جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
غسل: دو نوع است: واجب و مستحب.
غسلهای واجب شش مورد میباشد: غسل جنابت، حیض، استحاضهای که در آن خون از پنبه بگذرد، نفاس، غسل لمس میّتی که غسل داده نشده و بدنش سرد شده باشد، و غسل دادن میّت.
بیان آن در پنج فصل میآید:
فصل اول: غسل جنابت
در جنابت سه چیز موردتوجه قرار میگیرد: سبب جنابت، احکام جنابت و غسل آن.
سبب جنابت: دو چیز است:
انزال (خروج منی): اگر بداند آنچه از او خارج شده، منی است بر او غسل جنابت واجب میشود؛ حال اگر چیزی از او خارج شود که نداند منی است یا نه و آن مایع با فشار و جهش و همراه با شهوت و سستی بدن خارج شود، غسل بر او واجب میگردد. اگر مریض باشد، شهوت و سستی بدن برای واجب شدن غسل کافی است (حتی اگر با جهش خارج نشود). اگر بدون فشار و شهوت باشد و خودش نداند منی است یا نه، غسل بر او واجب نمیگردد.
اگر فرد روی بدن و یا لباس خود منی بیابد، درصورتیکه کسی در پوشیدن آن لباس با او شریک نباشد غسل بر او واجب میگردد.
اگر از زن نیز منی خارج شود، غسل بر او واجب میگردد.([53])
جماع: اگر کسی با زنی از طرف جلو جماع و آمیزش کند با ورود آلت تا محل ختنهگاه غسل بر هر دو واجب میگردد حتی اگر زن، مرده باشد. اگر از مقعد نیز نزدیکی کند -حتی بدون انزال- غسل واجب میشود.
اگر (العیاذ بالله) کسی عمل قوم لوط (که لعنت خدا بر آنان و هرکس که عمل آنها را مرتکب میشود) را انجام داد -حتی بدون انزال- غسل بر او واجب میگردد. اگر کسی با حیوانی نزدیکی کند -حتی بدون انزال- غسل بر او واجب میگردد.
تبصره: غسل بر کافر هنگام وجود سبب آن واجب میگردد، اما انجام آن در حالت کفر صحیح نیست؛ زمانی که مسلمان شد، غسل بر او واجب میشود و انجامش صحیح است؛ و اگر غسل نماید، سپس مرتد شود و دوباره مسلمان شود، غسلش باطل نمیشود.
احکام جنابت:
مواردی که بر فرد جنب حرام است: خواندن همه یا بخشی از یکی از سورههای عزائم (سورههایی که سجدۀ واجب دارند) حتی ذکر بسمالله، اگر نیتش یکی از این سورهها باشد.
دستزدن به نوشتۀ قرآن یا آنچه نام خداوند سبحانومتعال یا یکی از پیامبران و یا اوصیا بر آن نوشته شده باشد، نشستن در مسجد([54]) و یا گذاشتن چیزی در آن، عبور کردن از مسجدالحرام و مسجدالنبی(ص) [در مدینه] به طور خاص. اگر کسی در مسجدالحرام و یا مسجدالنبی(ص) جُنب شد باید تیمّم کند، سپس ازآنجا خارج گردد.
آنچه بر جنب مکروه است: خوردن و آشامیدن، و کراهت آن با مضمضه و استنشاق کمتر میشود. خواندن([55]) بیش از هفت آیه از قرآن، غیر از سورههای دارای سجدۀ واجب؛ و خواندن هفتاد آیه و بیش از آن، کراهتش بیشتر است؛([56])همچنین لمس کتاب قرآن، و خوابیدن قبل از آنکه غسل کند یا وضو بگیرد یا تیمّم کند، و خضاب کردن (حنا بستن و رنگ کردن ریش و موی سر).
