جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام۲- وقوف در عرفات
این بخش شامل یک مقدمه، چگونگی وقوف در عرفات و ملحقاتی دربارۀ آن است.
مقدمه
مستحب است کسی که به حج تمتّع رفته، روز تَرویِه (هشتم ذیحجه)، پسازآنکه نماز ظهر و عصر را خواند، بهسوی عرفات حرکت کند، مگر کسی که ناچار است، مثل کسی که بسیار پیر و فرتوت است و کسی که از شلوغی وحشت دارد؛ و نیز مستحب است تا مِنا برود و آن شب را تا طلوع فجر روز عرفه (نهم ذیحجه) در آنجا بیتوته کند (شب بماند)، البته جایز نیست پیش از طلوع خورشید از «بیابان محسَّر» عبور کند.
خروج (از منا) پیش از طلوع فجر کراهت دارد، مگر با وجود ضرورت -مانند بیمار و کسی که میترسد- و مستحب است امام تا طلوع فجر در منا بماند. مستحب است هنگام خروج از مِنا دعاهای مرسوم خوانده شود و برای وقوف [در عرفات] غسل نماید.
چگونگی وقوف
این بخش شامل واجبات و مستحبات است:
واجبات
نیت و ماندن در عرفات تا غروب. اگر در بیابانهای «نمَرة»، «عُرنَة»، «ثوية»، «ذیالمجاز» و یا «تحتالاراک» وقوف نماید کافی نیست (از او پذیرفته نیست).
اگر از روی ندانستن حکم و یا فراموشی پیش از غروب از عرفات خارج شود چیزی بر ذمّهاش نیست، اما اگر از روی عمد چنین کند جبرانش قربانیکردن یک شتر است و اگر نتوانست باید هجده روز روزه بگیرد؛ اما اگر قبل از غروب دوباره برگردد چیزی بر ذمّهاش نخواهد بود.
احکام وقوف در عرفات
شامل پنج مسئله است:
اول: وقوف در عرفات یک رکن است که هرکس آن را از روی عمد ترک کند حج انجام نداده است و هرکس آن را از روی فراموشی انجام ندهد تا وقتش باقی است باید جبران کند و اگر وقت از دست رفت و در عرفات وقوف نکرد میتواند به وقوف در مشعر اکتفا کند.
دوم: وقت اختیاری برای وقوف در عرفات از زوال خورشید (ظهر شرعی) تا غروب است. کسی که عمداً آن را ترک کند حجش باطل میشود و وقت اضطرار، تا طلوع فجر روز عید قربان است.
سوم: کسی که وقوف در عرفات را فراموش کند، اگر بداند میتواند وقوف در مشعر را پیش از طلوع آفتاب درک کند، اگرچه وقوفش در عرفات تا طلوع فجر (اذان صبح) به طول بینجامد باید برگردد و در عرفات وقوف نماید، اما اگر گمان قوی داشته باشد به اینکه وقوف مشعر را از دست میدهد، به وقوف در مشعر پیش از طلوع آفتاب اکتفا میکند و حجش کامل است. اگر وقوف در عرفات را فراموش کند و تا بعد از وقوف در مشعر که پیش از طلوع آفتاب است به یاد نیاورد نیز حکم به همین صورت است.
چهارم: اگر پیش از غروب در عرفات وقوف داشته باشد و نتواند مشعر را تا قبل از ظهر شرعی درک کند حجش صحیح است.
پنجم: اگر نتوانست روز را در عرفات وقوف نماید و شب را در آنجا ماند و تا طلوع آفتاب نتوانست مشعر را درک کند، اگر بتواند قبل از ظهر شرعی خود را به مشعر برساند و در آن وقوف داشته باشد، حجش صحیح است.
مستحبات
وقوف در سمت چپ (جبلالرحمه) (نسبت به کسی که از مکه وارد عرفات میشود) در پایینترین قسمت کوه و خواندن دعاهایی که از اهلبیت (ع) گرفتهشده یا دعاهای دیگر؛ و اینکه برای خودش و پدر و مادرش و دیگر مؤمنان دعا کند؛ و خیمهاش را در وادی نمره بر پا نماید؛ و اینکه در زمین صاف بایستد؛ و اینکه تمام بارش را جمع و جای خالی (بین خودش و همراهانش) را با حضور خودش و وسایلش پر کند؛ و اینکه ایستاده دعا بخواند.
مکروه است در بالای کوه، یا سواره یا نشسته وقوف نماید.