جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامپیوست ۱
ــ ابوسعید خدری دربارهی آیه «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» گفته است که منظور، علی و فاطمه(علیهما السلام) هستند، نه آن به این ظلم و ستم میکند و نه این به آن. و منظور آیهی «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) میباشد. صلوات خداوند بر همهی آنها باد[140].
ــ از ابن عباس نقل شده است که در آیات «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ * بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» منظور از «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ» علی و فاطمه(علیهما السلام) است و منظور از «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» پیامبر(ص) میباشد و منظور از «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) میباشد[142].
ــ از ابوذر نقل شده است که دربارهی آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» گفت: منظور علی و فاطمه(علیهما السلام) است و منظور از «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) میباشد. چه کسی مانند این چهار نفر را دیده است: علی و فاطمه و حسن و حسین(علیهما السلام). فقط انسان مؤمن آنها را دوست دارد و فقط انسان کافر با آنها دشمن است. پس با دوست داشتن اهل بیت، جزو مؤمنان باشید و با کینهورزی نسبت به آنها، جزو کافران نباشید تا در آتش افکنده نشوید[144].
ــ از ابن عباس نقل شده است که فاطمه(س) از گرسنگی و بیلباسی گریه کرد. پیامبر(ص) به او فرمود: «ای فاطمه، به شوهرت قانع باش؛ به خدا قسم که او در دنیا و آخرت سرور و سالار است» و بین آن دو آشتی برقرار کرد. آنگاه خداوند این آیه را نازل فرمود: «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» خداوند میفرماید: «من دو دریا را فرستادم، علی بن ابیطالب(ع)دریای علم، و فاطمه(س) دریای نبوت، به هم میرسند و متصل میشوند؛ من، خداوند، این وصلت را بین آن دو ایجاد کردهام. سپس فرمود: «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ»
یعنی بین آن دو مانعی وجود دارد که همان رسول خدا(ص) میباشد. او مانع میشود که علی بن ابی طالب(ع)به خاطر دنیا غصه بخورد و غمگین شود و مانع میشود که فاطمه(س) به خاطر دنیا با شوهرش مجادله کند. «فَبِأَیِّ آلَاء رَبِّکُمَا»: ای دو گروه جن و انس «تُکَذِّبَانِ» یعنی تکذیب ولایت علی(ع)و محبت نسبت به فاطمه زهرا(س). «لؤلؤ» حسن است و «مرجان» حسین زیرا لؤلؤ بزرگ است و مرجان کوچک[146].
ــ یحیی بن سعید قطان از امام صادق(ع)نقل کرده است که دربارهی آیات «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ * بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» فرمود: «علی(ع)و فاطمه(س) دو دریای عمیق عِلم هستند که هیچ یک بر دیگری ظلم و طغیان نمیکند. «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) هستند»[148].
ــ از سفیان ثوری در تفسیر آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ * بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» نقل شده است که گفت: فاطمه و علی(علیهما السلام) است و «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) هستند[150].
ــ از جابر از ابو جعفر امام باقر(ع)نقل شده است که دربارهی آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» فرمود: «منظور علی و فاطمه(علیهما السلام) است و منظور از «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» نه علی بر فاطمه ظلم و ستم میکند و نه فاطمه بر علی. «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) میباشد. چه کسی مانند این چهار نفر را دیده است: علی و فاطمه و حسن و حسین(علیهما السلام). فقط انسان مؤمن آنها را دوست دارد و فقط انسان کافر با آنها دشمن است. پس با دوست داشتن اهل بیت، جزو مؤمنان باشید و با کینهورزی به آنها، جزو کافران نباشید تا در آتش افکنده نشوید»[152].
ــ ابو قاسم علوی (گفت فرات برای ما روایت کرد) در روایتی «مُعَنعَن» (روایتی که از منابع مختلف، روایت میشود) از ابن عباس (رض) برای ما در تفسیر آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» گفت: منظور علی و فاطمه(علیهما السلام) است و منظور از «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» رسول خدا است و «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» منظور، حسن است و حسین(علیهما السلام) است[154].
ــ از جعفر بن محمد صادق(ع)در تفسیر آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ * بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» نقل شده است که فرمود: «علی و فاطمه دو دریای ژرف و عمیقند که هیچ یک بر دیگری تجاوز نمیکند. پیامبر(ص) به نزدشان آمد و دو پایش را میان فاطمه و علی داخل کرد، «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» فرمود: حسن و حسین(علیهما السلام) است»[156].
