جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
دربارهی تقسیمات توحید از ایشان پرسیدم و گفتم:
علمای عقاید توحید را به بخشهایی چند تقسیم میکنند؛ از قبیل توحید ذاتی، توحید صفاتی و توحید در عبادت. برخی نیز این بخشبندی را به هفت دسته رساندهاند و به سه تای قبلی اضافه کردهاند: توحید افعالی، توحید در حاکمیت و تشریع (یا قانون گذاری)، توحید در استعانت و توحید در حب.
از سوی دیگر میبینیم که وهابیها توحید را به دو دستهی توحید ربوبی و توحید عبادی تقسیم میکنند. آیا این دستهبندیها صحیح است؟
ایشان (عليه السلام) در پاسخ فرمود:
«معمولاً تقسیمبندیها بستگی به مبنایی دارد که اساس کار تقسیم بر آن بنا شده است. این تقسیمبندیها گاهی اوقات مفید و گاهی اوقات بیهوده و فاقد کارایی میباشند. به عنوان مثال، تقسیم توحید به توحید ذاتی و توحید صفاتی به این معنا که او خدای واحد احد است یعنی او واحدی است که شریکی ندارد و ذات او یکتا و صفات او عین ذات او است، بیاشکال و مطلب درست و سودمندی میباشد. انسان باید به خدای یگانهی بیشریک معتقد باشد و این که خدا یکتا و صفات او عین ذاتش است. همچنین اگر گفته شود: باید توحید در عبادت رعایت شود به این معنا که عبادت که همان طاعت و فرمانبرداری است، در اصل از آنِ خدای یگانه است و فرمانپذیری از غیر او مانند اطاعت از پیامبران و فرستادگان الهی، فرعی از طاعت خداوند سبحان محسوب میشود.
دیگر مطالبی که بیان کردی – خداوند شما را توفیق دهد – نهایتش این سخن است که همه چیز قائم به خدای سبحان است و هر حرکت و سکونی در خارج، به او ـسبحان و تعالیـ بازمیگردد، زیرا اگر چه حرکت و سکون به طور مستقیم از خدا صادر نگشته و از بندهای از بندگان او است ولی این کار با حول و قوهی الهی که خدا آن را به آن بنده اعطا نموده صورت پذیرفته است».
* * *