جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامدو شرط دارد:
شرط اول: کامل بودن عقل؛ پس نذرِ کودک یا دیوانه صحیح نیست.
شرط دوم: آزاد بودن؛ پس نذرِ برده فقط با اجازۀ مولایش صحیح است و اگر مولایش به او اجازۀ نذر را داد و او نیز نذر نمود، حج بر او واجب است و بهجا آوردن حج برایش جایز است حتی اگر مولایش او را نهی کند؛ و حکم زنِ شوهردار نیز به همین صورت است.([80])
مسائل سهگانه:
اول: اگر بیهیچ قید و شرط خاصی نذر کند که به حج برود و مانعی برایش پیش بیاید آن حج را تا وقتی مانع برطرف شود به تأخیر میاندازد؛ اگر شرایط بهجاآوردن حج برایش مهیا باشد سپس بمیرد، باید از باقیماندۀ اموالش قضای حج را از طرف او بهجا آورند؛ ولی اگر قبل از برطرفشدن مانع فوت کند، قضا نمودن حج بهجای او واجب نیست. اگر برای نذرش وقت تعیین و در انجام آن کوتاهی کرده باشد قضای حج را از طرف او بهجا میآورند و اگر تا وقتیکه فوت کند چیزی مانند بیماری یا دشمن مانع ادای نذرش شود قضای حج بهجای او واجب نیست. اگر نذر کند به حج برود یا به حج خود خللی وارد کند، در حالتی که ضعیف و ناتوان باشد واجب نیست کسی برای حجش اجیر شود.
دوم: وقتی نذر کند به حج برود، اگر نیتش حِجَّةالاسلام باشد، این دو با هم ادغام میشوند و هرکدام را بهجا آورد کافی است، ولی اگر غیر از این را نیت کند هیچکدام جای دیگری را نمیگیرد. همچنین اگر نذرش بی قید و شرط باشد هیچکدام (از حجهای واجب شده) جای دیگری را نمیگیرد.
سوم: اگر نذر کند پیاده به حج برود واجب است وقتی از معابر([81]) میگذرد به حالت ایستاده باشد؛ پس اگر تمام مسیر را با مرکب بپیماید باید حج را قضا کند، ولی اگر بخشی از مسیر را سوار بر مرکب باشد کفایت میکند و اگر ناتوان شد (میتواند) بر مرکب سوار شود.
[80]- یعنی اگر شوهر در ابتدا به همسرش برای به حج رفتنش اجازه دهد و حج بر زن واجب شود، سپس شوهر او را از حج رفتن نهی کند. (مترجم)
[81]- مقصود از معابر، مکانهایی است که فرد مجبور است با کشتی یا شبیه آن عبور کند که باید در این موارد داخل کشتی یا آن وسیلۀ نقلیه ایستاده بماند تا اینکه از آن معبر بگذرد. (مترجم)