جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامآیا حُسن و قُبح، عقلی است؟
منظور از عقل، همان نیروی تفکری است که در هر انسانی قرار داده شده است و نزد فرد شایسته و بد، مؤمن و کافر وجود دارد.
عقل، میزان و ابزار سنجش است و در نتیجه نیازمند وزنه یا معیاری است که بقیهی چیزها با آن سنجیده شود و خوب و بد متمایز شوند. اگر معیار سنجش آماده نبود، عقل توانایی تمایز حَسَن از قبیح و حق از باطل را ندارد. به همین خاطر در تمایز بین حق از باطل، توسط مردم در بسیاری از اوقات اشتباه به وجود میآید.
افرادی که حَسَن را از قبیح یا حق را از باطل تمایز نمیدهند، دارای یکی از مشکلات زیر هستند:
یا اینکه آنان میزان یا ترازو را در اختیار ندارند که دیوانگان و افرادی هستند که از جهت عقلی، دچار اختلال شدهاند.
یا آنانی که ملاکهای سنجش را دارا نیستند. آنان افرادی هستند که برای به دست آوردن حق و شناخت ملاکهای سنجش، که برای تمایز حق از باطل قابل دسترسی است، اِهتمام نمیورزند یا حق را با نادانی و ضعف ادراک یا با بیخردی طلب میکنند. یعنی حق را با زبانهایشان طلب میکنند؛ بدون آنکه به دنبال یادگیری و جستجوی دقیق و حقیقی برای شناخت ملاکهای سنجش، برای سنجیدن و شناخت حق از باطل بروند. از جملهی این افراد، گروه گمراهان (ضالّین) هستند.
یا آنانی که دارای میزان یا ترازو هستند و ملاکهای سنجش را نیز میدانند و به آن آگاهی دارند؛ ولی با اینحال، از سنجش برای شناخت حق از باطل و حَسَن از قبیح دوری میکنند؛ چرا که میخواهند در باطلی که در آن هستند، برای یاری دادن آن بمانند. از جملهی این افراد، گروه المغضوب علیهم هستند.
ممکن نیست کسی بتواند مدعی شود که همهی ملاکهای سنجش را داراست- چه برسد به اینکه مدعی شویم همهی مردم چنین هستند- چرا که در اختیار داشتن همهی ملاکهای سنجش به این معناست که فرد حقایق همهی اشیاء و عاقبت آن و چیزهایی که آن را در برگرفته است، در همهی حالات میداند و امکان ندارد کسی جز خداوند سبحان و متعال بتواند این احاطه را داشته باشد.
بنابراین امکان ندارد که شناخت حسن و قبیح بودن همهچیز بهصورت مطلق، عقلی باشد. بلکه همانطور که بیان نمودم، تا جایی که وزنهها و معیارهای سنجش در اختیار عقل باشد، عقل توانایی تمایز دارد.
به همین خاطر، این سخن که عقل میتواند تشریعکننده باشد، سخن باطلی است؛ چرا که در این صورت با قائل بودن تعدد لاهوت مطلق همسان خواهد بود. خداوند از آنچه توصیف میکنند، مُنزّه و بالاتر است.