شامل چند بحث است:
اول: کسی که بر او نماز میّت خوانده میشود
هرکسی که در ظاهر به شهادتین اقرار کند، یا کودک شش سال [تمام] به بالا که حکم مسلمان را داشته باشد، بر او نماز میّت خوانده میشود و در این حکم مرد و زن و غلام و آزاد، برابر هستند. خواندن نماز بر کودک زیر شش سال اگر زنده متولد شده باشد مستحب است، اما اگر نوزادِ سقط شده باشد -هرچند که روح بر او دمیده شده باشد- نماز میّت بر او خوانده نمیشود.
دوم: کسی که نماز میّت را میخواند
کسی که در میراث اولویت دارد در نمازخواندن بر میّت نیز اولویت دارد. پدر میّت نسبت به پسر میّت اولویت دارد؛ همچنین فرزند بر پدربزرگ و برادر و عموی میّت اولویت دارد؛ و برادری که با میّت از یک پدر و مادر باشند بر برادری که فقط از یک جهت (پدر یا مادر) با میّت نسبت دارد، اولویت مییابد. شوهر بر زن نسبت به مردان فامیل آن زن اولویت دارد، هرچند نزدیکان او (مثل پدر یا برادر زن) باشند.
اگر اولیاء یک گروه باشند، از میان آنان، مردان بر زنان و فرد آزاد بر بنده اولویت دارد، و ولیّ برای نماز میّت مقدّم نمیشود، مگر درصورتیکه تمام شرایط امامت در او وجود داشته باشد، وگرنه شخص دیگری مقدّم میشود.
اگر چند نفر از اولیای میّت برابر باشند، فقیهترین و بعدازآن با تقواترینِ آنان مقدّم میشود. کسی حق اقامۀ نماز بر میّت را ندارد، مگر با اجازۀ ولیّ میّت، چه ولیّ میّت شرایط امامت را داشته باشد، یا نداشته باشد، البته مکلفبودن در ولیّ میّت شرط است (تا بتواند دیگری را مقدّم کند).
امام معصوم برای اقامۀ نماز میّت بر همۀ افراد اولویت دارد؛ و همچنین فرد هاشمی -اگر شرایط امامت را دارا باشد و ولیّ میّت او را برگزیند- بر دیگران اولویت دارد.
اگر همۀ نمازگزاران زن باشند، امامت نماز میّت توسط یک زن جایز است، البته کراهت دارد که از صف اول جدا شود، بلکه همه در یک صف بایستند؛ و همچنین هنگامیکه نمازگزاران، مردانی باشند که عریان هستند (همه در یک صف میایستند)؛ در غیر از این دو حالت، امام جلوتر از صف اول میایستد، حتی اگر تنها یک نفر به او اقتدا کند.
اگر چند زن برای نماز به یک مرد اقتدا کنند باید پشت سر او بایستند و اگر چند مرد نیز حضور داشتند باید زنان پشت سر مردان بایستند. اگر زن حائضی در میان نمازگزاران باشد مستحب است که در صفی جدا بایستد.
سوم: کیفیت نماز میت
نماز میّت پنج تکبیر است و دعا میان آنها واجب نیست، بلکه مستحب است و بهتر است که بهعنوان دعا آنچه محمدبن مهاجر از مادرش (اُمّ سلمه) از امام صادق (ع) روایت کرده است، خوانده شود؛ که ایشان فرمود: همانا پیامبر(ص) هنگامیکه بر میّتی نماز میخواند، تکبیر میگفت و شهادت میداد، سپس تکبیر میگفت و بر انبیا(ع) درود میفرستاد و دعا مینمود، سپس تکبیر میگفت و برای مؤمنین دعا میکرد، سپس تکبیر چهارم را گفته، برای مرده دعا مینمود، سپس تکبیر (پنجم) را میگفت و از حالت نماز خارج میشد. اگر میّت منافق باشد، نمازگزار میتواند بعد از تکبیر چهارم نماز را تمام کرده، یا اینکه بعد از تکبیر چهارم میّت را نفرین کرده، نماز را با پنج تکبیر تمام کند.
