جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممقدمۀ چهارم: میقاتها
در این مقدمه به توضیح اقسام میقات و احکام آن میپردازیم.
میقاتهای ششگانه:
برای اهل عراق: عقيق است و بهتر است از مسلخ و در درجۀ بعد بهتر است از غمره باشد و درنهایت از ذات عِرق.([92])
برای اهل مدینه: در حالت اختیار مسجد شجره و در حالت اضطرار جُحفه.
برای اهل شام: جحفه.
برای اهل یمن: يلملم.
برای اهل طائف: قرن المنازل.
و میقات برای کسی که منزلش از میقات (به مکه) نزدیکتر است، منزل خودش میباشد.
هرکس که از میقات، حج را آغاز میکند از همانجا احرام میبندد. اگر از مسیری به حج برود که از هیچیک از مواقیت عبور نکند، زمانی که اطمینان حاصل کند که در موازات نزدیکترین میقات به مکه قرار گرفته است احرام میبندد. کسی که از طریق دریا به حج میرود نیز حکمش به همین صورت است. حج و عمره در این حکم یکساناند.
باید زیورآلات و لباسهای دوختنی کودکان در سرزمین فخّ([93]) از تن آنها بیرون آورده شود.([94])
احکام مواقیت:
مسائل:
اول: کسی که قبل از این مواقیت احرام ببندد احرامش درست نیست، مگر برای کسی که نذر کرده بهشرط اینکه احرام در ماههای حج بسته شود، یا برای کسی که میخواهد عمرۀ مفرده را در ماه رجب بهجا آورد و میترسد وقتش بگذرد.
دوم: وقتی شخصی قبل از میقات احرام ببندد احرامش درست نیست و اینکه از میقات درحالیکه مُحرم است بگذرد کفایت نمیکند و باید در محل میقات از نو احرام ببندد و چنانچه به دلیل وجود مانعی نتوانست در محل میقات احرام ببندد، اگر بعداً مانع برطرف شد به میقات بازگردد و اگر امکان بازگشت به میقات را نداشت از همانجا که مانع برطرف شده است دوباره احرام ببندد. چنانچه به مکه وارد شده بود بهسوی میقات بازگردد و اگر امکانش نبود فقط از حرم خارج شود و اگر امکان این کار هم نبود از همان مکه مُحرِم شود. چنانچه احرام را فراموش کرد یا وارد مناسک نشد نیز حکمش به همین صورت است. برای کسی که در مکه مقیم است و حج تمتّع بر او واجب است نیز حکم به همین صورت است؛ اما اگر احرام را به تأخیر بیندازد تا وقتیکه به میقات بازنگردد احرامش صحیح نیست و اگر امکان بازگشت به میقات را نداشته باشد نیز احرامش صحیح نیست.
سوم: اگر احرامش را فراموش کند و تا پایان مناسک حج به یاد نیاورد، اشکالی ندارد و حجش صحیح است.
[92]- نام یکی از میقاتهای حج که در گذشته شهری بوده است. (مترجم)
[93]- فخّ نام چاهی معروف میباشد که در یک فرسخی مکۀ مکرمه بوده است. (مترجم)
[94]- به این عمل تَجَرُّد میگویند؛ برای کودکانِ پسر لباسهای دوختهشدۀ آنها را باید بیرون آورند و برای کودکان دختر زیورآلاتشان را. (مترجم)