جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
بخش چهارم: نجاسات و احکام آنها
سخنی دربارۀ نجاسات:
نجاسات ده نوع است:
اول و دوم: ادرار و مدفوع([123])
ادرار و مدفوع هر حرامگوشتی که خون جهنده داشته باشد نجس است، فرقی ندارد که ذاتاً حرامگوشت باشد، مانند شیر و پلنگ و یا اینکه این صفت بر او عارض شده باشد، مانند حیوان نجاستخوار. فضله و ادرار حیوانی که خون جهنده ندارد پاک است.
سوم: منی
منی همۀ حیوانات([124]) نجس است، چه حرامگوشت باشند و چه حلالگوشت؛ و منی حیوانی که خون جهنده ندارد([125]) پاک است.
چهارم: مُردار
فقط مردار هر موجودی که خون جهنده دارد نجس است، و هر عضوی از حیوانی که مردارش نجس باشد قطع شود -چه حیوان زنده باشد و چه مرده- آن عضو نجس خواهد بود.([126]) عضوی که دارای روح نیست -مانند استخوان و مو- پاک است، مگر آنکه عین نجاست باشد، مانند سگ، خوک و کافر.
کسی که جسم انسان مردهای را بعد از سرد شدن و قبل از تطهیر (غسلدادن یا تیمّمدادن میّت) لمس کند، غسل بر او واجب میگردد؛ همچنین اگر به عضوی از او که دارای استخوان است (و قطع شده باشد) دست بزند، غسل بر او واجب میگردد. کسی که با دست مرطوب، قطعهای که در آن استخوان نباشد و یا مرداری که خون جهنده داشته باشد و انسان نباشد را لمس کند، واجب است دستش را بشوید.([127])
پنجم: خونها
فقط خون حیواناتی که دارای رگ هستند نجس است، اما حیوانی که خون جهنده نداشته باشد -مانند ماهی و شبیه آن- خونش نجس نیست.([128])
ششم و هفتم: سگ و خوک (گراز)
هم جسم و هم آب دهان سگ و خوک، نجس است. اگر سگ با حیوان دیگری آمیزش کند، در اینکه بچۀ به وجود آمده احکام سگ را دارد یا خیر باید به اطلاق اسم او مراجعه کرد.([129]) غیر از این دو حیوان، سایر حیوانات نجس نیستند. روباه، خرگوش، موش و مارمولک، همه پاک هستند؛ و اما آب قلیلی که موش یا موش صحرایی یا مارمولک در آن افتاده باشد و آب قلیلی که مارمولک یا عقرب یا مار در آن مرده باشد، برای خوردن و طهارت استفاده نمیشود.
هشتم: مستکنندهها
همۀ مایعاتِ مستکننده([130]) نجس هستند.([131])
آب انگور اگر بجوشد و غلیظ شود حتی اگر مستکننده نباشد نجس است([132]) و با از بین رفتن دوسوم آن براثر جوشیدن پاک میشود.
نهم: فقاع (آب جو)([133])
دهم:
کافر؛ قاعدهاش ازنظر نجسبودن به شرح زیر است: هرکسی که وجود خداوند را انکار کند (نه اینکه موضع نمیدانم یا لاادریگری را اتخاذ کرده باشد) نجس است. فرد ناصبی که دشمن یکی از امامان یا مهدیین یا شیعیانشان -ازآنرو که شیعۀ آنها هستند- باشد نیز همین حکم را دارد. سایر مردم بهخودیخود نجس نیستند و تنها نجاست بر آنها عارض میشود (به طریقی بدنشان نجس شود) و در ظاهر به پاکبودنشان حکم میشود؛ و درنتیجه درصورتیکه باوجود رطوبتی که سرایت داده میشود لمس شوند به پاکبودن حکم میگردد و به پاکبودن خوردن از غذایشان نیز حکم میشود، مگر آنچه باید تذکیۀ (ذبح) شرعی شود یا آنچه از اصل و اساس خوردنش حرام باشد.
