جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
فصل سوم: نماز جماعت
از چند جهت بررسی میشود:
جهت اول: مستحب است که همۀ نمازهای واجب به جماعت خوانده شود.
نماز جماعت در نمازهای روزانه مستحب مؤکّد است. نماز جماعت فقط در نماز جمعه و عید فطر و قربان با وجود شرایط آن، واجب میشود. اقامۀ جماعت در هیچیک از نمازهای مستحبی جز نماز طلب باران و عید فطر و قربان (اگر شرایط وجوب آن محقق نشود)
([298]) ، جایز نیست.
نماز جماعت با درک رکوع امام و درک امام درحالیکه در رکوع باشد، محقق میشود. نماز جماعت حداقل با دو نفر که یکی از آنها امام باشد، برپا میگردد. اگر بین امام و مأموم چیزی جلوی دیدهشدن امام را بگیرد، نماز جماعت صحیح نیست، مگر اینکه مأموم، زن باشد.([299])
اگر امام بهقدر قابلتوجهی در مکانی بالاتر از مأموم باشد، مانند بناها، نماز جماعت منعقد نمیشود و جایز است که امام بر بلندی زمین شیبدار قرار گیرد. اگر مأموم بر بنای بلندی بالاتر از امام قرار داشته باشد، جایز است.
اگر بین امام جماعت و مأموم صفهای به هم متصل وجود نداشته باشد، نباید فاصلۀ آن دو، بیش از حد معمول باشد (بیش از یک متر)، اما اگر صفوف پشت سر هم باشند، اشکالی ندارد.([300])
خواندن «حمد و سوره» بر مأموم مکروه است، مگر اینکه نماز جهریه
([301]) باشد و مأموم صدای امام یا همهمۀ او را نشنود، و اگر امام از افرادی باشد که نمیتوان به او اقتدا کرد، خواندن حمد و سوره واجب است
.([302])
متابعت از امام واجب است؛ پس اگر مأموم ندانسته یا از روی فراموشی سرش را بلند کند باید برگردد و از امام تبعیت کند؛ و همچنین اگر ندانسته، قبل از امام برای رکوع یا سجده خم شود -با این گمان که امام خم شده است- باید برگردد و به امام ملحق شود، اما اگر مأموم با علم به حالت امام قبل از او به رکوع رود، اگر نیت فرادا کرده باشد، باید نمازش را فرادا تمام کند، وگرنه نمازش باطل است.
جایز نیست مأموم جلوتر از امام قرار بگیرد. مأموم باید نیت اقتدا به امام داشته باشد و امام خود را مشخص کند؛ پس اگر در مقابل او دو نفر باشند و او قصد کند که هر دو یا یکی از آنها را امام قرار دهد، ولی شخصی را معین نکند، نماز منعقد نمیشود. اگر دو نفر نماز بخوانند و هرکدام بگوید من امام هستم نماز هر دو صحیح است، اما اگر هر دو بگویند که من مأموم هستم، یا شک کنند که مأموم یا امام هستند، نماز هر دو باطل است.
جایز است کسی که نماز واجب میخواند به دیگری که او نیز نماز واجب میخواند اقتدا کند، هرچند دو نماز، متفاوت باشد؛ و در بعضی از شرایط، شخصی که نماز با عنوان مستحبی میخواند([303]) میتواند به کسی که نماز واجب یا نماز با عنوان مستحبی میخواند، اقتدا کند، همچنین کسی که نماز واجب میخواند میتواند به کسی که نماز با عنوان مستحبی میخواند اقتدا کند.
مستحب است: که اگر مأموم تنها یک مرد باشد در سمت راست امام قرار گیرد، اما اگر چند مأموم، یا یک زن باشد، پشت سر امام بایستند. اگر امام، زن باشد سایر زنان در دو سمت او بایستند؛ همچنین مرد عریانی که برای جماعتی که عریان هستند امامت میکند، بنشیند و مأمومین نیز در کنار او بنشینند و فقط کمی زانوهای امام جلوتر باشد.
مستحب است که اگر کسی نمازش را فرادا میخواند و نماز جماعتی بر پا شود آن نماز را تکرار کند، چه امام شود و چه مأموم. اگر مأموم قرائت خود را قبل از امام به پایان رساند به تسبیح خداوند بپردازد تا امام به رکوع برود. مستحب است که اهل فضل در صف اول قرار گیرند.
این موارد در نماز جماعت مکروه است: قرار دادن کودکان در صف اول. مأموم بهتنهایی در یک صف بایستد، (مگر زمانی که صفوف پر شده باشند). نماز نافله خواندن در حین اقامۀ نماز جماعت؛ و زمان ایستادن برای نماز جماعت، هنگامی است که مؤذن «قد قامت الصّلاة» را بگوید، و بهتر از آن، بعد از پایان شهادتهای چهارگانه([304]) است.
