جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامحق تعالی میفرماید: ﴿ بر آنان که گفتند: پروردگار ما الله است، و سپس پايداری ورزيدند، فرشتگان فرود میآيند که مترسيد و غمگين مباشيد، شما را به بهشتی که وعده داده بودند بشارت است).([149])
آیا از این آیه چنین فهمیده میشود که گروهی از فرشتگان هستند که نازل میشوند تا بشارتی برای مؤمنان در رؤیا باشند؟
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
والحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
بله، به طور قطع همینطور است. فرشتگان با رؤیای صالحه آنها را به درستی راه و روش و استقامتورزی و حُسن عاقبتشان بشارت میدهند؛ چرا که آنها بر مسیر ولایت خدا گام برمیدارند و ولیّ خدا را پیروی میکنند.
و در مورد این آیه: ﴿ بشارت است ایشان را در زندگانی این دنیا).([152]) پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: «رؤیای صالحه است».([153])
در حدیث از جابر از ابو جعفر (علیه السلام) آمده است که آن حضرت فرمود: مردی از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) دربارهی این سخن خداوند عزّ و جل ﴿ بشارت است ایشان را در زندگانی این دنیا ﴾ سوال کرد. فرمود: «این رؤیای حسنه است که مؤمن میبیند و با آن به او در دنیایش بشارت داده میشود».([155])
و اگر در سخن خدا پیش و پس از این آیه تدبّر کنی: ﴿آگاه باشيد که بر دوستان خدا بيمی نيست و غمگين نمیشوند * کسانی را که ايمان آوردند و پرهيزگاری میکردند * بشارت است ايشان را در دنيا و آخرت. کلمات خدا را تبدیلی نیست. اين است کاميابی بزرگ * سخن آنان تو را محزون نسازد. عزت به تمامی از آنِ خداوند است، او که شنوای دانا است﴾.([157]) و همچنین در این آیات:
این کسانی که حق تعالی دربارهشان میفرماید: ﴿ بشارت است ایشان را در زندگانی این دنیا ﴾ یعنی رؤیایی میبینند که آنها را به درست بودن عقیده و حُسن عاقبتشان بشارت میدهد، در آیات پیشین حق تعالی آنها را به اولیای تقواپیشهی خداوند توصیف فرموده است ﴿ آگاه باشيد که بر دوستان خدا بيمی نيست و غمگين نمیشوند * کسانی را که ايمان آوردند و پرهيزگاری میکردند ﴾ ؛ یعنی کسانی که مبشِّرات (بشارت دهندهها) را میبینند، اولیای باتقوای خدا هستند.
حق تعالی این رؤیاهای بشارتدهنده به حسن عاقبتشان را که مؤمنان میبینند، کلام خودش به شمار میآورد و این حقّی است که تغییر و تبدیلی در آن نیست، و این «از جمله امور غیبی» است که خداوند، اولیای باتقوای خودش را بر آن آگاه میسازد ﴿ کلمات خدا را تبدیلی نیست. اين است کاميابی بزرگ).
خداوند سبحان و متعال، روشن ساخته است کسانی که با انبیا دشمنی میکنند، کلام خدا در عالم رؤیا را تصدیق نمیکنند و او سبحانه به فرستاده و مؤمنان دستور داده که از تکذیب رؤیا توسط این عده اندوهناک نشوند ﴿ سخن آنان تو را محزون نسازد. عزت به تمامی از آنِ خداوند است، او که شنوای دانا است ﴾ ؛ چرا که این افراد تنها پیامبر و مؤمنان را تکذیب نمیکنند بلکه آنها خداوند را تکذیب میکنند؛ چرا که آنها منکر آیات خدا میباشند: ﴿ میدانيم که سخنشان تو را اندوهگين میسازد، ولی اينان تنها تو را تکذيب نمیکنند بلکه اين ستمکاران، سخن خداوند را انکار میکنند).([159])
بنابراین رؤیا، آیات خدا و کلمات خدا است و میزانِ حقّی است که انسان با آن در می یابد در مسیر حق گام برمیدارد و بر صراط مستقیم میباشد؛ و کسانی که رؤیا را انکار میکنند، دشمنان خدایند که انبیا و اوصیا (علیهم السلام) را تکذیب مینمایند:(ولی اينان تنها تو را تکذيب نمیکنند بلکه اين ستمکاران، سخن خداوند را انکار میکنند )
قانون الهی، در آیات پیشین این است که اولیای خدا که ایمان آوردهاند و تقوا پیشه کردهاند، در این دنیا بشارتی از برای آنان است؛ یعنی آنها حتماً باید ببینند یا به آنها نشان داده شود آنچه را که درستی راه و عقیدهشان را به آنها بشارت میدهد. کسانی که چیزی را که بشارتدهندهی آنها به درستی راهشان است نمیبینند یا به آنها نشان داده نمیشود، در زمرهی اولیای خداوند نیستند، و حتی جزو کسانی که ایمان آوردهاند نیز نمیباشند و در زمرهی متّقین نیز به شمار نمیروند.