مکروهات([134])
ادرار قاطر، الاغ و جانداران اهلی، و عرق فرد جُنُب از حرام
،([135])و عرق شتر نجاستخوار، حیوانهای مسخشده (مانند میمون و مارمولک) و فضلۀ مرغ، مکروه هستند.
سخنی در احکام نجاسات:
واجب است قبل از نماز و طواف و وارد شدن به مساجد، نجاست از بدن و لباس برطرف گردد؛ همچنین قبل از استعمال ظروف، واجب است نجاست از آنها زایل گردد، در لباس و بدن، آنچه اجتناب از آن ممکن نباشد، مانند خون زخمی که بند نمیآید حتی اگر زیاد باشد، بخشیده شده است،([136]) همچنین اگر قُطر لکۀ خونی کمتر از یک سانتیمتر باشد (غیر از خونهای سهگانۀ حیض، نفاس و استحاضه)، تطهیرش لازم نیست، و تطهیر بیش از این مقدار خون، واجب است، چه در یکجا جمع شده و چه متفرق باشد، اگر در لباسی که با آن بهتنهایی نمیشود نماز خواند (پوشاننده نیست)([137]) نجاستی باشد که در غیر آن لباس بخشیده شده نیست،([138]) نماز با آن جایز است.
در هنگام شستن محل نجاست باید لباس را فشار داد تا نجاست از آن جدا گردد([139]) مگر در ادرار طفل شیرخوار، که فقط ریختن آب روی آن کفایت میکند. هنگامیکه محل نجاست معلوم باشد باید شسته شود و هنگامیکه محل نجاست معلوم نباشد هرجایی که گمان شود نجس است باید شسته شود، لباس و بدن برای پاک شدن از ادرار باید دو بار با آب شسته شود.
اگر لباس انسان درحالیکه مرطوب است با بدن سگ و خوک و کافر تماس پیدا کند، شستن محل تماس واجب است؛ و اگر خشک بود، پاشیدن آب بر محل تماس مستحب است؛ و اگر بدن انسان درحالیکه مرطوب است با بدن سگ و خوک و کافر تماس حاصل کرد باید شسته شود.
اگر نمازگزار در پاک کردن نجاست از لباس یا بدن خود کوتاهی کند [و نماز بخواند]، چه در وقت نماز و چه در خارج از وقت [به یاد آورد که لباس یا بدنش نجس بوده است]، باید نماز را تکرار کند؛ اما اگر قبل از نماز نمیدانسته که لباسش نجس شده و نماز بخواند و بعد بفهمد که قبل از نماز لباس او نجس بوده است، لازم نیست نمازش را دوباره بخواند، چه در وقت بفهمد و چه در خارج وقت. اگر در حال نمازخواندن، نجاستی را در لباسش مشاهده کرد، اگر میتواند آن لباس را بیرون بیاورد و عورتش را با لباس دیگر بپوشاند باید لباس را درآورد و نماز را تمام کند، و اگر جز با باطل کردن نماز نمیتواند لباس را دربیاورد نماز را از ابتدا بخواند.
زنی که از نوزاد مراقبت میکند، اگر فقط یک لباس داشته باشد باید هرروز یکبار آن لباس را آب بکشد، و اگر این کار را قبل از نماز ظهر انجام دهد بهتر است تا بتواند نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا را با لباس پاک بخواند.
اگر نمازگزار دو لباس دارد که یکی از آنها نجس است، اما نمیداند کدام لباس نجس و کدامیک پاک است، با هرکدام از آن دو، یکبار نماز بخواند.([140])
اگر لباسهای فراوانی داشته باشد و فقط یکی پاک باشد و نداند کدامیک پاک است نیز باید با هرکدام جداگانه نماز بخواند، مگر هنگام تنگی وقت که در این حال اگر در آن محل کسی غیر از او نباشد، باید عریان نماز بخواند و اگر این کار ممکن نباشد با همان لباس نجس نماز بخواند و لازم نیست نماز را تکرار کند.
