جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامچهارم: احکام ایلاء
که شامل چند مسئله است:
مسئلۀ اول: ایلاء تنها در صورتی واقع میشود که زن را بدون ذکر زمان یا به طور دائم و یا برای مدتی بیش از چهار ماه بر خود حرام کند، و یا آن را به کاری که معمولاً یا حتماً بیش از چهار ماه طول میکشد، مقیّد نماید؛ مانند اینکه کسی که در عراق است بگوید: (تا زمانی که به سرزمین تُرک بروم و برگردم) و یا بگوید: (تا زمانی که زندهام)... اگر مدت زمانی که بیان میکند چهار ماه یا کمتر از آن باشد، ایلاء واقع نمیشود و همچنین است اگر مقید به کاری شده باشد که یقیناً یا غالباً یا احتمالاً (به احتمال ۵۰%) قبل از این مدت تمام میشود.
اگر بگوید: به خدا قسم تا وارد خانه نشوم با تو نزدیکی نمیکنم، ایلاء محسوب نمیشود؛ زیرا میتواند با ورود به خانه خود را از کفاره دادن برای نزدیکی خلاص کند، و این با ایلاء منافات دارد.
مسئلۀ دوم: مدت انتظار([151]) در زن آزاد یا کنیز چهار ماه است؛ چه مرد آزاد باشد یا غلام.
مدت حق مرد است و زن حق ندارد از او طلب رجوع کند و هنگامی که مدت سپری شد با اتمام مدت، آن زن طلاقداده محسوب نمیشود، و حاکم نمیتواند او را طلاق دهد، و اگر زن امر را به حاکم رجوع دهد، مرد بین انتخاب طلاق یا بازگشت حق انتخاب دارد؛ پس اگر مرد طلاق بدهد زن دیگر حقی ندارد و طلاق رجعی واقع میشود، و به همین ترتیب اگر رجوع کند (زن رجوع کند). اگر مرد هیچ کدام را انتخاب نکند حبس میشود و بر او سخت گرفته میشود تا اینکه بین بازگشت و طلاق یکی را انتخاب کند، و حاکم او را بر انتخاب یکی از دو مورد مجبور نمیکند.
اگر مدت مشخصی را ایلاء کند و بعد از اینکه زن به حاکم رجوع کرد باز هم مقاومت کرد تا مدت به پایان برسد، حکم ایلاء ساقط میشود و لازم نیست برای نزدیکی کردن کفاره بدهد.([152])
اگر زن حق خود از درخواست بازگشت مرد را ساقط کند اصل مطالبه از بین نمیرود (یعنی هر زمان که بخواهد میتواند حق خود را طلب کند) چون آن حق استمرار دارد، و با بخشیدن، آنچه گذشته است ساقط میشود نه آن چه به وجود میآید.
چند نکته:
۱- اگر در به پایان رسیدن مدت به اختلاف خوردند، گفتۀ کسی که باقی بودن آن را ادعا کرده است پذیرفته میشود. همچنین اگر در زمان وقوع ایلاء اختلاف داشتند، گفتۀ کسی که ادعای تأخیر([153]) آن را دارد پذیرفته می شود.
۲- اگر مدت انتظار به پایان برسد زن حق دارد بازگشت مرد را مطالبه کند، گرچه مانعی برای نزدیکی ـمانند حیض یا بیماریـ وجود داشته باشد، و اگر در بین مدت برای زن عذری به وجود آید باعث قطع شدن مدت نمیشود،([154]) همانطور که مدت با عذر داشتن مرد قطع نمیشود، چه این عذر از ابتدا در مرد بوده و یا در طی آن چهار ماه به وجود آمده باشد، و همچنین عذری که در پایان این مدت به وجود آمده باشد مانع رجوع زن به حاکم نمیگردد.
۳- اگر بعد از شروع مدت جنون بر مرد عارض شود، مدت برای او محاسبه میشود، هرچند که دیوانه باشد، و اگر مدت به پایان رسید و جنون باقی بود تا زمانی که بهبود یابد مهلت دارد.
