جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامفصل دوم: تقسيم خمس
خمس شش قسمت میشود:
سه سهم آن برای پيامبر (ص) است: یعنی سهم خدا، سهم رسول خدا و سهم ذیالقربی يا همان امام (ع) که بعد از پیامبر برای امامت، جانشين ايشان میباشد. آنچه پيامبر (ص) یا امام (ع) دريافت کرده باشد به وارثش منتقل میشود.
و سه سهم ديگر: برای یتیمان، مساکين و در راهماندگان است. شرط است که این سه گروه از طرف پدر منتسب به عبدالمطلب باشند؛ ([62]) پس اگر انتساب فقط از ناحيۀ مادری باشد، هیچچیزی از خمس به آنها تعلق نمیگيرد. واجب نيست (که خمس را به) همگی افراد پرداخت کنیم، بلکه اگر از هر گروه به يک نفر اکتفا شود نیز جايز خواهد بود.
چند مسئله:
اول: مستحقِ خمس، فرد مؤمن از نسل عبدالمطلب است؛ یعنی از نسل ابوطالب، عباس، حارث و ابولهب و فرقی ندارد که مرد باشد یا زن و بین آنها نسل ابوطالب مقدم هستند و در نسل ابوطالب فرزندان علی و فاطمه (ع) مقدم هستند و بین فرزندان علی و فاطمه (ع)، فرزندان امام مهدی (ع) مقدم هستند.
دوم: خمس میتواند فقط به يک گروه (از گروههای مستحق خمس) پرداخت شود.
سوم: امام (ع) خمس را میان سه گروه مستحق خمس([63]) تقسیم میکند؛ بهطوریکه زندگی معمولی آنها را کفایت کند. اگر چیزی از سهم آنها اضافه آمد، برای امام است و اگر لازم بود از سهم خودش به سهم مستحقان اضافه میکند (تا برای آنها کافی باشد).
چهارم: لازم نیست در راهمانده حتماً فقير باشد، بلکه نیازمندبودن در شهری که قرار است از خمس به او پرداخت شود کفایت میکند، حتی اگر در شهر خود ثروتمند باشد و اين حکم در مورد يتيم نیز لحاظ میشود.
پنجم: با وجود مستحق در شهر خود جايز نيست خمس به شهر ديگری برده شود و اگر بااینوجود، خُمس را بهجای ديگری ببرد و تلف شود ضامن است، ولی در صورت نبودِ مستحق، منتقلکردن خمس جایز میباشد.
ششم: یکی از شروط استحقاق خمس، مؤمنبودن است، ولی عدالت، شرط نيست.
انفال:
بحث انفال نیز به بحث خمس ملحق میشود.([64])
انفال: اموالی است که امام بهطور خاص استحقاق آن را دارد -مانند آنچه مختص رسول خدا (ص) بود- که پنج مورد است: زمينی که بدون جنگ و خونريزی به تصاحب درآید، فرقی ندارد ساکنان آن از بين بروند يا به ميل خود شهر را تسليم کنند؛ و زمينهای مَوات (باير)، فرقی ندارد اول تصاحب شده و سپس اهل آن نابود شوند يا زمينی باشد که تملیک آن جایز نباشد مانند صحرا، ساحل، دريا، قلۀ کوهها و هرآنچه در آنهاست؛ و حکم زمينهای پست بين کوهها و نیزار نیز به همین صورت است.
اگر سرزمين دشمن فتح شود هر آنچه برای پادشاه آنها بوده -مانند زمين و چيزهای گرانبها- از آنِ امام است، البته اگر از مسلمان یا همپیمان مسلمانان غصب نشده باشد و همچنين امام (ع) میتواند هرآنچه از غنایم را که بخواهد بردارد -مثل اسب، لباس، کنیز يا چيزهای ديگر- و آنچه جنگجويان بدون اذن ايشان کسب کنند مختص امام (ع) است.
تصرف در انفال بدون اذن امام جايز نيست و اگر کسی تصرف کرد غاصب محسوب میشود و چنانچه سودی از آن به دست آید، مختص امام خواهد بود.
[62]- یعنی ساداتی که از نسل عبدالمطلب باشند. (مترجم)
[63]- یتیم و مسکین و در راه مانده. (مترجم)
[64]- چون شبیه خمس است که به دست امام (ع) رسیده است و ایشان (ع) آن را مصرف مینماید و... (مترجم)