تابیدن خورشید([141])
باعث طهارت ادرار و دیگر نجاسات از روی زمین و بوریاها و حصیرها میشود، و همچنین آنچه انتقال آن ممکن نیست مانند درختان و ساختمان بهشرط از بین رفتن عین نجاست با تابش خورشید پاک میگردد. بهتر است بر موضع ادرار آب ریخته شود، سپس زمانی که خورشید بر آن بتابد و خشکش کند پاک میشود.
آتش آنچه را که استحاله میکند([142]) پاک مینماید.
خاک، کف کفش و لایۀ زیرین پا و دمپایی را پاک میکند، و قسمتهایی از زمین، قسمتهای دیگر را پاک میکند. آب باران در حال بارش و نیز در حال جریان از ناودان و شبیه آن نجس نمیشود، مگر اینکه در اثر نجاست تغییر کند.
آبی که با آن نجاست شسته میشود نجس است
،([143]((چه در شستن بار اول باشد و چه در بار دوم؛ و یکسان است که به نجاست آلودهشده باشد یا نه؛ این در حالتی است که عین نجاست بر چیز شسته شده باقیمانده باشد، اما اگر نجاستی بر آن باقی نمانده باشد آب باقیمانده از شستوشو پاک است؛ حکم آب باقیمانده هنگام شستن ظروف نیز به همین صورت است.([144])
سخنی در مورد احکام ظرفها
خوردن و آشامیدن با ظروف طلا و نقره جایز نیست؛ همچنین استفاده در موارد دیگر از آنها نیز جایز نیست. استفاده از ظرف نقرهکوب در خوردن و آشامیدن مکروه است، اما در موارد غیر استعمالی (مثلاً تزیین) استفاده از آن مجاز است.
استفاده از ظرفهای ساختهشده از دیگر فلزات و یا معادن و جواهرات (غیر از طلا و نقره) اشکالی ندارد، هرچند گرانقیمتتر باشند. ظروف مورداستفادۀ کافران پاک است تا زمانی که علم به نجاست آنها حاصل شود.
استفاده از پوست حیوانات صحیح نیست، مگر اینکه در حیات، پاک و طاهر و ذبح شرعی شده باشند.([145])
دوری کردن از استعمال پوست حیوانی که گوشتش خورده نمیشود مستحب است مگر اینکه بعد از ذبح، دباغی شوند
.([146])
استفاده از ظرفهای شراب -اگر قیراندود یا روغن اندود باشند- بعد از شستن اشکال ندارد؛ اما استعمال ظروف چوبی و سرامیکی و شیشهای شراب که روغن اندود نشده باشد، مکروه است.
ظرفی که آب دهان سگ در آن باشد باید سه بار شسته شود که بار اول آن باید با خاک باشد. ظرفی که در آن شراب بوده و یا موش صحرایی در آن مرده باشد، باید سه بار با آب شسته شود ولی هفت بار بهتر است. در مورد دیگر نجاسات غیر از شستن عین نجاست، یکبار شستن کفایت میکند، اما سه بار بهتر است.
[123]- بول مصنوعی که در آزمایشگاهها ساخته میشود، نجس نیست. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 100)
[124]- مقصود، همۀ حیواناتی است که خون جهنده دارند، مثل انسان، قاطر و... (مترجم)
[125]- مثل ماهی، افعی و... (مترجم)
[126]- قطعههای کوچک پوست مانند پوست اطراف ناخن یا غیر آنکه از انسان زنده گاهی به دلیل زخم یا غیر آن کنده میشود پاک است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 102)
[127]- غسل بر او واجب نمیشود و شستن دست کفایت میکند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 102)
[128]- اگر خون خشک شود و رنگش سیاه شود، بازهم نجس است، ولی اگر استحاله شود و همرنگ پوست شود، یعنی تبدیل به آن شود، نجس نیست؛ و خونی که در دهان یا گوش یا بینی باشد نیز نجس است و بلعیدن خونی که در دهان وجود دارد، جایز نیست و میتوان دهان را با آب و یا بدون آب (با بیرون انداختن خون از دهان بهگونهای که اثر باقیمانده از خون در آب دهان مستهلک شود) تطهیر کرد. و همچنین خونی که در تخممرغ یا در تخم هر حیوان دارای خون جهنده، وجود دارد، نجس است و خوردن آن حرام است. اگر کافر یا ناصبی، تبرعاً و مَجّاناً به مسلمان خون بدهد، اشکالی ندارد.
