جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام﴿وَإِذْ قَالَ مُوسَى لِفَتَاهُ لَا أَبْرَحُ حَتَّى أَبْلُغَ مَجْمَعَ الْبَحْرَيْنِ أَوْ أَمْضِيَ حُقُباً﴾
(و موسی به شاگرد خود گفت: من همچنان خواهم رفت تا آنجا که دو دریا به هم رسیدهاند؛ یا میرسم یا عمرم به سر میآید)
موسی(ع)برای این سفر اهمیت بسیار زیادی قائل است.
این دیدار برای موسی(ع)آن قدر اهمیت دارد که وی مصمم شده است یا عبد صالح را بیابد و در این وضعیت، سرگردان بماند تا جان دهد.
اهتمام فراوان موسی(ع)به این سفر، به ما نشان میدهد که دیدار موسی(ع)با عبد صالح(ع)بسیار حائز اهمیت است و همچنین دانش و معرفتی که موسی(ع)در این دیدار فرا خواهد گرفت نیز برای او بسیار در خور توجه بوده است.
در این عبارتها، برای هر انسان سیر کنندهی به سوی خدا، نکات بسیار مهمی وجود دارد؛ موسی بین دو حالت مردد بود:
اول: مجمع البحرین را بیابد.
دوم: سالهایی دراز سیر کند و راه بپیماید.
اگر وقوع احتمال دوم، ممکن نبود، موسی(ع)آن را به عنوان یک احتمال ممکن و همتراز احتمال اول، عنوان نمیکرد؛ یعنی موسی(ع)برای رسیدن به مجمعالبحرین بار سفر بست ولی این احتمال هم وجود داشت که وی به مجمعالبحرین نرسد. هیچ قطعیتی برای موسی(ع)مبنی بر این که حتماً به مجمعالبحرین خواهد رسید، وجود نداشت. رسیدن موسی(ع)به مجمعالبحرین، به میزان اخلاص او بستگی داشت. یعنی امتحان موسی(ع)، نه در هنگام ملاقات وی با عبد صالح، بلکه از همان ابتدایی که خداوند او را به پیروی از عبد صالح به جهت علم آموزی از وی مأمور کرد و گسیل داشت، آغاز شد. این نکته، به روشنی اولین رویداد این سفر را به ما مینمایاند به این صورت که: موسی(ع)از کنار عبد صالح یا مجمعالبحرین عبور کرد و از او رد شد سپس به سوی او بازگشت؛ هر چند عبد صالح، موسی(ع)را میشناخت و در این مکان منتظر او بود ولی وقتی موسی(ع)از کنارش گذشت، وجود خودش را ابراز نکرد و بدون این که با موسی(ع)سخنی بگوید، او را رها کرد تا از وی گذر کند؛ زیرا موسی(ع)به وسیلهی رسیدن به عبد صالح(ع)و با شناخت او، مورد امتحان قرار گرفته بود. از این رو، وقتی موسی(ع)نشانهای را که وی را به عبد صالح رهنمون میساخت (نَسِیَا حُوتَهُمَا - ماهیشان را فراموش کردند) دید گفت: «(این چیزی است که به دنبالش بودیم)». بنابراین آنچه موسی(ع)را به عبد صالح هدایت کرد، همان اخلاصی بود که وی را بر شنیدن سخنان خدا اهلیت داده بود، حتی اگر (این سخن) گم شدن ماهی باشد. همان اخلاصی که قبل از آن، به روشنی بروز و ظهور یافته بود: «(یا مدت زیادی سپری شود)».
* * *