جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامبخش سوم: طهارت با خاک (تیمّم)
این بخش چهار قسمت دارد:
قسمت اول: جاهایی که تیمّم صحیح است
این قسمت شامل چند مورد است:
اول: نبود آب
در این صورت واجب است که اگر زمین هموار باشد، در هریک از چهار جهت، هزار متر (یک کیلومتر) و اگر زمین ناهموار باشد، پانصد متر به دنبال آب برود. اگر در جستوجوی آب کوتاهی کرد، تا وقت نماز تنگ شود خطا کرده، ولی تیمّم و نماز او صحیح است. فرقی نمیکند که اصلاً آب موجود نباشد یا اینکه مقدار آب برای طهارت (وضو یا غسل) کافی نباشد.
دوم: عدم دسترسی به آب
هرکس پولی برای خرید آب نداشته باشد مانند کسی است که به آب دسترسی ندارد. اگر آب به قیمتی یافت شود که در حال حاضر به ضرر او باشد نیز به همین صورت است؛ اما اگر تهیۀ آب به ضرر او نباشد، باید آن را بخرد، حتی اگر قیمت آن چندین برابر قیمت معمولش باشد؛ همچنین این حکم در مورد وسایل استخراج آب نیز برقرار است.
سوم: ترس
در جایز بودن تیمّم به دلیل ترس، فرقی میان ترس از دزد یا حیوان درنده و یا نابودشدن مال نیست. همچنین ترس از بیماری شدید یا پارهشدن و ترکخوردن پوست و التهاب آن به سبب سرمای شدید آب، تیمّم را مجاز میکند. اگر فقط مقداری آب برای نوشیدن به همراه داشته باشد و در صورت استفاده از آب برای طهارت، از تشنگی بترسد، تیمّم جایز است.
قسمت دوم: آنچه تیمّم با آن صحیح است
تیمم بر هر چیزی که نام زمین به آن اطلاق شود، صحیح است. تیمّم با مواد معدنی، خاکستر، گیاهان پودر شده مانند اشنان (گیاهی معطر) و آرد جایز نیست.
تیمّم کردن با خاک زمین، نوره،([115]) گچ، خاک قبر و خاکی که برای تیمّم استفادهشده، جایز است. تیمّم کردن بر خاک غصبی و نجس صحیح نیست. همچنین در صورت وجود خاک، تیمّم با لجن([116]) صحیح نیست. درصورتیکه خاک با مواد معدنی مخلوط شده باشد، اگر خاک غالب باشد جایز است وگرنه جایز نیست.
تیمّم بر شورهزار و شنزار مکروه است. مستحب است که بر بلندیهای زمین تیمّم نماید.
در صورت نبود خاک، میتواند بر غبار لباس و یا خاک جلوی زین اسب و یا غبار روی یال مَرکبش تیمّم نماید، و در صورت نبود اینها میتوان بر لجن تیمّم کرد.([117])
قسمت سوم: چگونگی تیمّم
تیمّم قبل از داخل شدن در وقت، صحیح نیست و با تنگ شدن وقت، صحیح میباشد؛ و باوجود زیادبودن وقت، صحیح نیست، مگر در حالتی که از طهارت با آب ناامید شده باشد، مانند بیماری که آب برایش ضرر دارد.
واجبات تیمّم:
نیت([118]) و تداوم آن تا پایان انجام عمل؛ و ترتیب: یعنی باید دستها را بر زمین بگذارد، سپس از محل رویش موی پیشانی تا نوک بینی، دستها را بر صورت بکشد، سپس دوباره دستها را بر زمین بگذارد و پشت دستها را با خاک مسح کند.
هم در تیمّمِ بدل از وضو و هم در تیمّمِ بدل از غسل، باید دو بار دستها را بر زمین بزند یکی برای مسح صورت و یکی برای مسح دستها. اگر دستهایش از مچ قطعشده باشد، مسح دستها ساقط میشود و باید فقط پیشانی را مسح کند، ولی اگر مقداری از دست قطعشده باشد، باید باقیماندۀ دست را مسح نماید.
اعضایی که باید در تیمّم مسح گردند، باید کاملاً مسح شوند، در غیر این صورت، تیمّم صحیح نیست.