رنگی که بعد از تطهیر خون یا مدفوع بر لباس باقی میماند نجس نیست. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 103)
[129]- یعنی اگر به او سگ گفته میشود نجس است وگرنه نجس نیست. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 103)
[130]- اما جامدات مانند حشیش، نجس نیستند، گرچه حراماند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت ص 104)
[131]- استفاده از مسکرات برای استفادههای پزشکی و صنعتی جایز است؛ و چون در این حالت به نیت استفاده در پزشکی یا صنعت ساختهشده، نجس نمیباشند. همچنین استفاده از الکل برای استفادههای پزشکی یا صنعتی یا استفاده در کِرِم و عطر اشکالی ندارد و نجس نیست. اگر پزشک دارویی تجویز کند که در آن، درصدی الکل صنعتی وجود دارد و خوردن آن اگر مستکننده نباشد و الکل از آن چیزی که اهل فسق برای مست شدن میخورند نباشد، اشکالی ندارد. استفاده از مقدار کمی مواد مخدر برای ساخت دارو و همچنین خوردن آن برای بیمار طبق تجویز و دستور پزشک به لحاظ مقدار و تعداد دفعات مصرف، جایز است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 105)
[132]- اما بخار آن پاک است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 104)
[133]- نوعی نوشیدنی است که از جو گرفته میشود و حرام و نجس است. (احکام الشریعة بین السائل و المجیب، جزء اول، طهارت: ص 105)
ماءالشعیر یا آبجویی که اکنون موجود است، اگر قبل از تخمیر شدن، خیساندن جو تمامشده باشد و جو را از آب خارج کرده باشند، حلال است وگرنه نجس و حرام است و نمیتوان به این دلیل که در کشور اسلامی ساختهشده است، به حلال بودن آن حکم کرد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 105)
[134] - مکروه در اینجا یعنی بهتر است از این موارد اجتناب شود، هرچند نجس نیستند. (مترجم)
[135] - - جُنب از حرام به فردی اطلاق میشود که براثر انجام کاری حرام جنب شده باشد. (مترجم)
3- تطهیرش واجب نیست. (مترجم)
4- مانند دستکش، جوراب، عرقچین و... (مترجم)
1- مثلاً بیش از یک سانتیمتر خون یا چیزی غیر از خون باشد. (مترجم)
2- اگر این فشار دادن در آب نیز انجام شود، کفایت میکند. همچنین در ماشینهای لباسشویی که با گرداندن، آب از لباس خارج میگردد، نیازی به دخالت دست نیست، و لباسها با چرخش ماشین لباسشویی و درحالیکه شیر آب داخل آن باز است، پاک میشوند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 108)
[140]- مثلاً یکبار نماز ظهر را با این لباس میخواند و دوباره همان نماز ظهر را با لباس دیگر تکرار میکند. (مترجم)
[141]- انعکاس نور خورشید بهوسیلۀ آینه یا از پشت پنجره نیز کفایت میکند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 111)
[142]- یعنی آن شیء را تبدیل به چیز دیگری میکند. (مترجم)
[143]- این آب نجس است، اما نجسکننده نیست، مگر اینکه اوصاف نجاست را داشته باشد؛ پس با تلاقی با چیزهای دیگر (مثلاً آبی که در حین شستن بر روی لباس یا بدن یا چیز دیگری میریزد) آنها را نجس نمیکند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 110)
[144]- چند نکته:
*اگر انسان، لباس یا چیزی که متعلق به دیگری است را نجس کند واجب است به او اطلاع دهد.