ــ روزی از عبدالله بن مسعود (رض) در محفلی از مهاجرین و انصار، دربارهی « بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ » سوال شد. وی گفت: «نه علی بر فاطمه ستم روا میدارد و نه فاطمه بر علی. علی را بر نعمتی كه خداوند برای او وعده داده، مسلط نمود و فاطمه را بر نعمتهای اختصاصی، مسلط نمود. فرزندانشان را به آنها متصل نمود و مانند حلقهی نوری هستند كه خداوند آنها را از اهل جنان (جمع بهشت) متمايز كرده است و اين به نگاه آنان به فاطمه برمیگردد. پس متنعم میشود و با نگاه فرزندانش خوشحال میشود و خداوند از فضل خود به هركس كه بخواهد ميدهد که اين لطيفتر و رحيمتر و واسعتر است. سپس اين آيه را تلاوت كرد: «يَتَنازَعُونَ فِيها كَأْساً * لا لَغْوٌ فِيها وَلا تَأْثِيمٌ» و در بين امير المؤمنين علی ابن ابي طالب و فاطمه و حسن و حسين هيچ تكلّفی نيست و هركس مقام خود را دارا است و به اندازهای كه چشم میتواند ببيند دارای نعمتها میباشند «فَيَوْمَئِذٍ لا يُسْئَلُ عَنْ ذَنْبِهِ إِنْسٌ وَلا جَانٌّ»[158] (پس در آن روز هیچ انسان و جنی از گناهانش پرسیده نمیشود).
ــ از امام صادق(ع)در تفسیر آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ * بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» نقل شده است که فرمود: «علی و فاطمه دو دریای ژرف و عمیقند که هیچ یک بر دیگری تجاوز نمیکند». «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» فرمود: «حسن و حسین(علیهما السلام) است»[160].
ــ از جویبر از ضحاک در تفسیر آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» نقل شده است که گفت: علی و فاطمهاند. منظور از «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» پیامبر(ص) و منظور از «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) است[162].
ــ از محمد بن رستم از زاذان از سلمان در تفسیر آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» نقل شده است که گفت: علی و فاطمهاند و منظور از «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» پیامبر(ص) است و منظور از «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) است[164].
ــ از سعید بن جبیر از ابن عباس در تفسیر آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» نقل شده است که گفت: علی و فاطمهاند و منظور از «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» عشق و علاقهای دایمی است که هرگز نه منقطع میشود و نه به آخر میرسد و منظور از «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) است[166].
ــ از سعید بن جبیر از ابن عباس در تفسیر آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» نقل شده است که گفت: علی و فاطمهاند و منظور از «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» عشق و علاقهای دایمی است که هرگز نه منقطع میشود و نه به آخر میرسد و منظور از «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) است[168].
ــ از مجاهد از ابن عباس در تفسیر آیهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» نقل شده است که گفت: علی و فاطمهاند و منظور از «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» عشق و علاقه است و این دو به یکدیگر کینه نمیورزند و منظور از «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) است[170].
ــ در تفسیر ثعلبی در تفسیر این آیهی سورهی الرحمان «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ .... یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» با سند نقل شده است: «.... ابو حذیفه از سفیان ثوری برای ما نقل نموده است که مراد از «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» فاطمه و علی است و منظور از «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) است»[172].
ــ دربارهی سخن خداوند «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» أنس گفته است علی و فاطمهاند و دربارهی «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» گفته است حسن و حسین(علیهما السلام) هستند. و از ابن عباس: علی و فاطمه، «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» پیامبر(ص)، « یَخْرُجُ مِنْهُمَا» حسن و حسین(علیهما السلام)[174].
ــ نعیم اصفهانی از آنچه در قرآن در مورد امیرالمؤمنین نازل شده است از حماد بن سلمه از.... از امام جعفر صادق(ع)دربارهی «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» گفته است: «علی و فاطمه دو دریای عمیقاند که هیچ کدام بر دیگری برتری ندارند» و دربارهی « بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ»: «رسول الله» و «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ»: «حسن و حسین(علیهما السلام)»[176].
ــ سید رضی در «مناقب الفاخرة»: (با ذکر سلسله راویان).... از ابو سعید خدری که گفت: از ابن عباس دربارهی سخن خداوند متعال «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ» سوال شد و گفت: علی و فاطمه(علیهما السلام) هستند و «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» پیامبر خدا(ص) و «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسین و حسین(علیهما السلام) میباشند[178].
