جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
مبحث سوم: احکام مهریه
که شامل مسایلی است:
اول: هنگامی که مرد قبل از دادن مهریه نزدیکی کند، مهریه دِینی بر گردن او خواهد بود و با انجام نزدیکی ساقط نمیشود ـچه مدتش طولانی باشد وچه کوتاه، زن مطالبه کند یا نکندـ و نزدیکی که باعث واجب شدن مهریه میشود، نزدیکی از جلو و یا عقب میباشد، و مهریه با خلوت کردن واجب نمیشود.
دوم: اگر مهریهای را نام نبرد و پیش از نزدیکی چیزی به او تقدیم کند سپس نزدیکی کند، همان مهریۀ او میباشد.
سوم: هنگامی که پیش از نزدیکی طلاق بدهد، باید نصف مهریه را بپردازد و اگر تمام مهریه را پرداخته باشد، نصف آن اگر باقی باشد بازگردانده میشود، و اگر تلف شده باشد، نصف مانندِ آن را پس میگیرد، و اگر مثل نداشته باشد نصف قیمت آن را پس میگیرد، و اگر قیمت آن در زمان عقد با هنگام دریافت آن متفاوت بود، زن باید کمترین آنها را بپردازد، و اگر آن شیء یا ویژگیهای آن ناقص شود ـمانند کور شدن چهارپا یا فراموش کردن حرفهـ نصف قیمت سالم آن حق مرد است، و (با به وجود آمدن عیب) مرد مجبور به دریافت نصف آن شیء موجود نمیشود.
اما اگر قیمت آن به دلیل کاهش قیمت در بازار کم شده باشد، قطعا باید نصف آن شیء را دریافت کند، و اگر به دلیل گران شدن قیمتها قیمتش افزایش یابد نیز حکم به همین صورت است، چون با باقی بودن آن شیء قیمت را لحاظ نمیکنند.
اگر به دلیل بزرگتر یا چاقتر شدن حیوان به قیمتش افزوده شود، نصف قیمت آن بدون در نظر گرفتن زیاده به مرد تعلق میگیرد، و زن مجبور نمیشود آن حیوان را بدهد، و اگر حیوان دارای ثمرهای اضافی باشد، مانند اینکه بچه بیاورد، یا شیر دهد، آن ثمره تنها حق زن است، و مرد تنها میتواند نصف آن چیزی که عقد بر آن واقع شده است را دریافت کند، و اگر حیوان حاملهای را مهریه قرار دهد، مرد میتواند نصف آن دو (حیوان و فرزندش) را دریافت کند. اگر مهریهاش را آموزش صنعتی قرار دهد و سپس پیش از نزدیکی او را طلاق دهد باید نصف اجرت آموزش آن را به او بپردازد، و اگر او را پیش از طلاق آموزش داده باشد، نصف اجرت آموزش را دریافت میکند.
چهارم: اگر زن، شوهرش را از دادن مهریه معاف کند، سپس مرد او را پیش از نزدیکی طلاق دهد، نصف آن بازگردانده نمیشود.
پنجم: اگر در عقد چیزی که مخالف دین است ـمانند اینکه با وجود آن زن با زن دیگری ازدواج نکند، یا اینکه سفر نکند را شرط کند، شرط باطل استـ و عقد و مهریه صحیح میباشد و همچنین اگر شرط کند که مهریه را در مدت زمانی بپردازد (و اگر ندهد عقد باطل باشد) عقد و مهریه صحیح، و شرط باطل است.
ششم: اگر زن شرط کند که او را از شهرش خارج نکند، عمل به شرط لازم است.
هفتم: اگر زن را طلاق بائن([80]) دهد، سپس در عدّه با او ازدواج کند، سپس او را پیش از نزدیکی طلاق دهد، نصف مهریه را باید به او بدهد.
[80]- طلاقی که در آن مرد حق رجوع ندارد. (مترجم)