جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام۴- در رجعت، معرفت عالی (غایت خلقت) تحقق مییابد
شکی نیست که غایت (هدف نهایی) خلقت انسان و جن، معرفت است؛ اما پرسش: این معرفت در کجا بهصورت تمام و کمال تحقق خواهد یافت؟ و اگر رجعت در پاسخ به این پرسش نقشی داشته باشد، این رجعت در کجا خواهد بود؟
حقتعالی میفرماید: ﴿اوست خدایی که معبودی جز او نيست. ستايش خاص اوست، چه در اين جهان و چه در جهان ديگر و فرمان، فرمان اوست و همه شما به سوي او بازگردانده ميشويد﴾([92]).
از سید احمدالحسن (ع) در مورد این آیه پرسیده شد؛ پس ایشان (ع) دربارۀ آن، پاسخ داده و در جواب سؤالهای فوق، چنین فرمودند:
یعنی ستایش حقیقی تنها از آنِ خداوند سبحان و متعال است؛ این همان ستایش خداست که بهتناسب مرتبۀ عالی معرفت، بهصورت تمام و کمال تحقق مییابد: ﴿جن و انس را جز برای پرستش خود نيافريدهام﴾؛([93]) ؛ یعنی «لیعرفونِ»،(تا مرا بشناسند) و این شناخت والا که نمایانگر هدف خلقت است، در اولین آسمان، یعنی آسمان اول (که همان آسمان رجعت است) محقق میشود و قبل از آن جایگاه (آسمان عالم ذر بوده است) و شروع رجعت (اولین آسمان) در زمان ظهور امام مهدی(ع) خواهد بود؛ که در آن، مرحلۀ نخستین و مقدمات زمینهسازی برای عالم رجعت آغاز میگردد.
﴿وَلَهُ الْحُكْمُ﴾: یعنی حاکمیت، تنها از آنِ خداوند است؛ با حکومتداری امام مهدی (ع) و مهدیین (ع) و سپس رجعت و با حکومتداری انبیا، فرستادگان، ائمه و اوصیا.
﴿و بهسوی او بازگردانیده میشوید﴾؛: بهسوی خداوند سبحان و متعال در رجعت؛ یعنی در رجعت، صالحان را به صلاحشان پاداش دهد و ظالمان را به ظلمشان کیفر فرماید؛ همانطور که از ائمه (ع) روایت شده است: «آنکسی که ایمان خالص داشته باشد و آنکس که کفر خالص داشته باشد»؛([95]) بنابراین هر ظالمی پیمانهاش را دریافت میکند و هر صالح و نیکوکاری نیز پیمانهاش را میگیرد و خداوند انتقام انبیا، فرستادگان و امامان را از ظالمانی که کفر محض دارند میگیرد.
﴿و عذاب دنيا را پيش از آن عذاب بزرگتر به ايشان بچشانيم، باشد که بازگردند﴾؛([96]): از عذاب دنیا (در رجعت) به آنها میچشانیم؛ اما در آخرت، سپاس و ستایش به کاملترین و تمامترین و عظیمترین شکل است؛ چراکه در آنجا پردهبرداری تام و تمام از حقایق، به فراخور وضعیت و جایگاه هر شخص صورت میگیرد: ﴿تو از اين غافل بودی. ما پرده از برابرت برداشتيم و امروز چشمانت تيزبين شده است﴾؛([97]).
﴿و هرگونه کينهای را از دلشان برمیکنيم. نهرها در زير پايشان جاری است. گويند: حمد و سپاس مخصوص خداوندی است که ما را به اين راه راهبری نمود و اگر ما را راهبری نکرده بود، راه خويش نمیيافتيم؛ فرستادگان پروردگارمان بهحق آمدند؛ و آنگاه ايشان را ندا دهند که به پاداش کارهايی که میکرديد اين بهشت را به میراث بردهاید﴾؛([99]) ؛ یعنی برداشته شدن «من» از سینهها؛ هریک به فراخور ظرفیتش، از رحمت خداوند برمیگیرد و به پیمانهای که با اعمال نیکویش ساخته است، پیمانه میشود.([100])
[91]. القصص: 70.
[92]- قصص: 70.
[93]- ذاریات: 56.
[94]. مختصر بصائر الدرجات: ص24.
[95] - مختصر بصائرالدرجات ـ حسنبن سلیمان صفار: ص 24.
[96] - سجده: 21.
[97]- ق: 22.
[98]. المتشابهات: ج4 سؤال رقم (171).
[99]- اعراف: 43.
[100]- متشابهات: ج 4، پرسش 171.