جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامنماز خوف([322])
در هنگام سفر و در وطن شکسته است، چه جماعت خوانده شود، چه فرادا. اگر به جماعت خوانده شود، امام اختیار دارد که اگر بخواهد با گروهی و پسازآن با گروهی دیگر نیز نماز بخواند و در این حالت نماز دوم برای او مستحب میباشد؛ و یا بهتر است آنگونه که پیامبر در غزوۀ ذات الرقاع نماز خواندند، نماز بخواند.
بررسی شروط،کیفیت و احکام نماز خوف
شروط نماز خوف:[نماز خوف در صورتی صحیح است که] دشمن در جهتی غیر از قبله باشد و چنان نیرویی داشته باشد که مسلمانان از حملۀ او در امان نباشند. همچنین تعداد مسلمانان آنقدر باشد که بتوانند دو گروه شوند، تا گروهی نماز بخوانند و گروهی توان مقاومت در برابر دشمن را داشته باشند و لازم نباشد که امام لشکر مسلمانان را بیشتر از دو گروه کند.
کیفیت نماز خوف:اگر نماز دورکعتی باشد امام جماعت باید با گروه اول یک رکعت نماز بخواند و بنشیند تا نمازگزاران پشت سر او برخیزند و نماز خود را تمام کنند، و به جنگ بروند و گروه دوم به صف بایستند، و امام برخیزد و رکعت دوم خود را بخواند؛ نمازگزاران در این حال با تکبیرةالاحرام وارد رکعت اول خود میشوند که رکعت دوم امام است و وقتی امام برای تشهد مینشیند، آنقدر این کار را طول دهد تا نمازگزارانِ پشت سرش بتوانند برخیزند و رکعت دوم را بخوانند و به او برسند؛ سپس همراه آنها تشهد خوانده، سلام میدهد.
بنابراین نماز خوف از سه نظر [با نماز جماعت] اختلاف دارد:
[اول] در فرادا بودن نماز مأموم (در عمل و نه در نیت، زیرا نمازش به جماعت است).([323])
[دوم] منتظر ماندن امام برای مأمومین تا نمازشان را تمام کنند؛
[سوم] امامت کسی که نشسته برای کسی که ایستاده است.
اگر نماز، سهرکعتی باشد، امام میتواند با گروه اول یک رکعت بخواند و با گروه دوم دو رکعت، و یا برعکس. جایز است که نماز را با هرکدام از گروهها بهصورت جداگانه نیز بخواند.
احکام نماز خوف:
اول: اگر نمازگزاران در نماز خوفِ جماعت شک کنند، به آن اعتنا نمیشود، اما اگر فرادا نماز بخواند حکم شک در نماز عادی را به همان صورت که پیشتر بیان شد دارد.
دوم: همراهداشتن سلاح در نماز خوف واجب است، حتی اگر سلاح، نجس باشد، اما اگر سلاح بهقدری سنگین باشد که برخی از واجبات نماز را نتوان انجام داد همراه داشتن آن جایز نیست.
سوم: اگر امام جماعت خطای سهوی انجام دهد، بهطوریکه سجدۀ سهو بر او واجب شود و سپس گروه دوم بر او وارد شوند، هنگامیکه سلام نماز را بگوید و سجده کند تبعیت از او بر گروه دوم واجب نیست.
نماز مطارده، یا نماز ترس شدید:
هنگامی است که وضعیت جنگ منتهی به جنگ رو در رو و تنبهتن شود؛ که در این صورت نمازگزار هرطور که بتواند نمازش را میخواند، ایستاده، در حال حرکت و یا سواره، و تکبیرةالاحرام را رو به قبله میگوید و اگر میتواند [در ادامۀ نماز] رو به قبله بماند، وگرنه هرچقدر توانست رو به قبله بایستد و با وجود عذر، به هر طرف که بتواند نماز بخواند. اگر نتواند پیاده شود سواره نمازش را بخواند و بر بلندی زین اسبش سجده کند، و اگر نتواند اشاره میکند، و اگر میترسد، تنها با تسبیحگفتن نماز بخواند و در این حال رکوع و سجده ساقط میشود، و بهجای هر رکعت میگوید: «سبحانالله و الحمد لله و لا اله الا الله و اللهاکبر».
چند نکته:
اول: اگر با ایما یا اشاره نمازش را آغاز کرد و به محل اَمنی رسید آنچه باقی مانده است را باید با رکوع و سجود کامل کند. اگر در حال نماز پشت به قبله نکرده باشد لازم نیست نمازش را از ابتدا بخواند؛ همچنین اگر نماز را عادی شروع کند و موردی اتفاق بیفتد که موجب ترس شود، نمازش را بهصورت نماز خوف کامل میکند و نیازی نیست نمازش را از ابتدا بخواند.
دوم: اگر کسی از دور سیاهیای ببیند و گمان کند که دشمن است و نمازش را شکسته یا با اشاره بخواند و بعداً بفهمد اشتباه کرده است، نیازی به تکرار نماز نیست؛ همچنین اگر دشمن به او روی آورد و او نمازش را به دلیل ترس شدید با اشاره بخواند و بعد بفهمد که میان او و دشمن مانعی وجود داشته است، نیازی به تکرار نماز نیست.
سوم: اگر از سیل یا حیوان درنده بترسد، جایز است که نمازش را بهصورت نماز خوف شدید بخواند.
خاتمه: کسی که در باتلاق فرو رفته است، یا کسی که در حال غرق شدن باشد آنگونه که بتواند نماز را بهجا میآورد، و برای رکوع و سجده، اشاره میکند و از تعداد رکعات نماز چیزی را کم نمیکند، مگر اینکه در سفر یا ترس باشد.
[321] - نماز در حالت ترس شدید، مانند زمانی که در میدان جنگ درگیری شدید و رو در رو ایجاد شده است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 139)
[322] - یعنی نماز ترس، مانند میدان جنگ بین حق و باطل. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 139)
1-
به این صورت که گروه اول رکعت دوم نمازشان را فرادا میخوانند و قبل از امام سلام میدهند، و گروه دوم نیز رکعت دومشان را فرادا خوانده تا به تشهد و سلام امام برسند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 140)