دارای این شرایط باشد:
ایمان، عدالت، عقل، حلالزاده بودن، و بلوغ، هنگامیکه مأمومین بالغ باشند و نماز واجب باشد [، نه مانند نماز استسقاء]. کسی که نشسته نماز میخواند نباید امامِ کسی گردد که ایستاده نماز میخواند.
اُمّی]
نمیتواند برای غیر خودش امام باشد. آزاد بودن امام جماعت شرط نیست.
درصورتیکه مأمومین مرد باشند، یا مرد و زن با هم باشند، مرد بودنِ امام شرط است. زن میتواند فقط برای زنان امامت کند؛ همچنین خنثی([306]) تنها برای افراد خنثی امام میشود. جایز نیست زن برای مردان، یا افراد خنثی امامت کند.
اگر امام جماعت بهگونهای قرائت میکند که معنی را تغییر میدهد، یا فهمیده نمیشود، امامتش برای کسی که میتواند صحیح قرائت کند، جایز نیست؛ همچنین کسی که (در تلفظ)، حروف را تغییر میدهد -مانند کسی که لکنت دارد یا شبیه به آن([307])- نمیتواند برای کسی که صحیح قرائت میکند، امامت کند.
لازم نیست امام جماعت، نیت امامت داشته باشد. صاحب مسجد([308]) و صاحب امارت([309]) و صاحب خانه برای امامت اولویت دارد، و شخص هاشمی نیز در صورت دارا بودن شرایط امامت، اولویت دارد.
اگر چند نفر برای امامت حاضر شدند، کسی را که مأمومین برای امامت مقدّم کنند اولویت دارد. اگر نظر آنان مختلف بود، فقیهتر و بعدازآن با تقواترین فرد اولویت دارد. مستحب است امام طوری تشهدهای (رکعت دوم و آخر) را بر زبان جاری کند که افراد پشت سر او بشنوند.
اگر امام در حال نماز بمیرد، یا بیهوش شود، شخص دیگری از همان جمع، نایب امام میشود تا نماز تمام شود؛([310]) همچنین اگر برای امام جماعت ضرورتی پیش آید جایز است شخص دیگری را نایب خود قرار دهد و اگر این کار را از روی اختیار نیز انجام دهد، جایز است.
مکروه است کسی که در وطن خود میباشد به مسافر اقتدا نماید. همچنین نایبشدن کسی که در تعداد رکعات نماز از بقیه عقبتر است، امامت شخص جذامی و کسیکه پیسی دارد، کسی که حد شرعی بر او جاری شده و توبه کرده باشد([311]) و همچنین کسی که ختنه نکرده باشد، امامت کسی که نمازگزار به امامت او تمایلی ندارد، امامت اعرابی بر مهاجرین([312]) و امامت کسی که تیمّم کرده، بر کسانی که با آب طهارت گرفتهاند، مکروه است.
جهت سوم: احکام نماز جماعت. که دوازده مسئله دارد:
اول: اگر بعد از نماز ثابت شود که امام جماعت فاسق، کافر یا بدون طهارت بوده است، نماز مأموم باطل نیست، و اگر نمازگزار میدانسته است باید نمازش را دوباره بخواند. اگر در بین نماز فهمید، نیت فرادا کرده، نمازش را به پایان برساند.
دوم: اگر مأموم (به محل نماز) وارد شود و امام جماعت در حالت رکوع بود و بترسد که جماعت را از دست دهد، میتواند رکوع کند و در حال رکوع راه برود تا به صف نماز برسد.
سوم: اگر مأمومین، یک خنثی و یک زن باشند، واجب است خنثی پشت سر امام جماعت بایستد و زن پشت سر خنثی.
چهارم: اگر امام در محرابی که درون دیوار است نماز بخواند، کسی که پشت سر او قرار دارد و او را میبیند نمازش صحیح است، ولی کسانی که در دو طرف امام ایستادهاند و او را نمیبینند، نمازشان صحیح نیست، و افرادی که در صفهای بعدی ایستادهاند نمازشان صحیح است چون آنان کسی را میبینند که امام را میبیند.
پنجم: بر مأموم جایز نیست که بدون عذر، تبعیت از امام را ترک کند، مگر اینکه قصد فرادا کند.([313])
ششم: نماز جماعت در یک کشتی و در چند کشتی صحیح است، فرقی ندارد کشتیها به هم متصل باشند یا نباشند.
