جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممعنای این سخن خداوند متعال چیست: ﴿شب و روز را دو آيت از آيات خدا قرار داديم. آيت شب را تاريک گردانيديم و آيت روز را روشن تا به طلب رزقی که پروردگارتان مقرّر داشته است برخيزيد و شمار سالها و حساب را بدانيد و ما هر چيزی را به تفصيل بيان کردهايم﴾([66]) ؟
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
والحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
ابو بصیر از امام(علیه السلام): ﴿ آيت شب را تاريک گردانيديم ﴾ فرمود: «همان سیاهی در ماه است».([68])
همچنین از امیرالمؤمنین (علیه السلام) هنگامی که از سیاهی که در ماه است پرسیده شده، روایت شده است که فرمود: «همان سخن حق تعالی است که میفرماید: ﴿ آيت شب را تاريک گردانيديم ﴾ ».([70]) منظور از نشانه شب، ماه و نشانه روز، خورشید میباشد.
ماه، سیارهای است که نورش را از خورشید میگیرد و خورشید ستارهای است درخشان. در وجود داشتن دو آیه و نشانهی خورشید و ماه، و شب و روز که حاصلشان نهان شدن یکی و برآمدن دیگری است، دلیلی روشن بر یک سامانهی دقیقِ منظم میباشد ﴿و ما هر چيزی را به تفصيل بيان کردهايم﴾.
در باطن آیه: خورشید همان حجّت بر خلق است و ماه وصیّ او میباشد. بنابراین پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) خورشید است و امام علی (علیه السلام) ماه. به همین ترتیب در هر زمان خورشید عبارت است از حجّت بر خلق و ماه، وصیّ او که از حجّت بر خلق بر میگیرد. شب همان تاریکی، ستم و دولت ستمگران است، و روز نیز عدل و دولت حق میباشد.([72])
﴿ آیت شب را تاریک گردانیدیم ﴾: نشانه شب، همان ماه است و او وصی و حجّت بر خلق نیز میباشد، و تاریک گردانیدن او یعنی ستم و تاریکی، حق او را میپوشاند و از او باز میدارد، و از آنجا که هیچ امری جز به امر خداوند سبحان و متعال جاری نمیگردد، این امر به او سبحان و متعال نسبت داده شده، و اگر خداوند سبحان میخواست نشانه شب را ظاهر میگردانید که او همان ماه و وصی است؛ کما اینکه اکنون در زمان امام مهدی (علیه السلام) همین گونه میباشد.
﴿ و آیت روز را روشن گردانیدیم ﴾ : منظور، خورشید و حجّت بر خلق میباشد، آنگاه که امرش را برای همگان آشکار میسازد و سرها در برابرش فرود میآید و مردمان در برابر حقش تسلیم و مطیع میشوند.
﴿ تا به طلب رزقی که پروردگارتان مقرّر داشته است برخیزید ﴾: فضل خداوند سبحان و متعال فضل اخروی است و این همان فضل حقیقی میباشد. بنابراین ﴿لِتَبْتَغُوا فَضْلًا مِنْ رَبِّكُمْ﴾ یعنی با عمل صالح همراه با امام حجت (علیه السلام) و جهاد پیش روی آن حضرت. و از جمله فضل خداوند، علم و معرفت به خداوند سبحان و متعال و پیامبرانش و فرستادگانش و کتبش و داستانهای امّتهای پیشین و حساب روز قیامت، و نیز علم هر چیزی که خداوند آن را در کتابش به تفصیل بیان داشته است، میباشد.
******
[65]- الإسراء : 12.
[66] - إسراء: 12.
[67]- تفسير العياشي : ج2 ص283.
[68] - تفسیر عیاشی: ج 2 ص 283.
[69]- تفسير العياشي : ج2 ص283.
[70] - تفسیر عیاشی: ج 2 ص 283.
[71]- عن أبي بصير عن أبي عبد الله (علیه السلام) قال: سألته عن قول الله: (والشمس وضحاها) قال: الشمس رسول الله (ص) أوضح الله به للناس دينهم، قلت: (والقمر إذا تلاها) قال: ذاك أمير المؤمنين (علیه السلام)، قلت: (والنهار إذا جلاها) قال: ذاك الإمام من ذرية فاطمة (ع)، يسأل رسول الله (ص) فيجلي لمـن سأله ، فحكى الله سبحانه عنه فقال: (والنهار إذا جلاهـا). قلت: (والليل إذا يغشاها) قال: ذاك أئمة الجور الذين استبدوا بالأمر دون آل رسول الله (ص) وجلسوا مجلساً كان آل رسول الله (ص) أولى به منهم، فغشوا دين رسول الله (ص) بالظلم والجور، وهو قوله: (والليل إذا يغشاها)، قال: يغشي ظلمة الليل ضوء النهار ...) بحار الأنوار : ج24 ص70.
[72]- ابوبصیر میگوید از ابو عبد الله امام جعفر صادق (ع) دربارهی این سخن خدا ﴿سوگند به آفتاب و روشنی آن﴾ سؤال کردم. حضرت فرمود: «خورشید، رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) است که خدا به وسیلهی آن، برای مردم دینشان را روشن ساخت ....». عرض کردم: ﴿و سوگند به ماه چون از پی آن بر آید﴾. حضرت فرمود: «آن، امیرالمؤمنین(ع) است». عرض کردم: ﴿و سوگند به روز چون آن را روشن کند). فرمود: «منظور، امام از فرزندان فاطمه ع است، که از رسول الله ص میپرسد و او برای هر که از او بپرسد، آشکار میشود؛ پس خداوند سبحان دربارهی او چنین حکایت میکند ﴿و سوگند به شب چون فرو پوشدش). فرمود: «آنان پیشوایان جور هستند که به جای آل محمد(علیهم السلام) بر مسند حکومت نشستند و بر آن صندلی که آل محمد(علیهم السلام) برایش شایستهتر بودند، جای گرفتند. پس با ظلم و ستم دین رسول خدا ص را پوشانیدند و این سخن حق تعالی است که میفرماید ﴿وَاللَّيْلِ إِذَا يَغْشَاهَا﴾ یعنی تاریکی شب، روشنایی روز را میپوشاند....». بحار الانوار: ج 24 ص 70.