یکی از کسانی که به دنبال حق بود، درخواست کمک از برخی از انصار کرده بود. ما در کمک رسانی به او دو دل بودیم نه به خاطر چیزی بلکه فقط از ترس این که مبادا نیّت و غرض خاصی در سر داشته باشد همان طور که اهل باطل با حق و اهل حق چنین رفتار میکنند. این موضوع را برای عبد صالح(علیه السلام) بازگو کردم. ایشان(علیه السلام) فرمود: «به هر تقدیر، شما جز کار خیر انجام نمیدهید. اگر وی صادق نباشد به شما ضرری نمیزند؛ در این صورت، فقط به خودش ضرر میرساند و لا غیر. بیشترین خسارتی که به شما وارد میآید فقط مبلغی پول است، و حال آن که اگر او راستگو نباشد، شرافتش را از کف میدهد.
شما همواره با مردم بر اساس ظاهرشان رفتار کنید. خداوند حتی به پیامبران نیز دستور نداده که با مردم بر اساس باطنشان تعامل داشته باشند. کسی که درخواست کمک میکند و میگوید با مشکل یا خطری مواجه شده، همان طور که میگوید یاریش میکنیم، خواه صادق باشد خواه نباشد».
سپس دوباره از او پرسید و ایشان(علیه السلام) فرمودند: «امیرالمؤمنین(علیه السلام) میفرماید: اگر سائل بر حق باشد، مسئول (سؤال شونده) هلاک میگردد. لذا با مردم بر اساس ظاهر آنها رفتار کنید. این خداوند است که در روز قیامت از مردم حساب میکشد. به خدا سوگند این که هزاران هزار بار به من گفته شود که من چیزی نمیدانم و جاهلم و هر کس میتواند با دو کلمه فریبم دهد، بر من آسانتر است از این که روز قیامت خدا را در حالی ملاقات کنم که بر یکی از بندگانش ستمی روا داشته باشم».
* * *