۴- اگر مدت در حالی به پایان برسد که مرد مُحرم باشد و یا روزه داشته باشد باید مانند کسانی که عذر دارند رجوع کند، و اگر نزدیکی کند رجوع محقق شده، هرچند گناه کرده است. در تمام نزدیکیهای حرام ـمانند حیض و روزۀ واجبـ نیز حکم به همین صورت است.
۵- اگر بعد از ظهار کردن، ایلاء هم نماید، هر دو واقع میشود، و مرد بعد از اتمام مدت ظهار، توقف میکند، اگر طلاق داد که چیزی بر گردنش نیست، و اگر طلاق ندهد باید کفاره بدهد و نزدیکی کند؛ زیرا با ظهار کردن حق خود از انتظار (برای ایلاء) را از بین برده است و کفارۀ ایلاء بر او واجب میشود.
۶- اگر بعد از ایلاء کردن مرتد شود مدت ارتدادش هم جزو مدت انتظار حساب میشود.
المسألة الثالثة: إذا وطأ في مدة التربص أو بعد المدة لزمته الكفارة.
مسئلۀ سوم: اگر در مدت انتظار یا بعد از آن نزدیکی کند باید کفاره بپردازد.
مسئلۀ چهارم: اگر مرد از روی سهو یا جنون یا اشتباه گرفتن زنش با دیگر زنانش با او نزدیکی کند، حکم ایلاء باطل میشود و کفاره واجب نیست.
مسئلۀ پنجم: اگر مرد ادعا کند که نزدیکی صورت گرفته است و زن انکار کند، گفتۀ مرد همراه با قسم پذیرفته میشود.
مسئلۀ ششم: مدتی که حاکم قرار میدهد از زمان وقوع ایلاء میباشد.
مسئلۀ هفتم: رجوع کسی که توانایی نزدیکی را دارد با نزدیکی از جلو صورت میپذیرد، و کسی که به دلیلی نمیتواند نزدیکی کند([155]) لازم است نشان دهد که اگر امکانش بود نزدیکی میکرد.
اگر مرد با وجود توانایی (حرام نبودن نزدیکی) درخواست مهلت کند به اندازهای که معمول است به او مهلت داده میشود، مانند سبک شدن معده اگر خیلی خورده است و یا غذا خوردن اگر گرسنه باشد، و یا استراحت کردن در صورت خستگی.
مسئلۀ هشتم: اگر با زنی که طلاق رجعی داده است ایلاء کند صحیح است و زمان عده جزو مدت انتظار محسوب میشود. همچنین اگر او را بعد از ایلاء طلاق رجعی دهد سپس رجوع کند صحیح است.
مسئلۀ نهم: با تکرار قسم در یک زمان واحد کفاره تکرار نمیشود، چه قصد تاکید داشته باشد یا نداشته باشد، و یا با قسم دوم ایلاء دیگری را قصد کرده باشد.
والحمد لله رب العالمين
[151]- حداکثر مدتی که جایز است مرد نزدیکی را ترک کند.(مترجم)
[152]- مثلا اگر قسم بخورد که به مدت پنج ماه با همسرش نزدیکی نکند و بعد از اتمام چهار ماه زن به حاکم رجوع کند و حاکم به او حق انتخاب بین بازگشت (با پرداخت کفاره) و طلاق را بدهد و او به مدت یک ماه مقاومت کند تا مدت به پایان برسد بدون پرداخت کفاره حکم ایلاء باطل میشود و بازمیگردد؛ گرچه در این مدت گناه کرده است. (مترجم)
[153]- مثلا شوهر میگوید یک ماه قبل ایلاء انجام شده است و زن میگوید هفتۀ قبل، که در این صورت ادعای زن پذیرفته میشود. (مترجم)
[154]- مثلا در مدت چهار ماه چند وقت برای زن عذر شرعی پیش آمده است و مجموعا بیست روز به طول انجامیده، که در این حالت این مدت که امکان بهره بردن مرد وجود نداشته است باعث افزایش مدت انتظار ـمثلا به چهار ماه و بیست روزـ نمیشود. (مترجم)
[155]- مانند حیض بودن زن یا بیماری مرد و... (مترجم)