جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامشامل سه فصل است: ارکان روزه، اقسام آن و ملحقاتی در مورد آن.
این فصل چهار رکن دارد:
رکن اول: روزه [تعریف و توضیح]
روزه، یعنی اینکه شخص با نیت روزه از چیزهایی که آن را باطل میکند خودداری کند.
در ماه رمضان و در غیر ماه رمضان کافی است که روزه را جهت تقرب به خدا نیت کند؛ و اگر در شب، نیتکردن را فراموش کرد میتواند تا قبل از زوال (اذان ظهر) نیت کند. اگر اذان ظهر فرارسید مهلت نیت تمامشده است،([331]) چه روزهاش واجب باشد و چه مستحب؛ فقط برای روزۀ ماه رمضان میتواند نیت را بر ماه رمضان مقدم کند([332]) و اگر اینگونه نیت کرد و وارد ماه رمضان شد و فراموش کرد دوباره نیت کند. (پس از وارد شدن به ماه رمضان نیت نکرد) و اولین روز را روزه گرفت، همان نیت اول کافی است. (نیتی که قبل از داخل شدن ماه رمضان انجام داده بود)، و بهاینترتیب میتوان برای روزه گرفتنِ تمام ماه رمضان، تنها یک نیت کرد.
در ماه رمضان، نمیتوان روزۀ غیر رمضان گرفت و اگر نیت روزۀ دیگری بکند -چه واجب باشد چه مستحب- بهعنوان روزۀ رمضان قبول میشود، نه آنچه نیت کرده بود.
نیت شکدار بین روزۀ مستحب و واجب جایز نیست، بلکه باید حتماً یکی را قصد کند یا اینکه روزه را (بدون تعیین وجوب یا استحباب) فقط به نیت قرب به خدا قصد کند.
اگر بهقصد روزۀ واجب ماه رمضان، روز آخر شعبان را همراه با شک روزه بگیرد، روزهاش نه بهعنوان مستحب حساب میشود و نه واجب؛ اما اگر روزهاش را به نیت مستحب گرفت، اگر بعد فهمید که ماه رمضان بوده (همان روزه مستحب) کفایت از روزۀ رمضان میکند.
اگر در روز مشکوک به آخر شعبان یا اول رمضان نیت کند که اگر رمضان بود روزهام واجب باشد و اگر شعبان بود مستحب باشد، کافی نیست و درصورتیکه اول رمضان باشد باید دوباره روزه بگیرد. اگر به نیت روزه نگرفتن شب را به صبح برساند و بعد مشخص شود که رمضان است نیت روزه را تجدید میکند و همین کافی است، ولی اگر بعد از اذان ظهر فهمید واجب است از تمام مبطلات روزه خودداری کند و (پس از رمضان) قضای آن روز را بگیرد.
سه مسئله:
۱- اگر در روز ماه رمضان نیت کند که روزهاش را بشکند، سپس دوباره تا قبل از اذان ظهر نیت روزه کند، روزهاش صحیح است.
۲- اگر نیت روزه کند، سپس نیت کند که روزه را بشکند اما روزه را نشکند و دوباره نیت روزه کند، روزهاش صحیح است.([333])
۳- بچۀ ممیّز، هم روزه و هم نیت روزهاش صحیح و شرعی است.
[331]- یعنی دیگر نمیتواند نیت روزه کند. (مترجم)
[332]- یعنی شبِ قبل از شروع ماه رمضان، نیت کند که کل این ماه را برای خدا روزه میگیرم. (مترجم)
[333]- فرقی نمیکند که قصدش برای شکستن روزه قبل از اذان ظهر بوده یا بعد از اذان ظهر (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء سوم، صوم: ص 10)