید ابو انور - نجف اشرف
پاسخ:بسم الله الرحمن الرحیم،والحمدلله رب العالمین.
معنی محکم و متشابه را در کتاب متشابهات جلد ۱ بخوان تا بدانی که متشابه معانی زیادی دارد و هر معنی دارای بیش از یک مصداق خارجی میباشد.
اما آیات سورهی الرحمن «الرَّحْمَن * عَلَّمَ الْقُرْآنَ»: دروازهی ذات الهی (الله) که از طریق آن فیض بر خلق افاضه میگردد، «الرحمن الرحیم» است؛ رحمن، ظاهر دروازه است که با خلق مواجه میشود و از طریق آن بر خلق افاضه میگردد. پس رحمن، دروازهی الله سبحان و متعال است و قرآن، حضرت محمد(ص). اگرچه قرآن حجابِ نور است ولی حضرت محمد(ص) همهی آن را احاطه کرد و آن را متجلّی نمود؛ در نتیجه قرآن و محمد(ص) یکی شدند.
«خَلَقَ الْإِنسَانَ»: منظور از انسان، علی بن ابی طالب(ع) میباشد. پس رحمن سبحان و متعال، انسان (علی) را از قرآن خلق نمود؛ پس علی از نور محمد(ص) آفریده شده است.
السيد أحمد الحسن - وصي ورسول الإمام المهدي (ع)
«عَلَّمَهُ الْبَيَانَ»: بیان، اسمی از اسامی قرآن است و مراد از آن، قرآن در مرتبه و مقامی پایینتر از مرتبه و مقام حضرت محمد(ص) میباشد. پس رحمنِ سبحان، به انسان (علی) بیان (قرآن) را از قرآن (محمد) یاد داد . بیان، همان تجلّی قرآن در مرتبهای پایینتر است؛ پس بیان از قرآن، بلکه خودِ قرآن میباشد([572]).
سید احمد الحسن - وصی و فرستادهی امام مهدی(ع)
******
[569]- الرحمن: 1 – 4.
[570] - الرحمن: 1 تا 4.
[571]- عن الحسين بن خالد، عن أبي الحسن الرضا (ع)، قال: سألته عن قول الله عز وجل: ("الرَّحْمَنُ * عَلَّمَ الْقُرْآنَ"، فقال: إن الله عز وجل علم محمداً القرآن. قلت: "خَلَقَ الْإِنسَانَ * عَلَّمَهُ الْبَيَانَ"، قال: ذلك علي بن أبي طالب أمير المؤمنين (ع)، علمه بيان كل شيء مما يحتاج إليه الناس) مختصر بصائر الدرجات - للحسن بن سليمان الحلي: ص57.
ومن المعلوم أن محمداً وأهل بيته هم القرآن، كما قال الإمام علي (ع): (أنا القرآن الناطق) ينابيع المودة لذوي القربى للقندوزي: ج1ص214.
فمحمد(ص) هو القرآن، وهو مدينة العلم، وعلي (ع) بابه، وقد علمه الرسول(ص) كل علمه واستودعه عليه، كما في الحديث الآتي:
عن ابن عباس، قال: قال رسول الله(ص): (أتاني جبرئيل بدرنوك من الجنة فجلست عليه، فلما صرت بين يدي ربي كلمني وناجاني فما علمت شيئاً إلا علمته علياً، فهو باب مدينة علمي، ثم دعاه إليه فقال: يا علي سلمك سلمي وحربك حربي، وأنت العلم فيما بيني وبين أمتي بعدي) بحار الأنوار: ج83 ص149.
فالله سبحانه علم محمداً القرآن حتى صار هو القرآن، وعلم علياً بمحمد (القرآن).(المعلق).
[572] - از حسین بن خالد نقل شده است که گفت: از ابو الحسن امام رضا(ع) در مورد این سخن خداوند عزوجل «الرَّحْمَن * عَلَّمَ الْقُرْآنَ» سوال کردم. فرمود: «خداوند عزوجل قرآن را به محمد آموخت». گفتم:«خَلَقَ الْإِنسَانَ * عَلَّمَهُ الْبَيَانَ». فرمود: «همان علی بن ابی طالب امیرمؤمنان(ع) است که خداوند بیان همه چیز را هر آنچه مردم به آن احتیاج دارند به او آموخت». مختصر البصائر الدرجات - حسن بن سلیمان حلی: ص 57.
آنچه مشخص است این است که حضرت محمد(ص) و اهل بیت او(ع)، قرآن هستند؛ همان گونه که امام علی(ع) فرمود: «اَنا القُرآنَ الناطق (من قران ناطق هستم)». ینابیع المودة لذوی القربی - قندوزی: ج 1 ص214.
محمد(ص) قرآن و شهر علم است و علی(ع) دروازهی آن. رسول خدا(ص) تمام علمش را به او آموخت و نزد او به ودیعه نها؛ همان طور که در حدیث بعد آمده است:
از ابن عباس روایت شده است: رسول الله(ص) فرمود: «جبرئیل(ع) فرشی از بهشت برایم آورد. بر آن نشستم و چون نزد پروردگارم رسیدم با من سخن گفت و چیزی به من نیاموخت مگر آنکه آن را به علی آموختم؛ پس او دروازهی شهر علم من است. سپس برای او دعا کرد و فرمود: ای علی، صلح تو، صلح من و جنگ تو، جنگ من است و تو پرچم بین من و امّت من بعد از من میباشی». بحار الانوار: ج 83 ص 149.
پس خداوند سبحان، قرآن را به محمد(ص) آموخت تا او خودِ قرآن شد و علی را با محمد (قرآن) تعلیم داد.