جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامدو قسم است:
اول: شش چیز بر معتکف حرام است
· لمس، بوسیدن و نزدیکی با زنان
· بوییدن عطر
· انجام کاری که موجب خروج منی([380]) میشود
· خرید
· فروش
· جدال و منازعۀ لفظی
این کارها بر معتکف حرام نیست؛ پوشیدن لباس دوختهشده، زایل نمودن مو از بدن، خوردن شکار، عقد نکاح. جایز است که معتکف امور مربوط به زندگیاش را بررسی کند؛([381])و همچنین جایز است که به آنچه مباح است([382]) اقدام نماید.
همۀ چیزهایی که در طی روز بر معتکف حرام است، در شب هم بر او حرام است، بهجز افطار کردن.اگر کسی قبل از پایان اعتکاف واجب بمیرد، بر ولیّ او واجب است که آن را بهجا بیاورد.
دوم: چیزهایی که باعث باطل شدن اعتکاف میشود
اول: هرچیزی که باعث باطلشدن روزه میشود اعتکاف را نیز باطل میکند، مانند جماع (نزدیکی)، خوردن، آشامیدن و استمنا. اگر معتکف در روز اول و دوم افطار نمود، کفاره بر او واجب نیست، مگر اینکه اعتکافِ واجب باشد، اما اگر در روز سوم افطار کند، کفاره دارد.
اگر معتکف در هنگام شب جماع کند، بر او یک کفاره واجب میشود؛ و همچنین اگر در غیر ماه رمضان در روز جماع کند، باز هم یک کفاره دارد، اما اگر معتکف در ماه رمضان در طی روز جماع کند، دو کفاره بر او واجب میشود.
دوم: با مرتد شدن، خروج از مسجد برایش واجب و اعتکافش باطل میگردد.
سوم: اگر در هنگام روز در ماه رمضان، مردی همسر خود را با اکراه وادار به جماع کند و هر دو هم معتکف باشند، دو کفاره بر مرد واجب میشود.([383])
چهارم: اگر زن در حین اعتکاف طلاق رجعی گرفت، باید به خانه برگردد([384]) و اگر اعتکاف واجب بود یا دو روز از آن گذشته بود، واجب است بعداً (بعد از انتهای عدّه) قضای اعتکاف را بهجا آورد، و در غیر این صورت مستحب است که قضا کند.
پنجم: معتکف اگر خریدوفروش کند، گناه نموده است ولی اعتکافش باطل نمیشود.
ششم: اعتکاف بهصورت سه روز جدا جدا، صحیح نیست
[380]- یعنی بخواهد کاری کند که از او منی خارج شود، چه با وسیلۀ حرام، مثل دست، و چه با وسیلۀ حلال، مثل بدن همسرش. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء سوم، صوم: ص 68)
[381]- کارهایی غیر از خریدوفروش، مثل تسویهحساب کارها و گفتوگو با تجار و.... (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء سوم، صوم: ص 68)
[382]- کارهایی مانند اجرای احادیث و شعر و قرائت و تألیف و.... (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء سوم، صوم: ص 68)
[383]- کفارۀ بر همزدن اعتکاف، مانند کفارۀ افطار عمدی در ماه رمضان است، یعنی آزاد کردن بنده یا دو ماه روزه گرفتن پیاپی یا اطعام شصت فقیر. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء سوم، صوم: ص 69)
[384]- زیرا بر زنی که طلاق رجعی داده شده است، واجب است که در خانهاش بماند و از خانه خارج نشود. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء سوم، صوم: ص 70)