جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاماگر با وجود شرایط لازم زن را سه بار طلاق دهد آن زن بر او حرام میشود تا اینکه با مرد دیگری ازدواج کند و طلاق بگیرد و برای از بین رفتن این حرمت چهار شرط لازم است:
۱- مرد بالغ باشد، و نوجوان نابالغ نمیتواند محلّل([115]) باشد. ۲- با او از جلو نزدیکی کند به گونهای که غسل واجب شود، ۳- این نزدیکی با ازدواج باشد نه با خریدن یا در اختیار قرار دادن کنیز، ۴- ازدواج دائم باشد نه موقت.
با برآورده شدن این شرایط، حرمتی که با سه طلاق به وجود آمده بود از بین میرود و باعث میشود تعداد طلاقهای کمتر از سه بار نیز از شمارش خارج شود؛ پس اگر زن را یک بار طلاق بدهد و او با مرد دیگری ازدواج کند و طلاق بگیرد، سپس دوباره با شوهر اول ازدواج کند میتواند سه بار دیگر او را طلاق دهد و حکم تعداد دفعات قبل از بین میرود.
اگر زن اهل کتاب را سه بار طلاق دهد و بعد از پایان عده با مرد نامسلمان ازدواج کند سپس از او جدا شود بر شوهر اولی حلال میشود، و کنیز اگر دو بار طلاق داده شود بر شوهرش حرام میشود، مگر بعد از آنکه با مرد دیگری ازدواج کند، و فرقی نمیکند که تحت فرمان بنده باشد یا آزاد، و به وسیلۀ نزدیکی اربابش با او بر شوهر اول حلال نمیشود، و همچنین اگر شوهر اولی که او را دو بار طلاق داده است (و آن زن بر او حرام است) مالک او شود، نزدیکی کردن بر او حرام است، چون حرام بودن زن بر مرد پیش از مالک شدن او وجود داشته است.
اگر کنیز را طلاق دهد سپس آن کنیز آزاد شود و با او ازدواج یا به او رجوع کند، با آن طلاق دو بار دیگر میتواند او را طلاق دهد؛ پس اگر او را غیر از بار اول دو بار دیگر طلاق دهد تا وقتی که با مرد دیگری ازدواج کند بر او حرام میشود.
مردی که اخته است اگر نزدیکی کند و دارای سایر را شرایط باشد، میتواند حلال کنندۀ سه طلاقه باشد.
اگر مرد بعد از ازدواج با زنی که سه بار طلاق داده شده، پیش از نزدیکی مرتد شود و در حالی که مرتد است با او نزدیکی کند، باعث حلال شدن او بر شوهر اولش نمیشود؛ زیرا با ارتداد او عقد باطل میگردد.
چند نکته:
اول: اگر مدتی بگذرد و زن ادعا کند که ازدواج کرده و جدا شده و عدهاش به پایان رسیده است و چنین چیزی در آن مدت امکانپذیر باشد و آن زن شخص مورد اطمینانی باشد، از او پذیرفته میشود.
دوم: اگر مرد (محلّل) با زن نزدیکی کند و زن ادعا کند که نزدیکی به اندازۀ معتبر انجام شده است و مرد نیز او را تصدیق کند، بر شوهر اولش حلال میشود، و اگر مرد تکذیب کند، شوهر اول به آنچه به نظرش از درست بودن گفتۀ زن یا محلل احتمال بیشتری داشته باشد عمل میکند؛ اگر احتمال راستگویی هیچ کدام بیشتر نباشد، به گفتۀ زن اعتماد میکند.
سوم: اگر مرد (محلّل) در زمانی که نزدیکی کردن حرام است ـمانند: روزۀ واجب یا در احرامـ با او نزدیکی کند باعث حلال شدن بر شوهر اول میشود، زیرا به وسیلۀ عقد صحیح با او نزدیکی کرده است، هر چند که آن مرد و همچنین زن ـدر صورت همراهی با او و در حالی که نزدیکی بر زن نیز حرام بوده باشدـ گناه کردهاند.
[115]- محلّل: حلال کنندۀ ازدواج زن با مردی که سه بار او را طلاق داده است. (مترجم)