جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممورد دوم: مهریهها
که دارای سه مبحث است:
مبحث اول: مهریۀ صحیح
هر چیز یا منفعتی است که قابل به تملّک درآمدن باشد. صحیح است که مهریه، منفعتی مانند آموزش حرفه یا سورهای از قرآن و هر عمل حلالی باشد، و یا اینکه مرد خودش را مدت معینی اجیر قرار دهد.
اگر دو اهل کتاب با هم ازدواج کنند و مهریه را شراب یا خوک قرار دهند، سپس هر دو یا یکی از آنها پیش از دریافت مهریه مسلمان شود، مرد قیمت آن را میپردازد، چون این موارد از ملکیت مسلمان خارج است، چه به طور مشخص تعیین کرده باشند و چه به صورت کلی گفته باشند.
در تعیین مقدار مهریه هیچ حدّی وجود ندارد، بلکه مقدار آن همان چیزی است که دو طرف به توافق رسیدهاند؛ اگرچه مقدار آن کم باشد، مگر آنکه آنقدر کم باشد که به حساب نیاید ـمانند یک دانۀ گندمـ و همچنین از جهت زیاد بودن برای آن حدّی وجود ندارد.
اگر آنچه به عنوان مهریه قرار داده است حاضر باشد، مشاهدۀ آن کفایت میکند، هر چند وزن و پیمانۀ آن مشخص نباشد، مانند مقداری غذا یا قطعهای طلا.
جایز است که دو یا چند زن را با یک مهریه عقد کند و (در این صورت) مهریه بین آنها به تساوی تقسیم میشود.
اگر ازدواج کند و مهریه را چیزی عینی قرار ندهد و ویژگیهای آن نیز بیان نشده باشد، حالت متوسط آن چیز بین خوب و بد به زن تعلق میگیرد، و اگر زن را بنا بر کتاب خدا و سنت رسول خدا(ص) به ازدواج دربیاورد و مهریۀ معینی را ذکر نکند، مهریهاش پانصد درهم نقره میباشد، و هر درهم 5/12 گرم است.
اگر برای زنش مهریهای معین کند و برای پدر او هم چیز معینی قرار دهد، آنچه برای زنش قرار داده لازم است بپردازد و آنچه برای پدر معین کرده ساقط میشود. اگر برای زنش مهریهای قرار دهد و شرط کند (زنش) از آن مهریه مقدار مشخصی را به پدر خود بدهد مهریه صحیح است و لازم نیست زن به شرط عمل کند.
باید مهریه به گونهای که ابهام را برطرف کند مشخص شود. اگر مهریهاش را آموزش سورهای از قرآن قرار دهد واجب است آن سوره را معین نماید، و اگر مبهم باشد، مهریه باطل است و در صورت انجام نزدیکی، مهرالمثل به زن تعلق میگیرد. اگر زن امر کند که سورهای دیگر را به او آموزش دهد لازم نیست به آن عمل کند، چون آموزش آن در شرط نبوده است.
اگر مهریه را آموزش صنعت یا سورهای قرار دهد که خود مرد آن را به خوبی نمیداند جایز است ـچون بر ذمۀ او میباشدـ و اگر نتواند این کار را انجام دهد باید اجرت تعلیم آن را بپردازد.
اگر ظرفی را که گمان میکند سرکه است مهریه قرار دهد، سپس آشکار شود که شراب است باید مثل آن سرکه را بپردازد. اگر او را با مهریۀ غلامی عقد کند و آشکار شود که او آزاد است و یا زن مالکش بوده است، حکم به همین صورت میباشد.
اگر او را مخفیانه با مهریهای و آشکارا با مهریهای دیگر عقد کند، اولّی حق زن است.
مرد در پرداخت مهریه ضامن است. اگر مهریه قبل از پرداخت آن به زن از بین برود، مرد ضامن پرداخت قیمت آن در روز از بین رفتن میباشد. اگر زن در آن عیبی([74]) مشاهده کند میتواند آن را به دلیل عیبش بازگرداند و اگر بعد از عقد آن عیب به وجود آمده باشد میتواند خود آن شیء یا قیمتش را دریافت کند.
زن میتواند تا زمان دریافت کامل مهریه از نزدیکی کردن با مرد خودداری کند؛ چه مرد بتواند مهریه را بدهد و چه نتواند، ولی بعد از نزدیکی (اول) دیگر چنین حقّی ندارد.
کم قرار دادن مهریه مستحب است.
مکروه است مهریه از مقدار مهر السنة که پانصد درهم است بیشتر باشد. همچنین مکروه است در حالی با همسرش نزدیکی کند که تمام مهریه یا بخشی از آن و یا هدیهای غیر از آن به او نداده باشد.
[74]- عیبی که قبل از عقد در آن وجود داشته است. (مترجم)