جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممستحب است که مساجد را رو باز بسازند بهگونهای که سقف نداشته باشد، مگر حصیر و ساقۀ درخت نخل، همانند سایبانی که (حضرت) موسی(ع) بنا نموده بود. وضوخانۀ مسجد نزدیک درهای آن باشد و منارۀ مسجد کنار دیوار مسجد باشد، نه وسط آن. با پای راست وارد مسجد و با پای چپ خارج شود. نعلین و کفش خود را بررسی کند([317]) و هنگام ورود و خروج از مسجد دعا کند.([318])
بیرونآوردن اجزای خرابشدۀ مسجد جایز است، اما غیر از آن جایز نیست؛ و مستحب است (بعد از تعمیر) بازگردانده شود. استفاده کردن از وسیلۀ مسجد در غیر آن جایز است؛ و جارو کردن و چراغ روشنکردن در مسجد مستحب است.
حرام است:زینت کردن مساجد و کشیدن تصاویر در آنها، فروختن وسایل آنها، و اینکه چیزی از مساجد برای راهها و املاک استفاده شود؛ و اگر چیزی از مسجد را بگیرد باید آن را به آن مسجد یا به مسجدی دیگر برگرداند. زمانی که مساجد از بین برود، تملک آنها جایز نیست. آوردن نجاست به داخل مساجد جایز نیست؛ و برطرف کردن اشیای نجس در مسجد و خارجکردن سنگریزه از مساجد حرام است؛ و اگر کسی چنین کند باید آن را برگرداند.
باز کردن درب خانه به مسجد حرام است
،([319]) مگر اینکه خانۀ معصوم باشد. خوردن غذا در مساجد کراهت دارد. قرار دادن مساجد به عنوان محلی برای غذا خوردن کراهت شدید دارد.
مکروه است:بلندساختن مساجد و ساختن بلندیهایی بر روی دیوار مسجد و ساختن محرابها در دیوار، و اینکه مسجد را راه عبور قرار دهند.([320])
مستحب است؛ از خریدوفروش و جای دادن دیوانگان، و اجرای احکام و اعلام گمشدگان، و اقامۀ حدود و شعر خواندن، و بلند کردن صدا، و صنعتگری و خوابیدن در مسجد اجتناب شود.
مکروه است کسی که دهانش بوی سیر یا پیاز میدهد وارد مسجد شود، انداختن خِلط سینه و آب دهان در مسجد و کشتن شپش در آن مکروه است و اگر چنین کرد، زیر خاک پنهانش کند. آشکار کردن عورت در مسجد [اگر بینندهای نباشد] و پرتاب سنگریزه مکروه است.
مسائل سهگانه:
اول: اگر کلیساها، یا دِیرها [محل عبادت یهودیان و مسیحیان] خراب شود، اگر کسی از آن دین، اهل ذمّه باشد، تعرّض به آن مکان جایز نیست؛ و اگر این خرابهها در میدان جنگ باشد، یا اهل آن دین از بین رفته باشند، استفاده از آنها برای مساجد جایز است.
دوم: اقامۀ نماز واجب، در مسجد بهتر از (اقامۀ آن در) خانه است و نافله برعکس است، (یعنی خواندن آن در خانه بهتر است).
سوم: نماز در مسجد جامع، برابر صد نماز، و در مسجد قبیله (محله)، برابر بیستوپنج نماز و در مسجد بازار، برابر دوازده نماز است.
حُرمت آرامگاههای معصومین و حسینیهها، مانند حرمت مسجد است، اما خوردن غذا در حسینیهها مکروه نیست. مستحب است که امام معصوم یا کسی که از سوی امام تنصیب شده است امور مسلمین را در مسجد تدبیر و پیگیری نماید.
[317] - تا مطمئن شود که خالی از نجاست و سایر کثافات است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 135)
[318] - مانند دعایی که حضرت زهرا(ع) از رسول الله(ص) فرمودند که آن حضرت هنگام ورود به مسجد این دعا: «بسمالله اللهم صل علی محمد و آل محمد و اغفرلی ذنوبی و افتح لی ابواب رحمتک» و هنگام خروج این دعا را میخواندند: «بسم الله اللهم صل علی محمد و آل محمد و اغفرلی ذنوبی و افتح لی ابواب فضلک». مستدرک الوسائل: ج 3، ص 394 (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 135)
[319] - یعنی اینکه همسایههای مسجد حق ندارند از داخل خانۀ خود دری به مسجد باز کنند. (مترجم)
[320] - یعنی از یک در وارد و از در دیگر خارج شوند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 137)