جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامامام صادق(علیه السلام) حدیثی به این معنا میفرماید:(اگر توانستی جز خداوند را نخوری، چنین کن). معنی این حدیث چیست؟
پاسخ: یعنی اینکه در همه حال ذاکر خداوند سبحان و متعال باشی، که ذکر، غذای روح است. دیگر اینکه از غذای بدن تا آن مقدار که نیاز دارد بکاهی؛ یعنی خوردن برای قوّت گرفتن باشد نه از روی شهوت. عیسی(علیه السلام) میفرماید:(انسان فقط با غذا زنده نمیماند بلکه با کلمهی خدا نیز زندگی مییابد).
به این ترتیب انسان در آسمانهای ملکوتی به مقامات میرسد، سپس او بدون غذای جسمانی مادی، میخورد و میآشامد. روزهدار اگر در روز بخوابد، سیر و سیراب میشود، همان طور که در حدیث از اهل بیت(علیه السلام) روایت شده است([407]) بسیاری از کسانی که در ایام روزهداری در هنگام روز به خواب میروند، در خواب میبینند که میخورند و مینوشند و وقتی بیدار میشوند میبینند که گرسنگی و تشنگیشان برطرف شده است، گویی که آنها در این عالم جسمانی خوردهاند. امام صادق(علیه السلام) مردم را به بسیار گفتن ذکر خداوند و کاهش طلب دنیا ارشاد میفرماید.
واقعیتی که مردم باید بدانند این است که(انسان با غذا میمیرد). با غذا و شهوات، روح از ارتقا بازمیماند و به تدبیر این بدن جسمانی متوجّه و منحرف میگردد و برای روح، این مشغول شدن به معنای نوعی مرگ تدریجی است، همان طور که ذکر و تلاش در راه خداوند سبحان و متعال، نوعی حیات و پیشرفت تدریجی میباشد.
******
[406]- عن الحسن بن صدقة قال: قال أبو الحسن(علیه السلام) :(قيلوا فان الله يطعم الصائم ويسقيه في منامه) الكافي : ج4 ص65، باب فضل الصوم والصائم ح14، وسائل الشيعة(آل البيت) : ج10 ص136 ح13042.
[407]- از حسن بن صدقه روایت شده است: ابو الحسن(علیه السلام) فرمود:(خواب قیلوله(نیمروز) کنید که خداوند روزهدار را در خوابش سیر و سیراب میگرداند). کافی: ج 4 ص 65 باب فضل روزه و روزهدار؛ وسایل الشیعه(آل البیت): ج 10 ص 136 ح 13042.