(مستحبات تیمّم):
مستحب است که دستها را بعد از زدن بر زمین بتکاند. اگر تیمّم کند و بر بدنش نجاستی باشد([119]) تیمّم صحیح است، همانگونه که اگر وضو بگیرد و بر بدن نجاستی باشد وضو صحیح است؛ اما در صحت تیمّم، تنگی وقت باید در نظر گرفته شود.([120])
قسمت چهارم: احکام تیمّم
که دَه مورد است:
اول: کسی که با تیمّم نماز میخواند لازم نیست نمازش را تکرار کند، چه در سفر باشد و چه در شهر خود.
دوم: جستوجوی آب بر او واجب است؛ اگر در جستوجوی آب کوتاهی کند و با تیمّم نماز بخواند بعد نزد خود و یا همراهانش آب بیابد، باید وضو بگیرد و نمازش را دوباره بخواند.
سوم: اگر به دلیل مقیّد یا زندانیبودن در مکانی نجس، به آب و یا چیزی که بر آن تیمّم صحیح باشد دسترسی نداشت، نماز واجب از وی ساقط میشود چه ادا باشد و چه قضا؛ و بهجای آن باید در زمان نماز واجب، دعا نماید.
چهارم: اگر فرد قبل از ورود به نماز آب بیابد باید وضو بگیرد؛ و اگر بعد از اتمام نماز آب بیابد لازم نیست نماز را دوباره بخواند. اگر به نماز ایستاد و آب یافت، اگر توانست بدون قطع نماز وضو بگیرد، باید این کار را انجام دهد و نماز را کامل کند، اما اگر نتوانست، باید نماز را با همان تیمّم به پایان برساند، حتی اگر فقط تکبیرةالاحرام را گفته باشد.([121])
پنجم: هر عملی که با طهارتِ با آب (وضو و غسل) مجاز میشود، با تیمّمِ بدل از آن دو نیز مجاز میگردد.
ششم: اگر یک میّت و کسی که حدثی از او سرزده و کسی که جنب شده است درجایی باهم باشند و آب موجود فقط یکی از آنها را کفایت کند، اگر آب مال یکی از آنها باشد به او اختصاص مییابد، اما اگر آب مال همۀ آنها باشد و یا مالکی نداشته باشد و یا اینکه مالکش آن را بخشیده باشد، بهتر است که آب را به میّت اختصاص دهند.
هفتم: شخص جُنُب اگر بهجای غسل جنابت تیمّم کند، بعد حدثی
([122]) از او سر بزند، اگر نتواند وضو بگیرد باید بهجای وضو نیز تیمّم کند.
هشتم: اگر فرد بتواند از آب استفاده کند تیمّمش نقض میگردد، ولی اگر دوباره آب را از دست دهد، نیاز دارد که مجدداً تیمّم کند. با تمام شدن وقت عبادت تا زمانی که از فرد حدثی سر نزند یا تا زمانی که آب نیافته است، تیمّمش باقی خواهد بود.
نهم: اگر کسی بعضی از اعضایش بیمار باشد و نتواند آنها را با آب بشوید و یا مسح کند، میتواند تیمّم کند و صحیح نیست که بخشی از وضو و بخشی از تیمّم را بهجا آورد.
دهم: میتوان برای نماز میّت باوجود آب به نیت استحباب تیمّم نمود، ولی اقامۀ دیگر نمازها با این تیمّم ممکن نیست.
[115]- در زبان عامیانه «موبرَ» یا داروی نظافت نیز نامیده میشود. (مترجم)
[116]- با خاکی که اندکی قطرههای آب بر آن ریخته شده باشد میشود تیمّم کرد و خشک بودن آن شرط نیست. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 94)
[117]- در شرایط اضطرار میشود بر کاشی که غباری بر آن نیست تیمّم کرد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 95)
[118]- در نیت باید توجه داشته باشد که تیمّمِ بدل از وضو انجام میدهد یا غسل. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 95)
[119]- در تیمّم، طهارت اعضای تیمّم (پیشانی و دستها) شرط است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 96)
[120]- به این معنی که در صحت تیمّم شرط است که وقت تنگ باشد و یا اینکه بعد از داخلشدن وقت نماز از یافتن آب تا انتهای وقت، ناامید باشد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 96)
[121]- اگر کسی به این گمان که زمان کافی برای غسل و نماز ندارد، تیمّم کند و نمازش را بخواند، بعد بفهمد برای آنوقت داشته است، غسل میکند و دوباره نماز را میخواند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 98)
[122]- کاری که وضو را باطل میکند. (مترجم)