جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
فصل چهارم: سببهای ایجاد محرمیت
که شش مورد است:
سبب اول: نَسَب
به واسطۀ نَسَب، ازدواج با هفت گروه از زنان حرام میشود: مادر و مادر بزرگ هر چقدر که بالا رود ـاز طرف پدر باشد یا مادرـ، و دختر و نوه و نوادگان دختری و پسری که از پشت او هستند، و خواهران پدری یا مادری یا هر دو، و دختران آنها و دخترانِ فرزندانشان، و عمّهها، و فرقی ندارد که با پدرش از طرف مادر یا پدر یا هر دو خواهر باشد، و همچنین خواهرانِ اجدادش هر چقدر که بالا رود، و خالهها چه خواهر مادرش باشند از طرف پدر یا مادر یا هر دو، و همچنین خالههای پدر و مادرش هر چقدر بالا رود. و دخترانِ برادرش چه از طرف پدر برادرش باشند یا مادر و یا هر دو، و فرقی نمیکند دختران، نوۀ پسری برادرش باشند یا دختری و هر چقدر پایین برود.
مانند این مواردی که برای مردها ذکر شد بر زنها نیز حرام میشود؛ پس پدر و پدر بزرگ و جدّ و هرچه بالا رود، فرزند و نوه و نوادگان و هر چه پایین رود، برادر و پسر برادر و پسر خواهر و عمو و دایی هر چه بالا رود بر زن محرم هستند.
سه نکته:
اول: نسب با ازدواج صحیح و نزدیکی اشتباهی([28]) ثابت میشود؛ ولی با زنا ایجاد نمیشود؛ پس اگر زنا کند و بر اثر آن فرزندی متولّد شود، آن فرزند شرعاً به او نسبت داده نمیشود، ولی بر مرد و زنی که مرتکب زنا شدهاند محرَم است؛ چون آن بچه از پشت او خلق شده است و در لغت (نه شرعاً) فرزند او نامیده میشود.
دوم: اگر زنش را طلاق بدهد، سپس آن زن اشتباهاً با شخص دیگری نزدیکی کند، اگر در زمانی کمتر از شش ماه از نزدیکی با شخص دوم فرزندی به دنیا بیاورد، در حالی که از آخرین نزدیکی با شوهر اول بیش از شش ماه گذشته باشد، فرزند به او نسبت داده میشود، و اگر در این حال از آخرین نزدیکی با شوهرش بیش از بیشترین مدت حمل (نُه ماه) گذشته باشد، فرزند به هیچ کدام نسبت داده نمیشود، هر چند که ممکن است از یکی از آن دو باشد و این موضوع با آزمایشات پزشکی دقیق قابل فهم است، و حکم شیر نیز تابع نسب است.
سوم: اگر مرد فرزند را انکار و با زن لعان([29]) کند، فرزند از او نفی میشود و حکم فرزند او را ندارد، و شیر نیز تابع آن است، و اگر بعد از لعان، مرد (از گفته خود بازگردد) و اقرار کند که آن بچه فرزند او است، دوباره بچه به او نسبت داده میشود ولی از فرزندش ارث نمیبرد. این در شرایطی است که به وسیلۀ آزمایشات پزشکی دقیق امکان تشخیص نسب بچه وجود نداشته باشد، اما با وجود آن، اثبات یا انکار فرزند براساس نتیجۀ آن، امکانپذیر است.
[28]- مانند اینکه شخص با زنی با این گمان که همسرش است نزدیکی میکند و بعد آشکار میشود که همسرش نبوده است. (مترجم)
[29]- لعان در اصطلاح شرعی به نوعی مباهلۀ بین زن و شوهر گفته میشود و این در مواردی است که مرد همسرش را متهم به زنا کند ولی شاهدی نداشته باشد، و یا اینکه مرد ادعا کند فرزندی را که زن به او نسبت میدهد، از او نیست. که در این حالت با اجرای لعان، زن و مرد از هم جدا میشوند و بر هم حرام ابدی میگردند و فرزند نیز به مرد نسبت داده نمیشود و از یکدیگر ارث نمیبرند. کیفیت لعان در آیۀ 6 سورۀ نور بیان شده است. (مترجم)