جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممبحث پنجم: نيّت
اگر پرداختکنندۀ زکات به مستحق، خودِ مالک باشد، خودش نیت میکند و اگر مسئول جمعآوری زکات يا امام يا وکيل (پرداختکنندۀ زکات به مستحق باشند) فرقی نمیکند مالک، نیتکننده باشد یا پرداختکنندۀ زکات. سرپرست کودک و مجنون، مسئولیت نيت زکات را بر عهده میگیرد يا کسی که از آن سرپرست، زکات را تحویل میگیرد، مثل امام یا مسئول جمعآوری زکات (هنگام پرداخت آن به مستحق نیت میکند). نیت فقط باید هنگام پرداخت انجام شود و حقيقت نیت این است: قصد قربت نماید و مشخص کند که زکاتِ واجب است یا مستحب و اینکه زکاتِ مال است یا زکات فطره؛ و نيازی نیست جنس آنچه را که بهعنوان زکات میخواهد بپردازد در نیتش مشخص کند.
چند نکته:
اگر دو مالِ مساوی داشته باشد که يکی نزد او و ديگری در جایی دیگر باشد و زکاتی را بپردازد و نیت کند برای یکی از آن دو باشد، کفایت میکند. اگر زکاتی بپردازد و بگويد: اگر مال غایب من سالم باشد (این بهعنوان زکات همان است) نیز حکم به همین صورت است.
اگر برای مالی که نزدش نیست زکات پرداخت کند با این نیت که اگر سالم بود این مال بهعنوان زکاتش باشد، سپس معلوم شود که آن مال (که نزدش نیست) تلف شده است میتواند این زکاتی را که پرداخته است بهعنوان زکات مال دیگری بهحساب آورد.
اگر زکاتی پرداخت کند و نیت کند برای مالی باشد که امید دارد در آینده به دستش برسد، چنین کاری جایز نیست (حتی اگر آن مال بعداً به دستش برسد).
اگر صاحب مال نيت نکند و مسئول زکات يا امام هنگام تسليم آن نيت کنند جايز است، چه مسئول زکات آن را با رضايت دریافت کرده باشد يا به اجبار.