جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممالالتجاره (سرمایۀ تجارت)
بحث در تعریف آن، شروط و احکامش میباشد.
تعریف:
مالی است که با عقد معاوضه([37]) مالک شود و با تملّکش قصد کسبوکار با آن را داشته باشد؛ پس اگر مالی بهعنوان ارث يا هدیه به او داده شود زکات ندارد و همچنین اگر آن را برای پسانداز تهیه کند زکات ندارد و همچنین اگر آن را برای تجارت بخرد و سپس نيت پسانداز کند([38]) (زکات ندارد).
شروط: شامل سه شرط است:
اول: نصاب. باید در تمام طول سال سرمایۀ تجارتش بهاندازۀ نصاب باشد؛ پس اگر در طول سال حتی يک روز از حدنصاب کمتر شود وجوب زکات از بین میرود و اگر مدتی بر سرمایه بگذرد که در اين مدت به دنبال به دست آوردن سرمایۀ (اضافه) بوده باشد سپس سرمایه کنونی اضافه شود، سال محاسبۀ زکات برای اصل سرمایه از لحظۀ خريد و سال محاسبۀ زکات برای آنچه اضافه شده است از لحظۀ به وجود آمدن آن خواهد بود.
دوم: اينکه کسبوکار را با اصل سرمايه و یا سودی که از آن به دست آورده است انجام دهد؛ پس اگر سرمايۀ او صد (واحد) باشد و با کمتر از آن به کسبوکار بپردازد -حتی اگر به مقدار ذرهای کمتر باشد- زکات بر او واجب نمیشود و اگر چندين سال با همین سرمایۀ کمتر از حدنصاب بر او بگذرد، فقط پرداخت زکات يک سال برایش مستحب خواهد بود.
سوم: گذشتن یک سال بر سرمایه. باید آن مقدار از سرمایه که در واجبشدن زکات شرط است از اول سال تا آخر آن موجود باشد؛ پس اگر سرمايۀ او در طول سال کم شود يا نيت کند که آن را نگه دارد و پسانداز کند، سال زکات سرمایۀ او قطع میشود. پس اگر قسمتی از سال، سرمایهای بهاندازۀ حدنصاب داشته باشد و با آن متاعی را برای تجارت بخرد سال زکاتی او از نو شروع میشود و چنانچه سرمايۀ او کمتر از حدنصاب باشد، سال زکاتی او از هنگامی شروع میشود که سرمایهاش به حدنصاب و یا بيشتر برسد.
احکام:شامل چند مسئله است:
اول: زکات تجارت به قيمت کالا تعلق میگیرد نه به خودِ آن و با دينار يا درهم قيمتگذاری میشود.
نکته: اگر کالا بر اساس درهم یا دینار به حدنصاب برسد، زکات به آن تعلق میگيرد، چون به آنچه نصاب ناميده میشود رسیده است.
دوم: اگر شخصی تعدادی از حیواناتی که به آنها زکات تعلق میگیرد (مانند چهل گوسفند يا سی گاو) را برای تجارت خریداری کند، زکات چهارپایان به آن تعلق نمیگیرد، بلکه زکات تجارت در آن واجب میگردد و دو زکات با هم جمع نمیشوند.
سوم: اگر برای تجارت چهل حیوان سائمه (حیوانی که با چریدن ارتزاق میکند) را با چهل سائمه عوض کند، زکات چهارپایان و زکات تجارت ساقط میشود و محاسبۀ سال زکات از ابتدا آغاز میگردد.
چهارم: اگر در مال مضاربه([39])
سودی به دست بیاید، زکات اصل مال بر صاحب آن است، به علت اینکه در اصل مال با کسی شریک نیست و زکات سود بر عهدۀ هردوی آنهاست و سود مالک، ضميمۀ سرمایهاش میشود و باید برای کل آن زکات بپردازد، زیرا سرمايهاش جزو نصاب محسوب میشود و شریک لازم نیست برای سودش (کسی که با پول کار میکرده و تنها از سود سهم میبرده است) زکات بپردازد، مگر اينکه سهم او از سود، به حدنصاب برسد و حتی اگر هرکدام سهم خود را جدا نکرده باشند باید زکات پرداخت شود، یعنی برای پرداخت زکات، سهم شریک از سهم مالک جدا محاسبه میشود (هرچند هنوز با هم مخلوط باشند).
پنجم: دِين (بدهی) مانعِ وجوب زکات تجارت نمیشود، حتی اگر مالک چیزی جز آن نداشته باشد و حکم در زکات چهارپایان نیز به همین صورت است، زیرا زکات بر عين (خود مال) تعلق میگیرد.
دو مسئله:
اول: پرداخت بهرۀ زمینی که برای بالا رفتن قیمتش خریداری شده مستحب است و بعدازآن اگر بهرهاش به حدنصاب برسد و یک سال بر آن بگذرد زکات بر آن واجب میشود.
زکات در این موارد مستحب نیست: خانه، لباس، وسایل و غذاهایی که انسان ذخیره میکند.
دوم: مادهاسبهایی که خود میچرند، اگر یک سال بر آنها بگذرد (دو حالت دارد): اگر اسب اصیل باشد به ازای هر اسب مستحب است دو دینار پرداخت شود و اگر اسب غیر اصیل باشد مستحب است یک دینار پرداخت گردد.
[37]- یعنی مال را بهواسطۀ معاملۀ دوطرفه به دست آورده باشد. (مترجم)
[38]- اگر ارث یا هدیه باشد یا آن را برای حفظ و نگهداری تهیه کرده باشد زکات ندارد. (مترجم)
[39]- مضاربه عقدی است که یک طرف پولی را در اختیار دیگری قرار میدهد تا با آن به کار بپردازد و در سود با هم شریک باشند. (مترجم)