رجعت چگونه است؟
مسائلی است که باید ابتدا آنها را بشناسیم، تا بفهمیم که رجعت چگونه است.
اول: احساس دگرگونی یا تغییر، مسئلهای نسبی است. حقیقت این است که ما وقتی دچار تغییرات مختلف مکانی یا زمانی میشویم، تغییرات را احساس میکنیم. ولی وقتی ما و اشیایی که در اطراف ماست، با هم بیرون از حدود زمان و مکان در معرض حرکت قرار میگیریم، یعنی در اَبعاد دیگری به غیر از این چهار بُعدی که آن را میشناسیم و احساس میکنیم، هیچ تغییری را در اطرافمان به طور ملموس احساس نمیکنیم؛ و هر چقدر که این تغییر بزرگ و سریع باشد، با وجود اینکه تغییر وجود دارد، نمیتوانیم آن را اندازهگیری کنیم. علت این است که این تغییر، به یک اندازه ما و اشیای اطرافمان را در بر گرفته است.
برای اینکه مسئله مفهومتر باشد، بیایید تصور کنیم که در میان یک جسم متحرک قرار گرفتهایم. ما حرکت چیزهای اطراف خود را احساس نمیکنیم و آنها را ساکن میپنداریم، البته تا زمانی که حرکت ما ادامه داشته باشد و حرکت آن متحرک همراه با حرکت ما باشد. به همین ترتیب ما هیچ تغییری را در داخل جسم و اشیایی که در آن وجود دارد، احساس نمیکنیم؛ البته تا زمانی که این تغییر، همهی اشیا را در داخل جسم، حتی خود ما را، شامل شود.
تصور کنید که قد شما ۷/۱ متر است و در داخل جسم یک ابزار اندازهگیری هست که میتوانید قدتان را با آن بسنجید. اگر ابعاد شما و خطکش اندازهگیری و همهی اشیای اطرافتان، دو برابر شود، وقتی این بار قد خودتان را با همان ابزار بسنجید، میبینید که قد جدید شما همان ۷/۱ متر است و از زیاد شدن قد خودتان آگاه نمیشوید؛ در حالی که اکنون قد حقیقی شما ۴/۳ متر است.
اگر این مطلب را بفهمیم، میتوانیم بفهمیم که ما و جهانی که در آن زندگی میکنیم، میتوانیم همگی به عالم رجعت در آسمان اول وارد شویم؛ بدون اینکه تغییر بزرگی را که برای جسمهایمان یا حتی جهانی که در آن زندگی میکنیم، ایجاد شده است، احساس کنیم. حتی ممکن است که درک کنیم که ما و همهی جهانی که در آن زندگی میکنیم، در حال تغییری مستمر هستیم و چه بسا بفهمیم که این تغییر بزرگ است، ولی ما این تغییر را احساس نمیکنیم؛ به این خاطر که همه چیز به یک نسبت در حال تغییر است.
دوم: ما در عالم ذر در آسمان اول بودیم و به سوی عالم رجعت رهسپار هستیم که آن نیز در آسمان اول است. یعنی فلک اعظم حرکتی دارد([726]) که شامل جهانها و عالمهایی میشود که ما در یکی از آنها زندگی میکنیم؛ و باید دقت کنیم که این حرکت، بیرون از حدود زمان و مکان است و در بُعدهای دیگری است که آن را احساس نمیکنیم؛ ولی حقیقی است و وجود دارد. تأثیر این حرکت، در جهانها و آنچه در آن است، واقعاً زیاد است؛ و ما تا زمانی که بخشی از این جهانها هستیم، امکان ندارد که محدودهی این تاثیر را بدانیم. تنها راهی که میتوانیم از این تغییرات آگاهی پیدا کنیم، این است که بیرون از این جهانها باشیم. در این هنگام است که حقیقتی را که کاملاً با واقعیتی که آن را احساس میکنیم، متفاوت است، را میبینیم. ولی اکنون ما درون این جهانها قرار گرفتهایم.
سوم: ویژگیهای رجعت در روایات معصومین، با این عالَم مادی که در آن زندگی میکنیم، تناسبی ندارد. چارهای از پذیرش این نیست که عالم رجعت، عالم دیگری است که با عالم مادی که در آن زندگی میکنیم، قوانین متفاوتی دارد.