چگونگی غسل کردن:
پنج چیز در غسل واجب است:
نیت و باقی ماندن بر آن تا پایان اعمال غسل، شستن پوست بدن، به آنگونه که به آن شستن گفته شود و (تخلیل) رساندن آب بهجایی که به خودی خود آب به آنجا نمیرسد.
ترتیب: یعنی اینکه نخست سر([57]) را بشوید بعد باقی بدن، و بهتر است که ابتدا سمت راست بدن را بشوید و بعد سمت چپ و رعایت ترتیب میان راست و چپ واجب نیست؛ اگر بهیکباره در آب فرو رود، ترتیب ساقط میشود. (یعنی در غسل ارتماسی ترتیب وجود ندارد).
مستحبات غسل: هنگام شستن دستها و قبل از شروع غسل، نیت کند؛ و پایان وقت نیت، هنگام آغاز شستن سر (شروع غسل) میباشد. دست کشیدن بر بدن در هنگام غسل و رساندن آب به قسمتهایی از بدن که به خاطر ظهور و آشکار کردن [استظهار] معمولاً آب به آنها میرسد، و ادرار کردن قبل از غسل و استبرا نمودن.
· چگونگی استبرا نمودن: خالی کردن مجرای ادرار از بول به این صورت که سه بار از مقعد تا ریشۀ آلت بکشد و بعدازآن سه بار از آن محل تا سر آلت بکشد و بعدازآن سه بار سر آلت را فشار دهد تا ادراری در آن باقی نماند.
دیگر مستحبات غسل: سه بار شستن دستها قبل از داخل کردن در ظرف، مضمضه کردن، استنشاق و غسل نمودن با یک صاع (سه لیتر آب).
مسائل سهگانه:
اول: اگر غسل کننده بعد از غسل رطوبتی ببیند که نداند منی است یا نه، اگر قبل از غسل ادرار یا استبرا نموده باشد غسل را تکرار نمیکند، در غیر این صورت، باید دوباره غسل کند.
دوم: اگر مقداری از بدن را غسل نموده، سپس حدثی از او سر بزند، باید دوباره از شستن سر شروع کند ولی دائمالحدث اگر آنقدر وقت نداشته باشد که دوباره غسل کند و حدثی از او سر نزده باشد، باید پس از پایان همین غسل، برای طهارت وضو بگیرد.
سوم: کسی نمیتواند دیگری را غسل دهد، مگر در حالت اضطرار؛ و کمک گرفتن در غسل مکروه است.
[53]- خروج منی در زن با دو علامت مشخص میشود: شهوت زیاد یا رعشۀ بدن و سرازیر شدن مایع منی به فرج. اگر زنی در خواب این علامتها برایش پیش آمده باشد، اما توجه نکرده و با همان حال، نماز خوانده باشد، باید نمازهایی که در این حالت خوانده است را قضا کند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 50)
[54] - حرمهای ائمه(ع) نیز حکم مساجد را دارد و بلکه حرمتش از آن نیز بیشتر است و محدودۀ حرم، قبر و بنای اولی که قبر را در برگرفته است میباشد و اگر آن بنا توسعه یافته باشد، مقدار افزودهشده نیز در حکم داخل است و اگر کوچکتر شده باشد نیز مقدار کاهشیافته از حکم خارج میباشد. البته این حکم شامل فرزندان ائمه [امامزادگان] نیست. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 52)
[55] - شنیدن و گوش دادن به قرائت قرآن حکم خواندن آن را ندارد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 52)
[56] - کراهت به معنای این است که بهتر است این عمل ترک شود نه به این معنا که ثوابش کمتر است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 52)
3- پرسش: آیا غسل گردن، در غسل با سر واجب است؟ یا طرف راست یا چپ؟ پاسخ: غسل و شستن گردن، با سر است؛ اما ترتیبی که واجب است، این است که با سر آغاز کند. سپس جسد؛ و ترتیب سمت راست و سپس چپ مستحب است. (اللجنة الفقهية: 21شوال 1438 هـ. ([email protected]))