ــ ابو علی طبرسی: از سلمان فارسی و سعید بن جبیر و سفیان ثوری روایت شده است که: «دو دریا، علی و فاطمه(علیهما السلام) هستند، «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ» محمد، پیامبر خدا(ص) و «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ» حسن و حسین(علیهما السلام) میباشند[180].
[139]- البرهان: ج27 مج7 ص387، بحار الأنوار: ج24 ص97، تأويل الآيات: ج2 ص 636.
[140] - برهان: ج 27 مج 7 ص 387 ؛ بحار الانوار: ج 24 ص 97 ؛ تاویل الآیات: ج 2 ص 636.
[141]- البرهان: ج27 مج7 ص387، بحار الأنوار: ج24 ص97، تأويل الآيات: ج2 ص 636، بحار الأنوار: ج37 ص64، بحار الأنوار: ج37 ص96.
[142] - برهان: ج 27 مج 7 ص 387 ؛ بحار الانوار: ج 24 ص 97 ؛ تاویل الآیات: ج 2 ص 636 ؛ بحار الانوار: ج 37 ص 64 ؛ بحار الانوار: ج 37 ص 96.
[143]- البرهان: ج27 مج7 ص387، بحار الأنوار: ج24 ص98، تأويل الآيات: ج2 ص 636، بحار الأنوار: ج37 ص64، تفسير فرات الكوفي: ص460.
[144] - برهان: ج 27 مج 7 ص 387 ؛ بحار الانوار: ج 24 ص 97 ؛ تاویل الآیات: ج 2 ص 636 ؛ بحار الانوار: ج 37 ص 64 ؛ تفسیر فرات کوفی: ص 460.
[145]- البرهان: ج27 مج7 ص387، المناقب - ابن شهر آشوب: ج3 ص319، بحار الأنوار: ج24 ص99.
[146] - برهان: ج 27 مج 7 ص 387 ؛ مناقب – ابن شهر آشوب: ج 3 ص 319 ؛ بحار الانوار: ج 24 ص 99
[147]- البرهان: ج27 مج7 ص387، الخصال: ج1 ص 65، القمي: ج2، بحار الأنوار: ج24 ص98، و: ج37 ص95.
[148] - برهان: ج 27 مج 7 ص 387 ؛ خصال: ج 1 ص 65 ؛ قمی: ج 2 ؛ بحار الانوار: ج 24 ص 98 و ج 37 ص 95.
[149]- بحار الأنوار: ج24 ص99، بحار الأنوار: ج37 ص73.
[150] - بحار الانوار: ج 24 ص 99 ؛ بحار الانوار: ج 35 ص 73.
[151]- بحار الأنوار: ج37 ص96
[152] - بحار الانوار: ج 37 ص 96.
[153]- تفسير فرات الكوفي: ص459
[154] - تفسیر فرات کوفی: ص 459.
[155]- تفسير فرات الكوفي: ص459
[156] - تفسیر فرات کوفی: ص 459.
[157]- تفسير فرات الكوفي: ص461.
[158] - تفسیر فرات کوفی: ص 461.
[159]- روضة الواعظين: ج1 ص148.
[160] - روضة الواعظین: ج 1 ص 148.
[161]- شواهد التنزيل: ج2 ص284.
[162] - شواهد التنزیل: ج 2 ص 284.
[163]- شواهد التنزيل: ج2 ص285.
[164] - شواهد التنزیل: ج 2 ص 285.
[165]- شواهد التنزيل: ج2ص286.
[166] - شواهد التنزیل: ج 2 ص 286.
[167]- شواهد التنزيل: ج2 ص287.
[168] - شواهد التنزیل: ج 2 ص 287.
[169]- شواهد التنزيل: ج2 ص289.
[170] - شواهد التنزیل: ج 2 ص 289.
[171]- العمدة: ص399.
[172] - عمدة: ص 399.
[173]- كشف الغمة: ج1 ص323، بحار الأنوار: ج37 ص96، كشف اليقين: ص400.
[174] - کشف الغمة: ج 1 ص 323 ؛ بحار الانوار: ج 37 ص 96 ؛ کشف الیقین: ص 400.
[175]- المناقب: ج3 ص318.
[176] - مناقب: ج 3 ص 318.
[177]- البرهان: ج27 مج7 ص388.
[178] - برهان: ج 27 مج 7 ص 388.
[179]- مجمع البيان: ج9 ص336.
[180] - مجمع البیان: ج 9 ص 336.