جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامبخش اول: آبها
چند نوع است:
نوع اول: آب مطلق
آب مطلق به هرگونه مایعی گفته میشود که اسم آب بدون آنکه چیزی به آن اضافه شود بر آن صدق کند؛([7]) و تمام انواع آن، پاک و از بین برندۀ حَدَث([8]) و نجاست است، و از لحاظ قرار گرفتن نجاست در آن، به سه گروه تقسیم میشود: جاری، راکد و آب چاه.
آب جاری:([9]) فقط با غلبۀ نجاست بر آن و تغییر یکی از اوصاف سهگانهاش (رنگ، مزه یا بو) نجس میشود [یعنی صفات نجاست بر آن غلبه کند]، و زمانی پاک میشود که آب پاک فراوان بهطور مستمر به آن اضافه شود تا اینکه تغییر به وجود آمده در آن از بین برود. آب حمام نیز اگر متصل به منبعی باشد، حکم آب جاری را دارد.([10]) اگر چیز پاکی با آب جاری مخلوط شود و اوصافش را تغییر دهد یا به خودی خود تغییر کند، تا زمانی که اسم آب بر آن صدق کند از حالت پاککننده بودن خارج نمیشود.
آب راکد: مقداری از آب که حجمش کمتر از کُر باشد بهوسیلۀ تماس با نجاست نجس میشود، و با ریختن یک حجم آب کُر (457 لیتر) یا بیشتر ـبهصورت مستمر بر آنـ پاک میگردد؛ ولی اگر مقدار آب نجس شده را به حد کُر برسانیم، پاک نمیشود.([11]) اگر آب راکد بهاندازۀ کُر یا بیشتر از آن باشد فقط زمانی نجس میشود که نجاست یکی از اوصافش را تغییر دهد؛ که در این صورت باید بهاندازۀ یک حجم آب کُر به آن اضافه نمود تا پاک شود؛ و اگر تغییرِ به وجود آمده در آن از بین نرفت، باید یک حجم آب کُر دیگر بر آن افزود و این کار را آنقدر ادامه داد تا تغییر حاصل از نجاست از بین برود. اگر تغییرات حاصل از نجاست، به خودی خود یا با وزیدن باد و یا با انداختن اجسام پاک در آن از بین برود، پاک نمیشود.
آب کر: معادل 457 لیتر([12]) است یا آبی که طول و عرض و عمق آن هرکدام سه وجب و نیم باشد. این حکم برای آب برکهها، حوضها و ظرفها یکسان است.
آب چاه: اگر آب درون آن کمتر از کرُ بوده و آب ذرهذره از زمین خارج شود، در تماس با نجاست، نجس میشود؛ اما اگر آب چاه از چشمهای متصل به منبع جوشانِ زیرزمینی تأمین شود و یا اینکه مقدار آبش بهاندازۀ کر یا بیشتر از آن باشد، فقط با تغییر یکی از اوصافش (رنگ و بو و مزه) نجس میگردد. برای پاک کردن آن باید از چاه ـبا توجه به چیزی که در آن افتاده استـ آب بکشند تا پاک شود:
۱- برای مردار گنجشک یا مرغ (یا آنچه همحجم آنها باشد) بین 10 تا 100 لیتر متناسب با حجم حیوان و وضعیت مردار، و برای مردار عقرب و مار و سمندر (مارمولک بزرگ) بین 30 تا 70 لیتر متناسب با حجم حیوان و وضعیت مردار، آب از چاه کشیده میشود.
2- برای مردار گوسفند یا سگ (یا آنچه همحجم آنها باشد) کشیدن 100 تا 460 لیتر آب متناسب با حجم و وضعیت مردار.
۳- برای خون، ادرار، مدفوع، منی یا مایعات مستکننده، بین 70 تا460 لیتر، متناسب با حجم نجاست و وضعیت آن. اگر مدفوع روان شده یا در آب متلاشی شده باشد، باید 400 لیتر آب کشید؛ اما اگر سفت بوده و متلاشی نشده باشد باید بعد از خارج کردن آن، 100 لیتر آب کشید تا آب چاه پاک شود.
4- برای مردار الاغ، گاو، شتر و شبیه آنها 460 تا700 لیتر متناسب با حجم حیوان و وضعیت مردار.
5- برای جسد مردۀ انسان 700 لیتر آب از چاه کشیده میشود.
اگر بعد از دور ریختن آب به اندازههای گفتهشده، باز در آب رنگ، بو یا طعم نجاست از متلاشی شدن مردار، خون، مسکر یا غیره باقی بماند، باید آنقدر از آب دور بریزند تا رنگ، بو و طعم نجاست از بین برود.
سه نکته:
1- در مورد افتادن جنازۀ انسان در چاه، جسم کودک و بزرگسال یک حکم را دارد.