حال اگر به سراغ آیهی دیگری برویم که فایدهی روزه گرفتن را بیان میکند: ﴿ ای کسانی که ايمان آوردهايد، روزه داشتن بر شما مقرّر شد، همچنان که بر کسانی که پيش از شما بودهاند مقرّر شده بود، تا پرهيزگار شويد ﴾([161]) ؛ یعنی روزه داشتن بر شما مقرّر شده است به این امید که پرهیزگار شوید. فرد باتقوا از سوی خدای سبحان با میزان الهیِ حق که همان «کلمات خدا و آیات خدا» است و ظالمان اینها را انکار میکنند، از تقوای خود باخبر میشود و این همان رؤیای بشارت دهندهای است که از آیات پیشین دریافتیم.
بنابراین، کسی که بشارتدهندههایی بر اینکه بر راه مستقیم گام برمیدارد، نبیند و برای او نبینند، در زمرهی متقین نیست و حتی طبق این آیه، جزو روزهداران هم محسوب نمیشود، و چه بسیارند روزهدارانی که از روزه جز گرسنگی و تشنگی بهرهای نمیبرند([163]) و کسانی که رؤیا را انکار میکنند، ارواحشان منکر وجود خداوند است: ﴿ ولی اينان تنها تو را تکذيب نمیکنند بلکه اين ستمکاران، سخن خداوند را انکار میکنند).
******
.
[148]- فصلت : 30.
[149]- فصلت: 30.
[150]- يونس : 64.
[151]- عن عبادة بن الصامت، قال: سألت رسول الله (ص) عن قوله تعالى: (لهم البشرى في الحياة الدنيا)، قال: (هي الرؤيا الصالحة يراها المؤمن أو يرى له ) بحار الأنوار : ج58 ص180.
[152] - یونس: 64.
[153]- از عبادت بن صامت روایت شده است: از رسول خدا ص دربارهی این سخن حق تعالی ﴿لَهُمُ الْبُشْرَى فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا﴾ (بشارت است ایشان را در زندگانی این دنیا) سوال کردم. فرمود: «منظور رؤیای صالحه است که مؤمن میبیند یا برایش دیده میشود». بحار الانوار: ج 58 ص 180.
[154]- الكافي : ج8 ص90، الأحلام والحجة على أهل ذلك الزمان .
[155]- کافی: ج 8 ص 90، رؤیاها و حجّت برای اهل آن زمان.
[156]- يونس : 62 – 65.
[157]- یونس: 62 تا 65.
[158]- الأنعام : 33.
[159]- انعام: 33.
[160]- البقرة : 183.
[161]- بقره: 183.
[162]- أنظر حديث رسول الله (ص) حيث يقول (ص): (رُبَّ صائم حظه من صيامه الجوع والعطش، ورُبَّ قائم حظه من قيامه السهر) وسائل الشيعة : ج1 ص72.
[163]- به حدیث رسول خدا ص بنگرید که میفرماید: «چه بسا بهرهی روزهدار از روزهاش، جز گرسنگی و تشنگی و چه بسا بهرهی شبزندهداری جز بیخوابی نباشد». وسایل الشیعه: ج 1 ص 72.