جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامچهارم: احکام کفارهها
که شامل چند مسأله است:
اول: کسی که بر او روزۀ دو ماه پشت سر هم واجب است، اگر دو هلال ماه را روزه بگیرد، کفایت میکند، حتی اگر ماه ناقص (29 روزه) باشد، و اگر بخشی از ماه را روزه بگیرد و در ماه دوم آن را کامل کند صحیح است، حتی اگر ماه ناقص باشد، و ماه اول را سی روز کامل حساب میکند.([145])
دوم: ترتیب در کفارهها براساس زمان به جا آوردن آن است نه هنگام واجب شدن؛ پس اگر هنگام واجب شدن آن توانایی آزاد کردن بنده را داشته ولی موقع پرداخت آن ناتوان شده است، باید روزه بگیرد و آزاد کردن بنده بر عهدهاش نخواهد بود.
سوم: اگر دارای مالی باشد که به احتمال زیاد تا مدتی بعد به او میرسد، کفارۀ واجب تغییر نمیکند([146]) بلکه واجب است صبر کند، و اگر از اموری باشد که صبر کردن باعث مشقت میشود (مانند ظهار) وجوب آن برداشته و به مورد بعدی منتقل میشود.
چهارم: اگر از آزاد کردن بنده ناتوان باشد و شروع به روزه گرفتن کند، سپس دارای بندهای بشود که بتواند آن را آزاد کند، لازم نیست روزه را ترک و بنده را آزاد کند ـاگر چه بهتر است چنین کندـ و به همین ترتیب اگر از روزه گرفتن ناتوان شود و شروع به اطعام کند، سپس عذرش برطرف شود، حکم به همین صورت است.
پنجم: اگر ظهار کند و بدون اینکه قصد بازگشت داشته باشد بنده را آزاد کند، کفایت نمیکند، چون کفاره را قبل از واجب شدن آن پرداخته است.
ششم: کفاره به بچه داده نمیشود چون او شایستگی دریافت آن را ندارد، بلکه به ولیّ او داده میشود.
هفتم: نمیتواند کفاره را به کسی که پرداخت نفقهاش بر او واجب است بپردازد ـمانند پدر و مادر و فرزند و همسر و بندهـ چون آنها با وجود او بینیاز محسوب میشوند و فقیر نیستند، و میتواند به غیرِ آنها بپردازد، حتی اگر نزدیکانش باشند.
هشتم: هنگامی که در ظهار کفاره واجب میشود باید آن را قبل از نزدیکی بپردازد؛ چه کفاره آزاد کردن بنده باشد یا روزه و یا اطعام.
نهم: هنگامی که کفارۀ انتخابی بر او واجب شود، باید یکی از آنها را انتخاب کند و نمیتواند قسمتی را از یک نوع و قسمتی را از نوع دیگر بپردازد.([147])
دهم: نمیتواند به جای پرداخت کفاره، قیمت آن را بپردازد، مگر در ناتوانی از آزاد کردن بنده در کفارۀ جمع، که قیمت آن را به امام یا کسی که امام منصوبش کرده است میپردازد.
یازدهم: بر کسی که در ماههای حرام مؤمنی را به قتل برساند واجب است دو ماه پیاپی در ماههای حرام روزه بگیرد، گرچه در آن عید یا ایام تشریق باشد.
دوازدهم: هر کس که بر او واجب است دو ماه پیاپی روزه بگیرد و نتواند، هجده روز روزه میگیرد، و اگر نتوانست برای هر روز یک مد طعام صدقه میدهد، و اگر نتوانست از خداوند طلب استغفار (درخواست بخشایش) میکند و دیگر چیزی بر عهدهاش نیست.([148])
[145]- مثلا اگر پنج روز مانده به آخر ماه روزه بگیرد (حتی اگر ماه 29 روزه باشد)، 25 روز از ماه بعد را روزه میگیرد تا سی روزش کامل شود. (مترجم)
[146]- مثلا در کفاره ترتیبی با نبود بنده به اطعام و با ناتوانی از اطعام کفارۀ واجب، به روزه تغییر میکند اما در این مورد چون قرار است به زودی مالی به او برسد باید صبر کند. (مترجم)
[147]- مثلا نمیتواند سی فقیر را اطعام کند و سی روز روزه بگیرد. (مترجم)
[148]- حتی اگر بعدا توانا شود. (مترجم)