2- اگر چند نجاست با هم در چاه بیفتد ـچه از یک نوع باشند و چه متفاوتـ مقدار آبی که باید دور ریخته شود به همان نسبت زیاد میشود و برای هرکدام به مقدار تعیینشده آب کشیده میشود.
3- اگر مردار حیوان (سگ و بزرگتر از آن) در آب چاه تکهتکه یا متلاشی شود، تمام آب چاه باید کشیده و دور ریخته شود. اگر این کار ممکن نبود، آب پاک نمیشود، مگر اینکه بهصورت پیاپی و بدون توقف از روز تا شب از چاه آب کشیده شود و یا بهوسیلۀ پمپاژ، آب را بیرون بکشند. در مورد مردار کوچکتر از سگ هم این کار بهتر است.
اگر زمین سفت باشد یا اینکه چاه آب بالاتر از چاه فاضلاب باشد، مستحب است بین چاه آب و چاه فاضلاب پنج ذراع فاصله باشد، ولی اگر چنین نبود [زمین سفت نبوده و چاه بالاتر از فاضلاب نباشد]، بهتر است فاصله هفت ذراع در نظر گرفته شود. فقط درصورتیکه یقین حاصل شود آب فاضلاب به چاه رسیده باشد میتوان به نجسبودن آب چاه حکم نمود.([13]) اگر نجاست آب چاه محرز شود، استفاده از آن برای طهارت [یعنی چه پاک نمودن اشیا و چه وضو یا غسل] و مصرف آن برای خوردن و نوشیدن بههیچوجه جایز نیست، مگر در صورت وجود ضرورت. اگر ظرف آب نجس و آب پاک از یکدیگر معلوم نباشد واجب است از هر دو اجتناب شود و در صورت نبودن آب دیگر، باید تیمّم نمود
1- هرچند که چیزی اندکی مانند نمک یا گِل به آب اضافه شده باشد بهگونهای که به آن، اسم آب بهتنهایی صدق کند مانند آب دریا با اینکه شور است ولی به آن آب گفته میشود، برخلاف آن مانند آب پرتغال و آب سیب و... که به آنها اسم آب، بهتنهایی صدق نمیکند. (مترجم)
2- حَدَث چیزی است که رفعش نیاز به نیت دارد مانند خواب یا خروج باد از شکم، اما برطرف کردن خبث (نجاست) نیاز به نیت ندارد، مانند شستن خونِ روی لباس. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت ص 11)
[9]- آبی که بر زمین جاری شود و سرچشمهای داشته باشد؛ مانند آب قنات یا چاه موتور و در این زمان آب لولهکشی شهرها که از مخازن آب شهری وارد لولهها میشود. (احکام الشریعة بین السائل و المجیب، جزء اول، طهارت: ص12)
[10]- در حال حاضر، آبهایی که در لولهکشی منازل در شهرها استفاده میشود و به مخزن آب شهر متصل است و آب باران حکم آب جاری را دارد. منازلی که در آن، منبع آب فوقانی وجود دارد و به لولهکشی ساختمان متصل است، حکم آن آب تابع حجم منبع میباشد یعنی اگر بهاندازه کُر و یا بیشتر باشد حکم آب جاری را دارد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت ص 12)
[11]- البته باز کردن مستمر شیر آب بر آن نیز اگر دارای جریان باشد و متصل به مخزن آب شهری یا منبعی بیش از کُر باشد کفایت میکند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت ص 15)
[12]- در حالت اختیار نمیتوان میزان آب کُر را با کیلوگرم تعیین نمود اما در حال اضطرار اشکالی ندارد؛ در این صورت جرم آب را باید تبدیل به حجم نماید و اگر چگالی آب را نمیدانست 457 کیلو آب را بهعنوان یک حجم کُر محسوب نماید. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 15)
[13]- نکاتی در مورد چاه فاضلاب:
الف) یکی بودن چاه فاضلاب و چاه آشپزخانه کراهت دارد، مگر اینکه از ورود باقیماندههای غذا به داخل چاه جلوگیری شود.
ب) در زمان باریدن باران، آب جدولهای کنار خیابان درصورتیکه در آن عین نجس دیده شود نجس محسوب میشود، مگر اینکه آب باران بر آن غلبه کرده و آن را از بین ببرد و اوصافش نیز ناپدید شود. بهطورکلی در هنگام باران، آب جدولها، آب فراوان پاک قلمداد میشود که نجاست به آن ضرری نمیرساند، مگر اینکه یکی از اوصاف سهگانهاش تغییر کند.
ج) آبی که در گودالهای اطراف بعضی خانهها جمع میشود، در زمان باریدن باران، حکم آب جاری و بعد از قطع شدن باران حکم آب راکد را دارد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 18)