جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامحج اِفراد و قران:
کیفیت حج اِفراد: از میقات یا هرجایی که احرام بستن برای حج جایز است احرام میبندد، سپس بهسوی عرفات رفته، در آنجا توقف میکند، آنگاه بهسوی مشعر رفته، در آنجا توقف مینماید و سپس به مِنا رفته، مناسک را در آنجا بهجا میآورد، آنگاه طواف انجام میدهد و دو رکعت نماز طواف را بهجا میآورد و بین صفا و مروه سعی انجام میدهد، طواف نسا و دو رکعت نماز نسا را بهجا میآورد.
بعد از حج و خارجشدن از احرام باید عمرۀ مفرده بهجا بیاورد؛ سپس از نزدیکترین جایی که از حالت احرام خارج شده، عمرۀ مفرده را بهجا میآورد و جایز است این حج را در غیر از ماههای حج نیز انجام دهد. اگر در حج افراد بدون انجام عمرۀ مفرده احرام ببندد، سپس به نزدیکترین محل خروج از احرام برود، احرام اول او کفایت نمیکند و باید از نو احرام ببندد.
حج افراد و حج قران برای کسی واجب است که فاصلۀ او تا مکه -از هر سو- کمتر از 22 کیلومتر باشد. چنین اشخاصی اگر -در حالت اضطرار یا اختیار- نیت خود را به تمتّع تبدیل کنند، جایز است و لازم نیست قربانی کنند.
حج قران سه شرط دارد: نیت کند، آن را در ماههای حج انجام دهد، از میقاتِ خودش (محل زندگی) احرام ببندد و اگر خانهاش به مکه از میقات هم نزدیکتر بود از خانۀ خانوادهاش احرام ببندد.
افعال و شروط حج قران: مانند افعال و شروط حج افراد است و تنها تفاوتش این است که هنگام احرام باید قربانی را با خود همراه ببرد. وقتی لبیک میگوید علامتگذاری کردن شتری که با خود همراه دارد مستحب است،([90]) بهاینترتیب که کوهان شتر را از سمت راست بشکافد و خونی که از آن بیرون میآید را روی صورت شتر بمالد. اگر به همراه شتر وارد شد پیوسته قربانیبودن آن شتر را اعلام کند.
تقلید (قلاده انداختن): کفشهایی را که با آنها نماز میخوانده بر گردن قربانی بیاویزد. برای شتر میتوان هم اشعار و هم تقلید را انجام داد، ولی برای گاو یا گوسفند فقط میتوان تقلید انجام داد.
و چنانچه قارن (کسی که به حج قران رفته) یا مُفرِد (کسی که به حج افراد رفته) وارد مکه شود و خواست طواف کند جایز است، ولی بعد از نماز طواف، لبیکگفتن را از سر میگیرد. وقتی مُفرِد وارد مکه شد، جایز است نیت خود را به تمتّع تبدیل کند، ولی قارِن نمیتواند چنین کند. کسی که اهل مکه است اگر از وطنش دور شده باشد و برای حجةالاسلام به میقات برود، واجب است از میقات احرام ببندد.
کسی که حج تمتّع بر او واجب شده است اگر یک یا دو سال در مکه اقامت کند حج واجب از او ساقط نمیشود و اگر خواست حجةالاسلام بهجا آورد باید بهسوی میقات خارج شود و اگر امکان این کار را نداشت فقط به بیرون از حرم برود و اگر این هم ممکن نبود از همانجایی که هست احرام ببندد. اگر اقامتش در مکه دو سالِ کامل به طول انجامید و وارد سال سوم شد و آنگاه خواست حج بهجا بیاورد، حج تمتّعش تبدیل به قران یا افراد میشود. اگر شخصی، هم در مکه و هم در شهری دیگر خانه داشته و در آن خانه بیش از شش ماه اقامت کرده باشد([91]) به هر صورتی که خواست میتواند حج بهجا آورد.
قربانیکردن برای کسی که حج افراد و قران انجام میدهد واجب نیست، البته میتواند به نیت استحباب قربانی کند و جایز نیست بین حج و عمره، با یک نیت، قران بهجا آورد و همچنین واردکردن یکی در دیگری نیز جایز نیست؛ همچنین جایز نیست بهعنوان دو حج یا دو عمره در یک سال اعمال را بهجا آورد.
[90]- این عمل اشعار نام دارد. (مترجم)
[91]- یعنی هم مکه و هم آن شهر وطنش بهحساب آیند. (مترجم)