جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامپرسش ۱۲: نامهایی که خداوند سبحان و متعال به آدم(ع) آموخت چه بود؟
پاسخ: اسماء الله را به او آموخت؛ یعنی چیزی از حقیقتش را که فرشتگان طاقت شناختش را نداشتند به او آموخت، و حقیقت اسماء الله در خلق را به او آموخت. محمد و آل محمد و انبیا و فرستادگان اسامی خدا در خلقاند؛ یعنی تجلّی و ظهور نامهای خدای سبحان و متعال.([175])
همانطور که تمامی موجودات تجلّی و ظهور اسماء الله هستند، حتی فرشی که روی آن مینشینیم،([177]) و از آنجا که فطرت آدم و یا انسان به طور عام، او را به مراتبی بسیار بالاتر از فرشتگان برای شناخت اسماء الله شایسته میسازد، آدم(ع) برتر از فرشتگان بود، و همچنین هر انسانی که به سوی خدا حرکت کند و به معرفت اسماء الله سبحان برسد نیز همینگونه میباشد.
پس مقید بودن فرشتگان و اطاعت کردن آنها از آدم ع و قبول داشتن آدم ع از سوی آنها بهعنوان قبلهای که از طریق آن به شناخت اسماءالله دست یابند امری حتمی بود ، و این بهدلیل برتری اوست که تغییر ناپذیر است ، جز این که انسان خود را کوچک کند .
﴿فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفاً فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْها لا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لا يَعْلَمُونَ﴾ ([178]).
﴿ به يکتاپرستی روی به دين آور. فطرتی است که خدا همه را بر آن فطرت بيافريده است و در آفرينش خدا تغييری نيست. دين پاک و پايدار اين است ولی بيشتر مردم نمیدانند ﴾([179]) .
******
۱۷۴- عن أبي عبد الله (ع) في قول الله (ع): (ولله الأسماء الحسنى فادعوه بها )، قال: ( نحن والله الأسماء الحسنى التي لا يقبل الله من العباد عملاً إلا بمعرفتنا) الكافي : ج1 ص143.
[175]- از ابو عبدالله دربارهی این سخن خداوند متعال ﴿ از آنِ خداوند است نيکوترين نامها. به آن نامهايش بخوانيد ﴾ روایت شده است که فرمود: «به خدا سوگند ما همان نامهای نیکوتر خداوند هستیم که خداوند هیچ عملی را از بندگان نمیپذیرد مگر به واسطهی شناخت و معرفت ما». کافی: ج 1 ص 143.
[176]- إشارة إلى حديث الصادق (ع) الذي يقول فيه: (… الأرضين والجبال والشعاب والأودية، ثم نظر إلى بساط تحته فقال: وهذا البساط مما علمه) بحار الأنوار : ج11 ص146.
[177]- اشارهای به این حدیث امام صادق(ع) دارد که میفرماید: «.... زمینها، کوهها، درههاو بستر رودها» سپس به فرش زیرش نظر کرد و فرمود: «و این فرش هم از جمله مواردی بوده که به او تعلیم داد».بحارالانوار: ج11 ص146.
[178]- الروم : 30.
[179]- روم: 30.