جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممعنای آیهی ﴿ و انسان بيش از هر چیز به جدل برمیخيزد ﴾([76]) چیست؟
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
والحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
در میان آفریدههای خدا، انسان بیش از همه میتواند به شناخت اسماء الله سبحان و متعال برسد و فطرت انسان وسیعترین و بزرگترین فطرتها میباشد و همان گونه که در حدیث نیز وارد شده است: (إن الله خلق آدم علی صورته)([78]) (خدا آدم را بر صورت خود آفرید)؛ یعنی انسان بر آراسته شدن به اسماء خداوند سبحان سرشته شده است، تا آنجا که او خود به وجه خداوند سبحان در میان خلق و نیز اسمهای نیکوی او در خلق تبدیل گردد.
بنابراین ﴿جَدَل﴾ در این آیه، یعنی سخن گفتن به حق و احتجاج با آن علیه اهل باطل، و ﴿انسان﴾ نیز علی بن ابی طالب (علیه السلام) میباشد.([80])
اما هرگاه انسان واژگونه شود، به باطل سخن میگوید؛ در حالی که سخن گفتن اهل باطل اگر بر عقل سلیمی که امور را به دور از هوای نفس و تعصب در کفهی ترازو قرار میدهد عرضه شود، جز سفاهت و نادانیِ سست و ناپایدار نخواهد بود.
******
[75]- الكهف : 54.
[76] - کهف: 54.
[77]- الكافي : ج1 ص134 ح4.
[78] - کافی: ج 1 ص 134 ح 4.
[79]- ينقل ابن شهراشوب عن النبي (ص): (... وكان الانسان: يعني علي بن أبي طالب، أكثر شئ جدلاً: يعني متكلماً بالحق والصدق) مناقب آل أبي طالب : ج1 ص324.
[80]- ابن شهر آشوب از پیامبر ص روایت میکند: «.... (وَكَانَ الْإِنْسَانُ) (یعنی علی بن ابی طالب)، (أَكْثَرَ شَيْءٍ جَدَلًا)، یعنی سخنگو به حق و درستی». مناقب آل ابی طالب: ج 1 ص 324.