مختصر بصائرالدرجات: موسی حناط گوید: از امام صادق(ع) شنیدم که فرمود: (روزهای خداوند سه روز هستند: روزی که قائم (ع) قیام میکند، روز رجعت و روز قیامت).([728])
مختصر بصائرالدرجات: حمران بن اعین میگوید: امام باقر(ع) به ما فرمود: (به زودی همسایهی شما، حسین بن علی (ع) هزار سال باز میگردد و فرمانروایی میکند. تا اینکه ابروانش از بزرگی بر چشمانش میافتد).([730])
مختصر بصائرالدرجات: عمر خثعمی میگوید: از امام صادق (ع) شنیدم که فرمود: (...و امیرالمؤمنین(ع) چهل و چهار هزار سال فرمانروایی میکند تا اینکه یک مرد از شیعه علی(ع) هزار پسر از پشتش را میبیند. در این هنگام است که دو بهشت در نهایت سبزی، کنار مسجد کوفه و دور آن، با آنچه خداوند بخواهد، آشکار میشود).([732])
مختصر بصائرالدرجات: وقتی از امام صادق (ع) در مورد روزی که مقدارش 50 هزار سال است، پرسش شد، فرمود: (این رجعت رسولالله (ص) است که فرمانروایی ایشان در رجعتشان، 50 هزار سال است و امیرالمؤمنین (ع) در رجعت خودش، 44 هزار سال فرمانروایی میکند).([734])
بحارالانوار: عبدالله بن نجیح یمانی میگوید: (به امام صادق(ع) عرض کردم: «چنین نیست، زود است که بدانید. سپس چنین نیست، زود است که بدانید». فرمود: (یک بار در رجعت و دیگر بار در قیامت).([736])
مختصر بصائرالدرجات: علی ابن ابراهیم در «تفسیر القرآن العزیز» میگوید: پاسخ فردی که رجعت را انکار میکند، سخن خداوند عزوجل است: «و آن روز كه از هر امتی گروهی را محشور میگردانیم». پدرم از ابن ابیعمیر از حماد از امام صادق(ع) حدیث نمود که ایشان فرمود: (مردم در مورد آیه: «و آن روز كه از هر امتی گروهی را محشور میگردانیم» چه میگویند؟ عرض کردم: میگویند: در مورد قیامت است. فرمود: آنطور که میگویند، نیست. این رجعت است. آیا خداوند در قیامت، از هر امتی گروهی را برمیانگیزد و بقیه را رها میکند؟ آیهی قیامت این است: «آنان را گرد میآوریم و هیچ یك را فرو گذار نمیكنیم»).([738])
[725]. هو انتقال تدريجي وليس حركة، ولكن عبرت عنه بالحركة رغم أنها مقيدة بحدود الأبعاد الأربعة؛ لأنه لا توجد كلمة يفهمها الناس وتعبر عن هذا الانتقال غيرها فالألفاظ التي نتواصل بها مقيدة بالأبعاد الأربعة.
[726]. این یک انتقال تدریجی است؛ ولی از آن به حرکت تعبیر نمودم؛ با وجود اینکه حرکت به حدود بُعدهای چهارگانه محدود میشود. اما کلمهای که مردم آن را بفهمند و این انتقال را تعبیر نماید، به غیر از الفاظی که با آن ارتباط برقرار میکنیم و در این بُعدهای چهارگانه محدود است، وجود ندارد.
[727]. مختصر بصائر الدرجات - ابن سليمان الحلي: ص18.
[728]. مختصر بصائر الدرجات، ابن سلیمان حلی، ص ۱۸.
[729]. مختصر بصائر الدرجات - ابن سليمان الحلي: ص22.
[730]. مختصر بصائر الدرجات، ابن سلیمان حلی، ص ۲۲.
[731]. مختصر بصائر الدرجات - ابن سليمان الحلي: ص27.
[732]. مختصر بصائر الدرجات، ابن سلیمان حلی، ص ۲۷.
[733]. مختصر بصائر الدرجات - ابن سليمان الحلي: ص49.
[734]. مختصر بصائر الدرجات، ابن سلیمان حلی، ص ۴۹.
[735]. بحار الأنوار - المجلسي: ج53 ص120.
[736]. بحار الانوار، مجلسی، ج ۵۳، ص ۱۲۰.
[737]. مختصر بصائر الدرجات - ابن سليمان الحلي: ص41 - 42.
[738]. مختصر بصائر الدرجات، ابن سلیمان حلی، ص ۴۱ تا ۴۲.