جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامبخش دوم: افعال نماز
افعال نماز دو بخش دارد: واجب و مستحب،([211]) و واجباتش هشت چیز است:
اول: نیت
نیت در نماز از ارکان([212]) است؛ و اگر نمازگزار عمداً و یا سهواً، در نیت خللی ایجاد کند نماز آغاز نمیشود. حقیقت و اصل نیت این است که در ذهنش بداند که چه نمازی میخواند، یعنی در ذهنش این موارد مشخص باشد: واجب یا مستحببودن نماز، قصد قربت، و تعیین نمازی که میخواند، و ادا و قضا بودن آن، و نیازی نیست به زبان آورده شود.
وقت نیت در هنگام انجام اولین جزء از تکبیرةالاحرام است و واجب است که تا آخر نماز نیت ادامه یابد، به این صورت که نیت اول نماز از بین نرود.
اگر نیت کند از نماز خارج شود نمازش باطل نمیشود؛ همینطور اگر بخواهد (نیت کند) کاری که نماز را باطل میکند انجام دهد نیز نمازش باطل نمیشود، مگر اینکه آن عمل را انجام دهد که در آن صورت نمازش باطل میگردد. همچنین اگر قصدش از افعال نماز یا کاری غیر از نماز باشد، نمازش باطل میگردد.
تغییر دادن نیت نماز در مواردی جایز است: تغییر نیت نماز ظهر جمعه به نماز نافله، برای کسی که یادش برود سورۀ جمعه را بخواند و سورۀ دیگری خوانده باشد، و مانند تغییر نیت نماز واجب کنونی بر نماز قضای قبلی، درحالیکه وقت برای خواندن نماز کنونی باقی باشد.
[211]- واجبات نماز عبارتاند از: نیت، تکبیرةالاحرام، قیام، رکوع، سجود، تشهد و سلام؛ و مستحبات نماز عبارتاند از: دعا، قنوت، تعقیبات و... (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 52)
[212]- رکن در نماز، افعالی هستند که چه عمداً و چه سهواً و یا از روی فراموشی، کم یا زیاد شوند، نماز باطل است؛ و ارکان نماز پنجتا هستند: نیت، تکبیرةالاحرام، قیام، رکوع و دو سجده. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 52)