فصل چهارم: ملحقات
تمام کفارات صیدی که در خارج از حرم بر عهده مُحرم است یا آنچه در حرم بر عهدۀ غیر مُحرم میباشد، بهطور مجموع بر عهدۀ مُحرمی است که در حرم مرتکب صید شود تا هنگامیکه به حد یک شتر فربه برسد و از آن تجاوز نخواهد کرد. هر بار که صید کردن -بهطور غیرعمدی- توسط مُحرم تکرار شود ضامن است، اما اگر از روی عمد تکرار شود، بار اول کفاره دارد اما اگر بیشتر شد کفاره تکرار نمیشود و این شخص از کسانی خواهد بود که خدا از آنها انتقام میگیرد.
هرکس عمداً یا سهواً صیدی را بکشد ضامن است؛ پس اگر بهسوی صیدی تیر پرتاب کند و تیر از داخل بدن صید عبود کند و صید دیگری را نیز بکشد باید دو کفاره بپردازد. همچنین اگر بهسوی هدفی تیر بیندازد اما به صید دیگری اصابت کند، ضامن آن خواهد بود. اگر غیر مُحرم برای شخص مُحرم تخم شترمرغ بخرد و محرم آن را بخورد، محرم باید به ازای هر تخم یک گوسفند بهعنوان کفاره بپردازد و غیر محرم به ازای هر تخم یک درهم بپردازد. صید به هیچیک از طرق زیر در تملّک مُحرم درنمیآید: با صید کردن، خرید کردن، بخشیدن، ارث بردن؛ البته اینها در صورتی است که صید همراهش باشد، اما اگر در شهر و دیار خودش باشد مالک میگردد.
اگر مُحرم مجبور شد (به اضطرار افتاد) از صید بخورد، آن را بخورد و کفارهاش را نیز بپردازد و اگر (علاوه بر صید) مرداری هم در اختیارش بود و توانایی پرداخت کفاره را هم داشت صید را بخورد وگرنه مردار را بخورد. اگر صید در ملکیت کس دیگری باشد کفاره از آنِ صاحبش خواهد بود و اگر در ملکیت کسی نباشد، کفاره را صدقه میدهد.
هر کفارهای که بر عهدۀ مُحرم است، اگر در عمره باشد آن را در مکه و اگر در حج باشد در منا ذبح (و یا نحر) کند.
کسی که باید بهعنوان کفاره یک گوسفند بدهد و نتواند، ده فقیر را اطعام کند و اگر باز هم نتوانست، سه روز در حج روزه بگیرد.