در نماز میّت این امور واجب است: نیت، رو به قبله ایستادن و سر جنازه را در سمت راست نمازگزار قرار دادن.
طهارت نمازگزار در نماز میّت از شرایط آن نیست. فاصلۀ زیاد از میّت جایز نیست. فقط بعد از غسل و کفنکردن میّت میتوان بر او نماز خواند و اگر میّت کفن نداشته باشد، باید جنازه را در قبر قرار داده، عورتش را پوشاند و سپس بر او نماز بخواند.
سنّتهای نماز میّت:
اینکه امام برای میّتِ مَرد، مقابلِ وسط بدن او و برای میّتِ زن، مقابل سینۀ او بایستد. اگر دو میّت (یک مرد و یک زن) با هم باشند، مرد را جلوی روی امام و نزدیک به او، و بعدازآن زن را قرار دهند، بهگونهای که وسط بدن مرد و سینۀ زن در یک راستا باشد تا امام بتواند همزمان در محلی که فضیلت بیشتری دارد بایستد. اگر یک میّت کودک باشد او را بعد از زن قرار میدهند.
از جمله سُنّتها این است که نمازگزار طهارت داشته باشد و کفش خود را از پا در آورده و در تکبیر اوّل و سایر تکبیرها دستان خود را بالا ببرد. مستحب است بعد از تکبیر چهارم برای میّت اگر مؤمن باشد، دعا کند و اگر منافق باشد نفرینش کند و اگر از مستضعفین بود در خور حال او دعا نماید؛ امّا اگر حقیقت را در مورد میّت نداند دعا کند که وی را با آنکس که در ولایت او بوده محشور نماید؛ و اگر کودک باشد دعا کند که این کودک باعث صلاح حال پدرش و شفاعتکنندۀ او باشد. هنگامیکه نمازگزار از نماز فارغ شد در محلش بایستد تا جنازه برداشته شود. نماز میّت را در محلی که برای این کار است بخوانند، و خواندن آن در مسجد نیز جایز است. مکروه است بر یک جنازه دو بار نماز خوانده شود.
مسائل پنجگانه:
اول: اگر فردی در حین نماز به امام بپیوندد، از امام پیروی کند تا زمانی که امام از نماز فارغ گردد و بعدازآن، نمازش را کامل کند اگر جنازه را بلند کرده یا دفن نمودند، باز هم نمازش را کامل میکند حتی اگر بر قبر میّت باشد.
دوم: اگر مأموم یک تکبیر یا بیشتر را زودتر از امام بگوید، باید دوباره آن را همراه امام تکرار کند.
سوم: اگر بر جنازهای نماز خوانده نشد و او را دفن کردند، جایز است هر زمان که شد بر قبر او نماز خوانده شود، هرچند که مدّت زیادی بر آن گذشته باشد و نماز بر مؤمن نباید ترک گردد.
چهارم: نماز میّت را در هر زمان میتوان خواند، مگر اینکه وقت نماز واجب تنگ شده باشد. اگر بترسند که برای میّت مشکلی پیش آید (و نماز واجب دارای وقت کافی باشد) نماز بر میّت را مقدّم کنند.
پنجم: اگر در حین خواندن مقداری از نماز بر یک جنازه، میّت دیگری را برای نماز بیاورند، امام میتواند نماز را رها کند و از نو بر هر دو میّت یک نماز بخواند، یا اینکه نماز را بر میّت اوّل تمام کند و بر جنازۀ دوم جداگانه از نو نماز بخواند.
[] - کسانی که در خواندن نماز بر میت اولویت دارند. (مترجم)
[]- عدالت، ایمان، پاکی تولد، بلوغ، عقل، مرد بودن درصورتیکه بین مأمومین، مردی وجود داشته باشد و.... (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 81)
[]- یعنی تکبیرهای باقیمانده را بدون خواندن دعا، پشت سر هم میگوید. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 84)