جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
ما همواره دنیا را به دار سراب و خیال توصیف میکنیم ولی با وجود فهمی که نسبت به این حقیقت داریم، یا دست کم چیزی که در این باره از طریق متون دینی فراوان به گوشمان خورده است، باز هم ریسمانهای (دلبستگی) دنیا همچنان محکم و استوار است، ولی شاید در ذهن بعضی چنین خطور کند که وی برخی از این رَسَنها را قطع کرده است.
یک بار در این خصوص از سید احمد الحسن (عليه السلام) پرسیدم. ایشان فرمود:
«انسان همواره و تا آخرین لحظهی عمرش با نفسش، هوا و هوسش، دنیا و زیباییها و تجملات آن، و با شیطان در حال مجاهده است. کسی که بگوید رشتههای وابستگی به دنیا را گسسته است، دروغگو است و چنین کسی به درد عظیمی که او را در ظلمت به قید و بند میکشد یعنی عُجب و خود بزرگبینی، مبتلا گشته است. انسان باید به طور دایم خودش را سرزنش کند و خویشتن را مقصر و ستمکار و گنهکار بداند. ما عمل میکنیم ولی برای عملمان قیمت و ارزشی تعیین نمیکنیم. کسی هست که کارهای ما را قیمتگذاری کند، و کسی هست که به آن جزا و پاداش دهد».
ولی آیا این به آن معنا است که انسان همواره سر به زیر بماند؟ یا نه چه بسا بتواند نشانهی رضا را در چهرهی کسی که اعمال را جزا میدهد و قیمت مینهد، نظاره کند؟
این چیزی است که به ذهنم خطور کرد و آن را از ایشان (عليه السلام) سؤال کردم. ایشان (عليه السلام) در پاسخ فرمود:
«این مساله به کسی که جزا میدهد بازمیگردد؛ او اگر بخواهد مژده میدهد و گرنه خیر؛ چرا که او از ارواح و آنچه که به صلاح آن است آگاهی دارد؛ یعنی چه بسا شما را با خبر کند که کار نکویی انجام دادهای و شما را عجب دربرگیرد. پس او به آنچه شما را به اصلاح میآورد، داناتر است. خداوند متعال میفرماید: «(بشارت است ایشان را در دنیا و آخرت، سخن خدا دگرگون نمیشود، این است کامیابی بزرگ)» (یونس: ۶۴).
* * *