هفتم: هنگامیکه مأموم شروع به نماز نافله کند، سپس امام جماعت نماز را آغاز نماید، اگر مأموم بترسد که به جماعت نرسد، نمازش را قطع کند و به جماعت ملحق میشود؛ در غیر این صورت مستحب است دو رکعت نافله را تمام کند. اگر مأموم در حال خواندن نماز واجب است نیتش را به نماز مستحبی تغییر دهد و دو رکعت را تمام کند و اگر امام جماعت، امام معصوم باشد، نماز واجبش را قطع و همراه امام، نمازش را از نو شروع کند.([314])
هشتم: اگر بخشی از نماز جماعت را از دست بدهد، ابتدای نمازش را از همانجایی که به جماعت رسید حساب کند و (وقتی نماز جماعت تمام شد) ادامۀ نماز را خودش بهجا آورد، حتی اگر به رکعت چهارم امام رسید همراه امام وارد نماز میشود و هنگامیکه امام نمازش را سلام داد، میایستد و ادامۀ نمازش را میخواند، و در رکعت دومِ خودش، حمد و سوره و در دو رکعت آخر، فقط حمد میخواند.([315])
نهم: اگر بعد از رکوع رکعت آخر به امام رسید، تکبیر بگوید و با او به سجده برود، و پس از سلام امام، میایستد و نمازش را میخواند([316]) و نیاز به تکبیر گفتن دوباره ندارد. اگر بعد از سجدۀ آخر رسید، تکبیر گفته، همراه امام مینشیند، و بعد از سلام امام میایستد و نمازش را شروع میکند، و نیازی نیست دوباره تکبیر بگوید.
دهم: جایز است که مأموم به دلیل ضرورت، قبل از امام سلام بدهد و از حالت نماز خارج شود و جماعتش صحیح است.
یازده: اگر زنان در صف آخر نماز ایستاده باشند و چند مرد قصد ملحق شدن به جماعت را داشته باشند و برای مردان در پشت سر امام جایی نباشد، واجب است که زنها عقبتر بروند.
دوازده: اگر کسی که (در رکعات) نمازش از بقیه عقبتر است، نایب امام قرار گیرد، وقتیکه نماز مأمومین به پایان رسید به آنها اشاره میکند تا نمازشان را تمام کنند، سپس میایستد و بقیۀ نمازش را میخواند.
[298]- اگر شرایط وجوب نماز فطر و قربان مهیا نشود واجب نیستند. (مترجم)
[299]- حایل یا مانعی که وجود آن مانع نماز جماعت نیست، حایلی است که مانع برقراری اتصال نباشد و از شنیده شدن صدای امام یا مکبّر جلوگیری نکند، مانند پارچه یا دیواری که از چوب نازک و... باشد، نه مانند دیوار ضخیم که مانع برقراری اتصال میشود. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 125)
[300]- مثلاً کسی که در صف سوم ایستاده است فاصلهاش با امام بیش از یک متر میباشد ولی اتصالش با صفهای جلو برقرار است. (مترجم)
[301]- نمازی که واجب است حمد و سوره بلند خوانده شود، نماز صبح و مغرب و عشا. (مترجم)
[302]- زیرا نماز او فراداست نه جماعت. (مترجم)
[303]- هنگامیکه شخص نمازش را فرادا بخواند سپس جمعیتی حاضر شوند تا با آنان نماز جماعت بخواند مستحب است نمازش را دوباره بخواند و با اینکه نمازش مستحب است ولی میتواند به امامی که نمازش واجب است و بهعکس اقتدا کند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 128)
[304]- بعد از «اشهد ان المهدی و المهدیین من ولده حجج الله». (مترجم)
[305]- کسی که نمیتواند بخواند و بنویسد و قرآن را صحیح بخواند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 129)
[306]- کسی که مرد یا زنبودنش قابلتشخیص نباشد یا تشخیصش مشکل باشد. (مترجم)
[307]- مانند کسی که نمیتواند تلفظ حرف "ر" یا "ع" را صحیح ادا کند (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 130)
[308]- امام جماعتی که همیشه در آن مسجد نماز میخواند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 130)
[309]- کسی که امام او را امیر قرار داده باشد (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 130)
[310]- میتوانند فرادا نماز را به اتمام برسانند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة ص 130)
[311]- امامت کسی که گناهی مرتکب شده که باید حد بر او جاری شود ولی بر او حد جاری نشده باشد و او از گناهش توبه کرده باشد صحیح است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 131)
[312] - اعرابی در این زمان یعنی کسانی که دنبال دنیا هستند و در امر دین اهتمام کمی دارند؛ و مهاجرین افرادی هستند که جان و مال و توانشان را در راه یاری دین و بالا بردن کلمه الله فدا کردهاند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 132)
[313] - اگر امام در نمازش دچار اشتباه شود و سوره را نخوانَد و وارد رکوع شود بر مأمومین واجب است از امام تبعیت کنند و همراه او به رکوع بروند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة ص 135)
[314] - اگر امام جماعت، امام معصوم باشد، نماز جماعت پشت سر او واجب نیست. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 133)
[315] - لازم به ذکر است هنگامیکه مأموم به دلیل تبعیت از امام در تشهد مینشیند نشستن او تفاوتی ندارد و نیازی نیست به حالت نیمخیز بنشیند (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 134)
[316] - سجدهای که همراه امام انجام داده جزو رکعت اول او حساب نمیشود و پس از اینکه ایستاد نمازش را از رکعت اول بدون نیاز به تکبیر دوباره، میخواند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 134)