جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
مبطلات نماز:
دو گونه هستند:
اول: چیزهایی که چه عمدی و چه سهوی انجام شود، نماز را باطل میکند، که عبارتاند از: هرچه که طهارت را باطل میکند، چه به اختیار انسان باشد و چه بدون اختیار، مانند خروج ادرار و مدفوع و سایر مواردی که وضو([238]) را باطل میکند، و جنابت و حیض و آنچه شبیه آنها که از مبطلات غسل باشد.([239])
دوم: مواردی که فقط در صورتی نماز را باطل میکند که از روی عمد باشد که عبارتاند از: گذاشتن دست راست روی دست چپ، برگرداندن سر به پشت، سخن گفتن به دو حرف یا بیشتر (مگر اینکه برای یادآوری امام به تعداد رکعتها باشد که در این صورت نمازش باطل نمیشود؛ مثلاینکه امام نماز ظهر را سه رکعت بخواند و تشهد بگوید و سلام دهد، که در این صورت مأموم به او میگوید: «ما فقط سه رکعت خواندیم» تا به امام یادآور شود، و اشکالی بر مأموم نیست که -بعد از یادآوری به امام- بایستد و با امام رکعت چهارم را به پایان برساند)، قهقهه زدن، انجام حرکات و کارهای فراوانی که جزو اعمال نماز نباشد، گریه کردن برای امور دنیوی، خوردن و آشامیدن اگر زیاد باشد، اما خوردن مقدار کم -مانند آنچه از غذا در میان دندانها باشد- نماز را باطل نمیکند. خوردن آب برای کسی که نماز وتر میخواند و تشنه است و میخواهد صبح آن روز، روزه بگیرد -به شرطی که به قبله پشت نکند- نیز نماز را باطل نمیکند.
مکروهات نماز:
به چپ و راست نگریستن، خمیازه کشیدن، کشیدن دستها برای رفع خستگی و خواب، انجام کار بیهوده [مثلاً با ریشش یا با لباسش بازی کند]، فوت کردن محل سجده، خارج کردن اخلاط از سینه یا سر [شبیه حالتی که فردی که سرماخورده است انجام میدهد]، آب دهان انداختن، صدای مفاصل انگشتان را درآوردن، و آه کشیدن و ناله کردن، یک حرف را کشیدن و جلوی ادرار و فضولات و باد شکم را گرفتن. همچنین اگر پاپوش نمازگزار تنگ باشد مستحب است که برای نماز آن را از پا خارج کند.
بستن و بافتن مو برای مرد در حین نماز مکروه است.
مسائل چهارگانه:
اول: اگر شخص حین نماز عطسه کند، مستحب است «الحمدالله» بگوید؛ و همچنین اگر کسی غیر از او عطسه کرد، مستحب است تسمیت کند (یرحمکمالله بگوید).
دوم: اگر کسی به نمازگزار سلام کند میتواند با همان لفظ پاسخ دهد، مثلاً اگر به او بگویند: «سلامعلیکم»، نباید بگوید: «و علیکمالسلام».
سوم: خواندن دعاهایی که دارای تسبیح و ستایش خداوند است یا طلب چیزی از امور مباح دنیوی و اخروی، در حال قیام و نشستن و رکوع و سجود، جایز است. نمازگزار نمیتواند برای چیزی که حرام است دعا کند و اگر چنین کند و بداند خواستهاش حرام است، نمازش باطل است.
چهارم: نمازگزار میتواند برای جلوگیری از تلفشدن مال و یا فرار کسی که به نمازگزار بدهکار است و یا به خطر افتادن جان کودک و مشابه آن، نماز را قطع کند، ولی در حال غیر اضطرار جایز نیست نماز را قطع کند.([240])
[238]- مانند باد و خواب و بیهوشی. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 82)
[239]- مانند نفاس و استحاضه و مس میت. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 82)
[240]- اگر وسط نماز، کاری انجام دهد که نمیداند نماز را باطل میکند یا نه، نمیتواند به خاطر شک نماز را بر هم بزند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 84)