*حشراتی که از محلهای نجس خارج میشوند، اگر بهصورت ظاهری دارای نجاست نباشند نجس نیستند.
*اگر شیء متنجس (نجس شده) با چیز دیگری برخورد کند آن را نجس نمیکند، مگر اینکه اوصاف نجاست را به آن انتقال دهد.
*اگر بخواهیم فرش یا لباس یا چیزی شبیه آن را از نجاستی تطهیر کنیم:
- با آب قلیل: باید دو بار شسته شود، یکبار برای برطرف کردن عین نجاست و بار دوم برای تطهیر.
- با آب جاری: ریختن آب بر روی موضع نجس بهگونهای که عین نجس و اوصافش برطرف شود و آب غلبه کند، کافی است.
*اگر بخواهیم فرش یا موکتی که به زمین چسبیده است و همچنین زمین کف خانه را از نجاست پاک کنیم:
- با آب قلیل: همانگونه که گفتیم، باید دو بار شسته شود. بار اول بر روی موضع نجس آب میریزیم تا اینکه آب بر آن غلبه کند، سپس با یک قطعه پارچه یا اسفنج، آب را برمیداریم. بار دوم آب را بر موضع نجس میریزیم و بار دیگر آب را با قطعهای اسفنج یا پارچه جمع مینماییم، این کار، شستن تطهیر است. بعدازاین، موضع پاک میباشد.
- با آب جاری: کافی است یکبار روی موضع نجس آب بریزیم، بهگونهای که آب بر اوصاف نجاست غلبه نماید.
*اگر اشیاء ثابت مانند در و پنجرۀ خانه نجس شد، به شیوۀ زیر آن را تطهیر میکنیم:
- با آب قلیل: ابتدا اسفنجی را در آب پاک فرو میبریم تا پر از آب شود، سپس آن را روی موضع نجس میکشیم تا عین نجاست رفع گردد؛ سپس بار دیگر اسفنج را با آب پاک شسته و آن را پر از آب میکنیم و بار دیگر بر روی موضع میکشیم که این مرتبه همان شستن تطهیر است که پسازآن، موضع پاک میباشد.
- با آب جاری: بر موضع نجس روی در ، دیوار و یا... آب ریخته و دست میکشیم تا پاک شود. اگر آب جاری بر نجاست و اوصاف آن غلبه نماید، پساب باقیمانده، پاک است.
* چیزی که با عین نجاست برخورد کرده (متنجس)، نجس است ولی چیزهای دیگر، در برخورد با آن نجس نمیشوند، مگر اینکه قسمتی از عین نجاست به آن منتقلشده باشد یا اینکه اوصاف عین نجاست (رنگ یا بو یا طعم) بر اوصاف آن غلبه کرده باشد.
*اگر نجاستی مانند فضلۀ موش داخل دیگ برنج یا مثل آن یافت شود، اولاً باید در صورت امکان عین نجاست رفع شود، سپس برنج را دو بار میشوییم، یکبار برای رفع عین نجاستِ باقیمانده و بار دوم برای تطهیر.
*پسابی که در هنگام شستن نجاست بر روی لباس یا بدن انسان پاشیده میشود، آن را نجس نمیکند، مگر اینکه عین نجاست در آن باشد یا اینکه اوصافش با عین نجاست تغییر کرده باشد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 109-110)
[145]- نشستن بر مبلی که نمیداند رویۀ آن از چه پوستی است اشکالی ندارد، اما لمس آن با رطوبت موجب نجس شدن میشود. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 113)
[146]- کیف، ساعت، کفش، کمربند، کاپشن و... که از پوست حیوانات ساخته شده، اگر از کشورهای غیر اسلامی باشد، حکم مذکّی را ندارد تا اینکه یقین به ذبح شرعی آن داشته باشیم. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 112)