جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامكتاب امربهمعروف و نهی از منكر
معروف: هر آنچه شارع، به آن امر و یا تشویق کرده باشد.
منکر: هر آنچه شارع، از آن نهی کرده باشد.
امربهمعروف و نهیازمنکر بر تکتک افراد در جامعۀ مؤمنان واجب است.
معروف تقسیم میشود به واجب و مستحب؛ امر به واجب، واجب و امر به مستحب، مستحب است.
منکر تقسیمبندی ندارد؛ بنابراین نهی از تمام اقسام منکر واجب است.
نهیازمنکر درصورتیکه شروط چهارگانۀ زیر برقرار نباشد واجب نیست:
اول: (نهیکننده) منکر را منکر بداند تا از اشتباه در معنای منکر در امان بماند و بر هر مؤمنی واجب است که (موارد منکر را) یاد بگیرد.
دوم: نهیازمنکر تأثیری داشته باشد؛ اگر گمان قوی یا یقین داشته باشد که تأثیری ندارد واجب نخواهد بود.
سوم: کسی که مرتکب منکر شده است بر ادامۀ آن اصرار داشته باشد؛ اگر نشانهای از ترک منکر از آن شخص به او رسید یا آن شخص بهطور کامل دست برداشت، نهیازمنکر ساقط میگردد.
چهارم: در نهیازمنکر مفسدهای وجود نداشته باشد؛ اگر گمان قوی داشت که ضرری به او یا به اموالش یا به یکی از مؤمنان میرسد وجوب آن ساقط میشود.
نهیازمنکر سه مرحله دارد:
۱- با قلب؛ که شامل نگاهکردن با غضب به مرتکب منکر و رویبرگرداندن از او میشود. این مرحله بهطورکلی واجب است.
۲- با زبان (گفتاری).
۳- با دست (عملی).
در وهلۀ اول، دفع منکر با قلب واجب است، هنگامیکه بداند اظهار انزجار او در مرتکبشوندۀ منکر تأثیر میگذارد و از کارش دست برمیدارد؛ همچنین اگر بداند این کار کافی نیست و نوع خاصی از رویبرگرداندن و قهر کردن لازم است باید آن کار را انجام دهد و به همان بسنده نماید.
اگر بداند این حد از انکارِ منکر آن شخص را از انجام منکر منصرف نمیکند به انکار زبانی میپردازد؛ البته باید در انکار زبانی مرحلهبهمرحله پیش رود و از لحن آرامتر شروع نماید؛ و اگر بههیچوجه دست برنداشت جایز است به انکار عملی متوسل شود، مثلاً با زدن یا کاری شبیه آن؛ ولی اگر به مجروحکردن و یا کشتن او نیاز بود این کار بدون اجازۀ امام جایز نیست.
اجرای حدود الهی فقط در زمان حضور امام و فقط برای امام یا شخص منصوب از سوی ایشان برای برپایی این کار، جایز است. در صورت عدم حضور امام، مولا میتواند بر مملوک خود حد جاری کند، ولی مرد نمیتواند بر فرزند و همسرش اجرای حد نماید.