جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
برخی از علمای متاخر شیعه که مشرب اعتقادی دارند معتقدند اصول دین پنج تا است. اینها خود معترفند به این که دلیل شرعی (آیه یا روایت) بر این مطلب وجود ندارد؛ دلیل آنها بر این اصول پنجگانه (صرفاً) عقل است.
یکی از مدعیان فلسفه که میخواست به ناروا بین این اصول پنجگانه رابطهای شرعی برقرار نماید، یکی از دعاهای اهل بیت (عليهم السلام) را نقل کرد و از خودش شرحی بر این دعا درآورد و به خیال خود مدعی شد که با استناد به این دعا، بین این اصول پنجگانه رابطهی شرعی وجود دارد!!
به علاوه، این شخص بخش اعظمی از بحث خودش را برای طعنه زدن و عیبجویی از ادلهی دعوت حق یمانی اختصاص داده بود؛ لذا مصمم شدم که بر افتراهایی که زده پاسخی بنویسم.
در این خصوص از سید احمد الحسن (عليه السلام) سؤال کردم. ایشان فرمود:
«خداوند به شما توفیق دهد! اگر میخواهی دربارهی اصول پنجگانه بحث و گفت و گو کنی، بدان که این مقوله، موضوعی است بزرگ و وسیع و گمان نمیکنم مناقشه در باب اصول پنجگانه ـکه از روی بدعت گفته میشود این اصول به همین صورت، اصول دین است ـ نفع زیادی به شما برساند. اگر بر مناقشه بر چیزی که در رد ادلهی دعوت گفته متمرکز شوی، بهتر است.
یعنی، ببین اصول پنجگانه چیست و چرا علّامه آنها را به وجود آورده است؟ علامه در این باب چه گفته؟ خلاصهی کلام وی این است که این اصول با عقل ثابت میشود و در مجموع آنها اصول عقلی هستند و لذا آنها را اصول دین نام نهاده زیرا دلیل بر آنها عقل است. چه معنایی دارد که او بیاید و بین آنها رابطه و ملازمت نقلی و .... برقرار سازد؟ گفت و گو در باب اصولِ عقلی است و در هر صورت در اینجا موضع نقل، جایگاه ثانوی دارد؛ به این معنی که شما در اینجا حتی اگر «نقل» را هم بیاوری، ارزشی ندارد زیرا در اینجا مخلص کلام در امور عقلی و بحث آنها هم عقلانی است.
به خواست خدا در باب اصول دین و اعتقادات، کتابی منتشر خواهد شد و به حول و قوهی الهی در آن، حق را از باطل متمایز خواهیم ساخت».
* * *