جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
با استناد به نصّ آیات قرآن کریم و دهها روایت شریف، در وجود عالم رجعت هیچ شک و شبههای نیست، همان طور که در وجود عالم ذرّ تردیدی وجود ندارد. از انضمام این دو با عالم دنیا، عوالم سه گانهی قوس نزول تشکیل میشود. البته من اکنون درصدد بحث و گفتگو در این خصوص نیستم، فقط خواستم اشاره کنم که عالم رجعت غیر از عالم دنیا است.
وقتی که فرد این حقیقت را درمییابد، روایات زیادی از آل محمد(علیهم السلام) به ذهنش خطور میکند که در آنها بر جمع شدن رسول الله(صلی الله علیه وآله وسلّم) و امیرالمؤمنین(علیه السلام) در آخرالزمان، در این عالم و در کوفه به قصد ساختن مسجدی که مخصوص دولت عدل الهی جهانی خواهد بود، تاکید شده است. همان طور که قبلا بیان شد، اکنون مشخص شده که عالم رجعت متفاوت از عالم دنیا است لذا تاویل و تفسیر این روایات به عالم رجعت کاملاً بیربط و به دور از حقیقت است؛ حال آن که روایات تصریح میکند که این گردهم آمدن در همین عالمی که ما در آن هستیم رخ خواهد داد، یعنی در دنیا! پس معنی و مفهوم این روایات چیست؟
از عبد صالح(علیه السلام) در مورد شماری از این روایات سؤال نمودم و گفتم: هنگام مطالعهی برخی روایات شریفه، معنایی به ذهنم خطور میکند که برخی از مطالبی که در دعوت حق فهمیدهایم، آن را تایید میکند ولی قبل از این که به شما رجوع کنیم، از بیان آنها بیمناکم؛ مثلاً روایت گرد آمدن رسول الله(صلی الله علیه وآله وسلّم) و علی(علیه السلام) در کوفه و ساختن مسجدی که هزار در دارد. به هنگام مطرح نمودن این روایات و امثال آن، مردم بلافاصله میگویند این کارها در رجعت به وقوع میپیوندند.
ایشان(علیه السلام) فرمود: «منظور شما مثلاً این سخن خداوند است که: «(آن کس که قرآن را بر تو نازل کرده است، تو را به وعدهگاهت بازمیگرداند، بگو: پروردگار من بهتر میداند که چه کسی بر راه راست و چه کسی در گمراهی آشکار است)» ».
گفتم: آری، و روایت این است: ابی مروان میگوید از ابا عبدالله امام جعفر صادق (علیه السلام) دربارهی فرمودهی خدای عزّوجلّ که «إِنَّ الَّذِی فَرَضَ عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لَرَادُّكَ إِلَىٰ مَعَادٍ» پرسیدم، حضرت فرمود: «نه به خدا سوگند، دنیا به پایان نمیرسد و از بین نمیرود تا این که رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلّم) و علی (علیه السلام) در ثویه گرد هم آیند، و با هم ملاقات کنند و در ثویه مسجدی بسازند که دوازده هزار در دارد.»؛ یعنی جایی در کوفه.
ایشان (علیه السلام) فرمود: «شما روایت دیگری دربارهی همین مسجد دارید، آیا آن را میدانی؟ آیا روایت دیگری از مسجدی که همین روایت به آن اشاره میکند، سراغ داری؟».
گفتم: در روایات خواندهام که در این مسجد، دوازه امام عادل نماز میگزارند.
فرمود: «نه (منظورم) این نیست، بلکه مردم از قائم میخواهند که مسجدی بسازد که گنجایش آنها را داشته باشد؛ چرا که نماز خواندن پشت سر وی، برابر با نماز خواندن پشت سر رسول الله (صلی الله علیه وآله وسلّم) است. حضرت نیز برای آنها مسجدی میسازد که هزار در دارد».
سپس فرمود: «به آن کسی که همه چیز را پدید آورده و آفرینش هر چیزی را به او ارزانی داشته، چنگ زن و متمسّک شو، و هر آنچه خداوند سبحان تو را به آن آگاه میسازد، پذیرا باش، تا همه چیز را از او بدانی و تباه و گمراه نگردی، حتی اگر تمام اهل زمین جملگی تباه و گمراه شوند».
گفتم: با این حساب آیا میتوانم بگویم که این روایت در واقع به مَثَل رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلّم) و مَثَل امیرالمؤمنین (علیه السلام) در امروز اشاره دارد؟
فرمود: «بیشتر روایات این چنین هستند. همین طور است روایات رجعت؛ رجعت نیز خود بر دو نوع است: رجعت در قیام قائم با مَثَلهای آنها، و رجعت در عالم رجعت «نخستین» با نفسها و با بدنهایی که متناسب با آن عالم است، پس از آن که خداوند حال و وضعیتشان و نیز امتحان اول و دوم را از یادشان میبرد».
* * *