جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامپنجم: رکوع
در هر رکعت از نماز، یکبار رکوع واجب است، مگر در نماز کسوف و آیات.([227])
رکوع از ارکان نماز است، و درصورتیکه عمداً یا سهواً در آن خللی ایجاد شود نماز باطل میشود؛ که توضیح آن خواهد آمد.([228])
واجبات رکوع پنج مورد است:
اول: نمازگزار بهقدری خم شود که بتواند دستان خود را بر زانوها بگذارد و اگر دستان او بهقدری دراز باشد که بدون خم شدن به زانوها میرسد باید بهاندازۀ افراد عادی خم شود. اگر به دلیل عارضهای (مثلاً بیماری) نتواند خم شود تا جایی که ممکن است اقدام به خم شدن کند و اگر اصلاً نتوانست خم شود باید اشاره کند؛ و اگر (مادرزادی یا به خاطر بیماری) شکل ایستادنش همانند حالت رکوع باشد، باید به مقدار کمی هم که شده خم شود تا ایستادن و رکوعش باهم متفاوت باشد.
دوم: آرامبودن بدن در صورت توانایی، بهاندازهای که بتواند ذکر واجب رکوع را بگوید،([229]) و اگر بیمار باشد و نتواند در هنگام رکوع چند ثانیه آرامش بدنش را حفظ کند، از او ساقط میشود، همانگونه که اگر اصلاً نتواند رکوع نماید انجام آن ساقط میگردد.
سوم: سر برداشتن از رکوع واجب است و جایز نیست قبل از اینکه از حالت رکوع بلند شود بلافاصله به سجده برود، مگر عذری داشته باشد؛ و اگر برای سر برداشتن از رکوع نیاز داشته باشد به چیزی تکیه کند واجب است چنین کند.
چهارم: آرامبودن بدن پس از سر برداشتن از رکوع؛ یعنی صاف بایستد و بدنش ساکن باشد، حتی اگر برای یکلحظۀ کوتاه باشد.
پنجم: ذکر تسبیح رکوع، یعنی خواندن یک ذکر چه تکبیر باشد و چه تهلیل (لا اله الا الله) یا حمد یا شکر خداوند؛ و کمترین مقدار آن در حالت اختیار، یک تسبیح کامل است: «سبحان ربی العظیم و بحمده» یا «سبحان ربی العلی و بحمده» یا گفتن سه بار «سبحانالله» و در صورت ضرورت، یک بار کفایت میکند.
برای رفتن به رکوع، گفتن تکبیر واجب است.
مستحبات و مکروهات رکوع:
مستحب است: نمازگزار در تکبیر قبل از رکوع، دستان را تا موازات گوش بالا آورده، سپس دستها را انداخته، رکوع نماید، و دستان را در حالی بر زانوها بگذارد که انگشتانش از هم باز باشد. اگر یکی از دستان مشکل داشته باشد دست دیگر را بر زانو بگذارد.
زانوها به عقب رانده شود و کمر راست گردد و گردن در موازات پشت باشد، و قبل از ذکر رکوع دعا کند و تسبیح رکوع را سه، پنج، هفت بار و یا بیشتر تکرار کند. امام جماعت صدای خود را در حین رکوع بالا ببرد و بعد از سر برداشتن بگوید: «سمع الله لمن حمده» و بعد دعا بخواند.
مکروه است: نمازگزار در حالتی رکوع کند که دستانش زیر لباس باشند.
[227]- در نماز کسوف و آیات، در هر رکعت، چند بار رکوع انجام میشود، که توضیحش در مبحث نماز آیات خواهد آمد. (مترجم)
[228]- توضیحش در مبحث احکام خلل در نماز خواهد آمد.(مترجم)
[229]- جایز نیست که شخص عجله کند و بهاندازهای که ذکر رکوعش کامل شود، در رکوع ساکن نماند، اما اگر از روی غفلت این کار را کرد، رکوعش صحیح است و نیاز نیست دوباره رکوعش را بهجا آورد، و نیازی به تکرار نماز هم نیست. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 69)